Verstappen közelítette meg Hamiltont Monacóban

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Spanyol Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíj első szabadedzését a címvédő uralta, míg Rosberg lekoccolta a falat, és csak 9. lett. Sokáig Vettel állt a 2. helyen, de őt az utolsó percben Verstappen és Ricciardo is megelőzte.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés

Frissen aláírt szerződésétől fellelkesülve Lewis Hamilton zárta az élen a Monacói Nagydíj első szabadedzését csütörtök délelőtt. A Mercedes brit pilótája szűk 15 századmásodperccel bizonyult gyorsabbnak a meglepetésre a 2. helyen végző Max Verstappen előtt, de a világbajnoki címvédő végig jelentős fölényben volt. Az edzés végén, a javuló pályaviszonyok közepette csapattársához és a két Ferrarihoz hasonlóan már nehezebb autóval körözött .

A szerda éjszakai viharok miatt hűvös időben és eleinte nedves pályán zajlott az edzés, így a pilóták intermediate abroncsokkal hajtottak először a pályára, de aztán elég gyorsan felkerültek az autókra a sárga jelzésű, lágy gumik is. Hamilton rögtön gyorsabbnak tűnt Rosbergnél, aki ráadásul az autó jobb hátuljával a falat is érintette egyszer, ezért néhány percre kénytelen volt kiállni a bokszba. A tréning felénél meg tudta közelíteni Hamilton tempóját, de a brit mindig emelni tudta a tétet, ő pedig egy idő után stratégiát váltott, és hosszabb etapjai miatt csak a 9. lett.

Hamilton volt a leggyorsabb a monacói nyitányon Forrás: AFP/Tom Gandolfini

A Ferrarinál Kimi Räikkönen eleinte gyorsabb volt Vettelnél, a német viszont átvette tőlea kezdeményezést, és sokáig Hamilton egyetlen kihívójának tűnt. Végül viszont a maranellóiak is megtankolták a barcelonai frissítésekkel felvértezett autóikat, így Vettel bő 3 tizedmásodperc hátránnyal a 4. helyen zárt Daniel Ricciardo mögött, Räikkönen pedig 8. lett. A négyszeres világbajnok nagy bukást úszott meg a Casino kanyarban, de látványos ellenkormányzással el tudta kerülni, hogy az autó bal oldalával a falnak csapódjon. Többször el is fékezte magát, míg a finn elsősorban az első abroncsok alacsony hőmérséklete miatt volt bosszús.

Nagyobb baleset nem történt az igen kellemetlen állapotú pályán, a célegyenes végén viszont gyakoriak voltak a kicsúszások – Ricciardo, Vallteri Bottas és Fernando Alonso is lesodródott -, de senki sem törte össze az autóját. Komolyabb műszaki hibája is csak Buttonnak adódott, aki kénytelen volt kihagyni az első órát egy ERS-probléma miatt. A McLaren ennek ellenére eredményes szabadedzést zárt: Alonso és Button a 11-12. helyen végzett, alig elmaradva a pontszerző helyektől.

Szárnyaló Toro Rossók, szenvedő Bottas


Ismét nagyon jól mentek a Toro Rosso fiatal pilótái: Max Verstappen az edzés végi gyorsköreinek köszönhetően a 2. helyre ért oda, az igen látványosan autózó Carlos Sainz pedig az 5. lett. A szokásosnál jobban teljesített Daniel Ricciardo Red Bullja is, az ausztrál a 3. lett, Danyiil Kvjat pedig a 7. helyre ért oda, miután Christian Horner a rádión nyugalomra intette a forgalomtól frusztrált oroszt. Ez több versenyzőnek is gondot okozott egyébként, Hamilton és a Ferrarik is beragadtak lassabb autók mögé.

Hiányzik egyelőre a tempó a Williamsnél: Felipe Massa mindössze a 10. helyet érdemelte ki, Valtteri Bottas pedig csak Ericssont és a két Manort tudta megelőzni a 17. helyen. Nem ment jól a két Sauber sem, sokáig abszolút utolsók voltak, végül Nasr a 16. helyig előre tudott jönni, de az év eleji kiemelkedő formának egyelőre nyoma sincs a hercegségben.

