Hamilton uralta a délutáni edzést, Räikkönen szenvedett

Forma-1, Spanyol Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton drives during the first practice session at the Circuit de Catalunya on May 8, 2015 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Hamilton 4 tizedes előnnyel végzett az élen a második barcelonai edzésen, de a 2. helyet nem Nico Rosberg, hanem Sebastian Vettel szerezte meg, miközben a másik Ferrarit vezető Kimi Räikkönen szenvedett az autójával. Romain Grosjean Lotusáról edzés közben leszakadt a motorborítás.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

A Spanyol Nagydíj hétvégéjét az élen kezdő Nico Rosberg péntek délután nem tudott Lewis Hamilton előtt maradni, sőt, rajta kívül a ferraris Sebastian Vettel is beférkőzött elé, így továbbra is nehéznek tűnik a helyzete, hogy megkezdje a felzárkózást a lendületben lévő csapattársához a tabellán.

Hamilton a közepes keménységű gumikon egyedüliként futott 1:26-os kört, mindenki másra legalább négy tizedmásodpercet vert. Vettel három és fél tizeddel előzte meg Rosberget. A hosszú etapok elején a Mercedes a közepes gumikat tesztelte, és utána váltottak a kemény keverékre, míg Vettel utóbbi típuson töltötte a délután második felének javarészét.

Hamilton fölényesen nyerte az edzést Forrás: AFP/Josep Lago

A 4. helyen végző Kimi Räikkönennek ugyanakkor érezhetően nyűgjei voltak a Ferrarijával: többször panaszkodott az autó elejére, és a felkészülését a versenyre szíve szerint idő előtt megszakította volna, mert úgy látta, csak a motort terheli feleslegesen. Udvariasan megkérdezte a Ferrarit, hogy pályán maradjon-e, mire azt a választ kapta, hogy igen.

Danyiil Kvjat az 5. helyre hozta be az autóját, de jó eredményében közrejátszott - Jenson Button 7. helyéhez hasonlóan -, hogy a vetélytársaknál később, jobban tapadó pályán futotta meg a leggyorsabb körét. A Red Bull másik felénél azonban mindenképp komor lehet a hangulat, ugyanis a már délelőtt is problémákkal küzdő Daniel Ricciardo délután csak az utolsó percekre tudott pályára hajtani, miután beszerelték autójába a negyedik motort.

A Williamsek nem brillíroztak, és érdekes lesz figyelni, hogy a hétvége további részében is megmarad-e a Toro Rosso erős formája, amelynek színeiben Max Verstappen 6., Carlos Sainz 9. lett.

A gyakorláson keveset hibáztak a versenyzők, és a leglátványosabb hiba is a technikához volt köthető: Romain Grosjean Lotusáról negyedóra után leszakadt a motorborítás a célegyenesben két rögzítőcsavar meghibásodása miatt. Ennek következtében rövid időre meg is kellett szakítani az edzést, amíg eltakarították a törmeléket.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:52
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Szép az idő Barcelonában is

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! 14 órakor indul a második szabadedzés Barcelonában, az elsőn a Mercedesek és a Ferrarik között az előre várható sorrend alakult ki az élen. Meglepően jók voltak viszont a Toro Rossók, meglátjuk, délután is tartani tudják-e erős formájukat.

15:55
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg szóbeli figyelmeztetést kapott

Mert a délelőtti tréningen a bóját rossz irányból megkerülve hajtott be a bokszutcába. Az első edzésen meg tudta előzni csapattársát, a bajnokságot magabiztosan vezető Hamiltont.

16:00
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb gikszer Ricciardónál

Motort cserélnek a Red Bulljában, lehet, hogy már az ötödiket kapja meg - ez bizony büntetést jelentene neki. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az edzésen csak szerencsével vehet részt, ráadásul délelőtt is csak 9 kört tudott megtenni, aminél kevesebbet csak Kvjat és Maldonado ment.

