Rosberg megszerezte első idei pole-ját Barcelonában

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Spanyol Nagydíj
Vágólapra másolva!
Nico Rosberg uralta a Spanyol Nagydíj időmérő edzését, és viszonylag könnyedén megszerezte idei első pole pozícióját. A Ferrarinak esélye sem volt a közelükbe kerülni, Räikkönen ráadásul csak a 7. helyet szerezte meg.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Idén először nem Lewis Hamilton indulhat a pole pozícióból, miután a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén Nico Rosberg magabiztos vezetéssel mindenkit maga mögé utasított. A balanszra panaszkodó Hamilton több mint 2 tizeddel elmaradt a csapattársától, a harmadik helyen záró Sebastian Vettelnek pedig esélye sem volt megszorongatni a Mercedeseket.

Rosberg az időmérő második és harmadik szakaszában is gyorsabb volt Hamiltonnál, a Q3-ban ráadásul kétszer is jobb kört futott nála. Az utolsó etap első mért körei után már bizakodhatott, majd végleg megnyugodhatott, amikor látta, hogy Hamilton a második próbálkozásával nem tudott javítani az idején. Elképzelhető, hogy az utolsó percekre romlott a pálya állapota, hiszen Rosberg és Vettel sem tudott faragni a korábbi eredményéből.

A pole pozíciót végül 1.24.681-es idővel megszerző Rosberg elmondta, a gyengébb szezonkezdés után szüksége volt erre az eredményre. „Ezzel megtettem az első lépést a győzelem felé vezető úton" – mondta, kiemelve, hogy a barcelonai pályán a szokásosnál is többet számít, hogy ki indulhat az élről. Elmondta, ezúttal nem akart úgy járni, mint a bahreini időmérőn, amikor spórolt a gumikkal a versenyre, és kiesett a ritmusból.

„Bahrein még mindig nem ment ki a fejemből, ezért gondoskodni akartam róla, hogy nem követem el újra ugyanazt a hibát" – nyilatkozta. „A Q2-ben igyekeztem lendületbe hozni magam, és ez ma szerencsére be is vált."

Rosberg idén először indulhat a pole-ból Forrás: Farkas Péter (Origo)

Hamilton az időmérő után gratulált Rosbergnek, aki „szép munkát végzett". Az autója balanszával nem volt teljesen elégedett, de szerinte nem ez volt a vereség fő oka. "Ma egyszerűen csak nem volt meg a tempóm, és nem végeztem jó munkát" – ismerte el. Elárulta, a Q2-ben sem azért volt lassabb, mert kímélni akarta az abroncsait, csak beragadt egy McLaren mögé a forgalomban.

A Ferrarinak esélye sem volt

Ahogy idén megszokhattuk, ezúttal is Sebastian Vettel került a legközelebb a Mercedesekhez, de Barcelonában nem tudott beférni közéjük, 777 ezredes hátránnyal végzett a 3. helyen. „Rossz szót használnék, ha azt mondanám, hogy csalódott vagyok" – nyilatkozta a német. „Szerintem a Ferrari remek munkát végez, folyamatosan bizonyítjuk, hogy mi vagyunk a legközelebb a Mercedesekhez."

Vettel reméli, hogy vasárnap jobban megnehezítheti a címvédő dolgát, hiszen a Ferrari idén a futamokon nyújtott jobb teljesítményt. A jó versenytempóra csapattársának, Kimi Räikkönennek is szüksége lesz, hiszen a finn csak a 7. rajtkockát tudta megszerezni egy gyenge Q3-as szereplés után. Vettel mellé így Valtteri Bottas fért be a második sorba, akit a Williams azzal biztatott a leintés után, hogy a futamra is jók lesznek a beállításaik.

Ismét remekül szerepelt a Toro Rosso két újonca, akik ezúttal is maguk mögé utasították a Red Bullokat. Carlos Sainz az 5. rajtkockába kvalifikált, 1 tizedet verve csapattársára, Max Verstappenre. A Red Bullok közül Danyiil Kvjat futott jobb időt, ez a 8. helyre volt elég, viszont így is megelőzte a Williamsszel meglepően gyenge kört futó Felipe Massát. A Q3 leglassabb versenyzője Daniel Ricciardo volt, aki elmondása szerint a 10-es kanyarban hibázott.

Bizakodnak a Lotusok

A két Lotus ezúttal kiesett a Q2-ben, de egyikük sem bánkódott túlságosan. "A 11. hely egész jó rajtpozíció, és legalább két új szett gumim maradt a futamra" – mondta Romain Grosjean, aki idén először nem jutott be az utolsó szakaszba. "Elégedettek lehetünk, mivel az időmérő előtt nem gondoltuk, hogy bejutunk a Q2-be."

A Q2-ben esett ki a két McLaren is, akik látványos javulást tényleg nem tudtak elérni, de legalább mindketten túljutottak az első szakaszon. Fernando Alonso a hazai közönség előtt csak a 13. helyről indulhat, Jenson Button egy hellyel végzett mögötte. Csalódott lehet a Force India, hiszen mindkét autójuk kiesett már a Q1-ben, de Nico Hülkenberg szerint ezen a pályán nem is számítottak sokkal jobb eredményre. Az utolsó rajtsort szokás szerint a két Manor foglalhatja majd el.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!