Felemás kép a Lotusnál


A szokásosnál nagyobb különbség alakult ki a Lotusnál, hiszen Pastor Maldonado 6. lett, míg Romain Grosjean csak a 13. helyet érdemelte ki. Ezzel szemben a Force India két pilótája teljesen simán a 14-15. helyen zárt, és a két Manor sem tudott elmozdulni az utolsó pozíciókból. Az első szabadedzés alapján Monacóban sem várható, hogy felborul az erősorrend, de a csapaton belüli eredmények szórása az első 10 versenyző között bizakodásra ad okot a további edzések előtt.

A program délután egy újabb szabadedzéssel folytatódik, majd szombattól már az Európában megszokott menetrend szerint zajlik tovább Monacóban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:42
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Esett az eső Monacóban

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Monacói Nagydíj első, szokás szerint csütörtökön megrendezett szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A versenynaptár legszokatlanabb pályáját éjszaka eláztatta az eső, amelytől az aszfalt még mindig nedves. Noha a felhők közül már kibukkant a nap, a rázókövekben még mindenképpen sokáig meg fog állni a víz.

11:54
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Ettől tartanak a legjobban a csapatok

A heves zivatarok miatt az első edzés körülményei nem igen lesznek reprezentatívok, ráadásul a pálya állapota a holnapi szünnap során sem javul majd sokat. A vasárnapi futam már most izgalmasnak ígérkezik!

11:58
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton szerződése a sláger

Nincs Monacói Nagydíj nagy bejelentés nélkül, az idén minden bizonnyal Lewis Hamilton szerződéshosszabbítása a legfontosabb hír, de az impozáns versenyhétvége további, pályán kívüli eseményeket is tartogathat. Egyelőre viszont mindenkit az foglalkoztat, hogy a brit pilóta 2018-ig biztosan a Mercedes versenyzője marad.

12:00
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Button megint bajban

Az ERS hibája miatt a brit pilóta McLarenje egyelőre nem működőképes. A 2009-es győztes a szerdai sajtótájékoztatón megpróbálta tompítani korábbi kritikus nyilatkozatainak élét, és azt mondta, a barcelonai tesztek után optimistább a McLaren helyzetével kapcsolatban.

12:01
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

Sorban hajtanak a versenyzők a pályára, egyelőre intermediate abroncsokkal próbálkoznak, de a pálya csak nyirkos, vízfüggönyt nem húznak maguk után.

12:03
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Az uszodánál még igen nedves a pálya

Az utcai pálya felújított szakaszán még láthatóan vizes az aszfalt, így az intermediate abroncsok egyelőre indokoltak. A pilóták többsége visszatért a bokszba egy installációs kör után, Rosberg viszont kint maradt egy mért körre.

12:06
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

A két Mercedes rögtön munkához lát

Óvatos körökkel, de az élre állt a két Mercedes: Lewis Hamilton 1:27.842-vel kezdett, Rosberg egyelőre csak 1:33-at futott. A brit meg is előzte a pályán német csapattársát, majd mindketten a bokszba hajtottak.

12:09
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Button egy darabig nem ülhet autóba

Bakon állva várakozik Button McLarenje, hogy az alatta fekvő szerelők megoldják a problémákat. A brit szerencséje, hogy a pálya állapota miatt nem veszít sok időt, de ettől függetlenül valószínűleg nem lelkes az újabb meghibásodás miatt.

12:11
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Különböző stratégián a Force Indiák

Pérez a száraz lágy gumival, Hülkenberg intermediate abroncssal kezdett Monacóban, legalábbis az installációs körök erejéig.

12:13
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton is a lágy gumira váltott

Egyelőre gyorsabb korábbi idejénél Lewis Hamilton, de az uszoda még csak most jön. A brit Mercedese szikrákat vet az alagút kijáratánál.

12:14
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton nagy fölénnyel az élen

Sokat faragott korábbi, intermediate gumival futott idején, jelenleg 1:22.103-mal vezet. Továbbra is csak a két Mercedesnek van mért ideje.

12:17
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz a fékerő-eloszlással küszködik

A hátsó kerekek blokkolására panaszkodott a csapatrádión. Közben egyre többen iratkoznak fel az eredménylistára, de az idők között elég nagy a szórás. Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Rosberg, Ericsson, Nasr és Sainz futott eddig mért kört.

12:19
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg lekoccolta a falat

Látható sérülés viszont nem keletkezett a Mercedesen, de rögtön a bokszba hajtott. Hamilton egy körrel tovább maradt a pályán, majd kiállt a forgalomból a bokszba. A fotósok egymást lökdösik a brit autója körül.

12:21
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Konzílium Rosberg autója körül

Több szerelői is vizsgálja a Mercedes jobb hátsó futóművét, ez kapott ütést néhány perccel ezelőtt. Nincs nagy sürgés-forgás, látszólag nincs nagy baj. Egy ilyen botlás vasárnap viszont nagyon sokba kerülhet.

12:23
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen kénytelen lassítani

Monacóban gyakori probléma a forgalom, Räikkönen kénytelen volt elvenni a gázt, és némi teret nyerni maga előtt, Vettel viszont határozottan próbálja előzgetni a nála lassabban haladó autókat. A finn közben az első gumik hőmérsékletére panaszkodik, szerinte nem melegednek fel eléggé.

12:26
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton is beragadt

A brit leggyorsabb első szektorral kezdett, majd beragadt Marcus Ericsson mögé, így nem tudott javítani. Közben Räikkönen 1:22.238-cal feljött a 2. helyre, mögötte Ricciardo, Vettel és Sainz következik. Az ausztrál nemrég kitérőt tett a St Dévote bukóterébe, de Red Bullja egyben maradt.

12:28
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

A címvédő növeli előnyét

Hamilton egyelőre bajnoki címvédőhöz méltó formában vezet, 1:21.622-vel bő 6 tizedmásodpercre növelte előnyét. A 3. helyezett Ricciardo már 1,4 másodpercre van tőle, Hülkenberg közben a célegyenes végén kicsúszott, de vissza tudott térni a pályára az éppen a bokszból kihajtó Vettel mögé.

12:31
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg ismét a pályán

Némi javítás után Rosberg ismét a pályán, ezúttal már száraz gumival, így tesz Stevens is, Button viszont továbbra is a bokszban vesztegel. Az edzés harmadánál Hamilton magabiztosan vezet Räikkönen, Ricciardo, Vettel, Maldonado, Sainz, Pérez, Grosjean, Verstappen és Hülkenberg előtt.

12:34
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg felzárkózóban

A német óvatosan, egy 13. helyre jó idővel kezdett, majd 9 tized hátránnyal a 3. helyre jött fel Hamilton és Räikkönen mögé. A következő körében további 1 tizedet lefaragott az idejéből.

12:36
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg már nagyon közel

A német a középső szektorban lassabb Hamiltonnál, de a harmadikban jobbnak bizonyult, a kör végén viszont továbbra is bő 1 tized a hátránya a brit mögött.

12:39
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Házi verseny a Mercedesnél

Rosberg 1:20.720-szal átvette a vezetést, és egy újabb leggyorsabb első szektorral kezdett, Hamilton viszont 1:19.764-gyel alaposan emelte a tétet. A pálya állapota természetesen egyre jobb, de úgy tűnik, Hamilton egyelőre elemében van Monacóban.

12:41
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb fél másodperc Hamiltonnál

Rosberg 2 ezreddel felülmúlta Hamilton korábbi idejét, erre a brit 1:19.196-tal válaszolt. A mezőny többi tagja a bokszban várakozik a továbbiakra.

12:44
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét egyre több autó a pályán

Néhány perces Mercedes-hegemónia után Verstappen is gyorskört kezdett, és Sainz pályára lépett. Ricciardo ismét kicsúszott a célegyenes végén.

12:46
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

A két Mercedes messze az élen

Jelentős fölénnyel vezet a két Mercedes, de különösen Hamilton az üldözők előtt. Bár az elmúlt percekben szinte csak a két Ezüstnyíl futott mért köröket, a brit csaknem 2 másodperces előnye a 3. helyezett Verstappen előtt akkor is jelentős.

12:47
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Button felvette sisakját

A McLarenre is felszerelték már a kerekeket a szerelők, így az első szabadedzés második felében talán a 2009-es győztes is pályára tud lépni.

12:50
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz gokartos stílusban vezet

Látványosan, aprókat csúsztatva, és az alagút végén óriásit fékezve közlekedik a pályán Carlos Sainz. A 4. helyen viszont bő 8. tizedmásodperc a lemaradása a 3. Verstappen mögött.

12:52
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton előnye tovább nő

Rosberg éppen a bokszban van, Hamilton viszont 1:18.759-re javította idejét, így most több, mint 1 másodperccel vezet német csapattársa előtt. A következő körében további 9 ezredet javítani tudott.

12:55
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel feljön a 3. helyre

A német is belopakodott 1:20 alá, viszont továbbra is 1,2 másodperccel van Hamilton mögött. Räikkönen 1:20.355-tel a 4.

12:56
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel tovább gyorsul

Továbbra is a lágy gumival 1:19.382-t ért el, így már az ideiglenes 2. hely az övé. A Ferrari megtartotta a Barcelonában bevetett aero csomagot.

12:59
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel óriásit mentett

Látványos ellenkormányzással menekült meg attól, hogy a Ferrari bal oldalát a falhoz csapja, a következő körében pedig 1:19.134-gyel tovább szilárdította 2. helyét. Hamilton még mindig bő 3 tizedre van tőle. Räikkönen is megelőzte Rosberget.

13:01
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Button a pályán

Az utolsó félórára odaér a McLaren britje is, Alonso közben a középszerű, 13. időt futotta.

13:05
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Felemás kép a McLarennél

Fernando Alonso egyelőre a 11. helyen áll, alig 2 tizedre a vasárnap pontszerzést érő 10. helytől, Button a kihagyás után a 18. helyen kezdett.

13:06
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas meglepően hátul

Csak a 15. helyen áll a Williams finn pilótája, pedig látványos problémája nem adódott. A két Saubernek is volt már jobb napja, Ericsson és Nasr egyelőre a két utolsó helyet birtokolja.

13:10
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso rákapcsolt

A McLaren megpróbál profitálni a pálya állapotának javulásából, és kint hagyják Alonsót a monacói utcákon, miközben Buttont visszahívták a bokszba. A spanyol 1:20.262-vel feljött az ideiglenes 6. helyre.

13:12
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas már menet közben megfordul

Amint érezte, hogy az 1-es kanyart nem tudja bevenni, már a kicsúszás közben változtatott a kanyarívén és egy kövér gázzal meg is fordította autóját a bukótérben, és folytatta útját. Később a rádión a fékekre neheztelt.

13:15
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét pályán a két Mercedes

Első mért körük során nem tudnak korábbi legjobbjaik közelébe érni, de több körre lehet szükség, mire a gumik elérik az optimális hőfokot.

13:18
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrari szerint Hamilton nehéz autóval megy

Erről tájékoztatták Kimi Räikkönent, aki a csapatrádió szerint valószínűleg szintén megtankolt autóval köröz. Nem is tudnak javítani korábbi eredményeiken.

13:20
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Gondok a Mercedes kijelzőjével

Hamilton legalábbis nem lát minden szükséges információt. A mérnöke a megnövekedett forgalomra, és a visszaeső gumi hőmérsékletekre figyelmeztette. 9 perc maradt a délelőtti tréningből.

13:25
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas továbbra is a mezőny végén

Csak Buttont, Ericssont és a két Manort előzi meg a Williams tehetsége. Kvjat közben magához képest feldúltan panaszkodott a forgalomra a rádión, Christian Horner viszont nyugalomra intette.

13:28
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo a végén még rákapcsol?

Leggyorsabb első szektorral kezdett a Red Bull tehetsége, így akár előre is léphet a 3. helyről, A középső szektor viszont már nem volt kiemelkedő, de Vettelt így is letaszította a 2. helyről 1:19.086-tal.

13:31
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen ismét leteszi a névjegyét

1:18.899-cel feljött a 2. helyre a 17 esztendős holland, miközben Vettel már csak a 4. helyen áll, Rosberg pedig mindössze a 9. pozíciót tartja.

13:35
május 21, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiton zárta az élen az első szabadedzést

A Mercedes brit pilótája 15 századdal előze meg Verstappent, őket Ricciardo, Vettel, Sainz, Maldonado, Kvjat, Räikkönen, Rosberg és Massa végzett a legjobb 10 között. Alonso és a sokat kihagyó Button a 11-12. helyre ért oda, Bottasnak nem megy egyelőre Monacóban. Hamarosan jelentkezünk bővebb összefoglalóval!