16:02
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ericsson kezdi a délutánt

Már a lámpák átváltása előtt felállt a bokszutca végére, a zöld jelzésre várva. A svéd hajtott elsőként pályára, mások egyelőre nem követik a példáját. Ericsson igyekezete érthető, hiszen délelőtt Grosjeanhoz és Bottashoz hasonlóan át kellett adnia az autóját csapata tesztpilótájának.

16:04
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Forró az aszfalt

A hőmérő higanyszála 27 fokra kúszott fel kora délutánra, az aszfalt pedig már 46 fokos - mintegy 15 fokkal melegebb, mint délelőtt volt. A célegyenes végén enyhe szembeszél fúj.

16:06
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ericcson kicsúszott

Alig kezdett el vezetni ma, és máris elrontotta a hátsó egyenes végi féktávot, amivel lesodródott a bukótérbe. 1:33.041-es alapidő fűződik a nevéhez.

16:08
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel a pályán, Maldonado nincs

Ericssonhoz és a két Manorhoz csatlakozott Vettel, elsőként a nagymenők közül. Maldonado autóját viszont szereli a Lotus, nem néz ki úgy, hogy a venezuelai rövidesen kihajthat.

16:11
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

10 perccel az edzés kezdete után nyolc versenyzőnek van mért köre, számuk folyamatosan gyarapszik. Vettel 1:29.394-gyel áll az élen, egyelőre mindenki a kemény gumikat használja.

16:14
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardónak a negyedik motort szerelik be

Christian Horner a Skynak elmondta, hogy most végzik a negyedik erőforrás beszerelését az ausztrál autójába. Kellemetlen a Renault-nak, hogy már a szezon ötödik nagydíján sor kerül erre, hiszen az ötödik motor elkerülhetetlennek tűnő beszerelése majd büntetést fog jelenteni Ricciardónak. Rosberg közben átvette a vezetést 1:29.075-tel, egy századdal előzi meg Vettelt.

16:19
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Piros zászlót okozott a Lotus

A célegyenesben leszakadt a motorborítás Grosjean autójáról, ezért megszakították az edzést. Sok a törmelék.

16:21
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Már Hamilton áll az élen

Közben Hamilton 1:27.826-tal átvette az 1. helyet. Mögötte Rosberg, Vettel, Räikkönen, Verstappen, Alonso, Sainz, Massa, Grosjean, Nasr a sorrend.

16:24
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Folytatódik az edzés

A két Williams és Kvjat nem teketóriázik, folytatják a munkát a kemény gumikon. A Lotus egyelőre nem kommentálta a furcsa malőrt Grosjean autójával, de úgy tervezik, hogy Maldonado hamarosan vezethet.

16:28
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel a közepes keveréken tért vissza

A német próbálja ki először a hétvégi puhább abroncsokat, és 1:27.260-tal ugrott az élre. És lőn, közben Maldonado is megkezdhette a délutáni munkát.

16:30
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Két csavar tört el Grosjean autóján

A motorborítás felső részén mondta fel a szolgálatot két rögzítőcsavar - tudta meg a Sky Sports a Lotus technikai igazgatójától, Nick Chestertől.

16:32
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nasr is gyorsult

Aminek magyarázatát a Sauberjére felrakott közepes gumik adják, Nasr a 6. helyre jött fel. Egyre többen kezdik el használni ezt a keveréket.

16:36
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen a második

1:27.780 a finntől, de ezzel több mint fél másodperccel elmaradt Vetteltől. Hamilton a 3. helyen áll - még a kemény gumikon jegyzett idejével -, majd a gyors körébe belehibázó Massa következik, megelőzve Kvjatot és Rosberget.

16:40
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg kikap Vetteltől

356 ezreddel lassabb kört futott honfitársánál a közepes abroncsokon, így csupán 2. Verstappen feljött az 5. helyre, többek között mindkét Williamst maga mögé utasítva. Egyelőre tényleg jónak tűnik a Toro Rosso Barcelonában.

16:42
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton odaver

1:26.852, négy tizeddel előzte meg Vettelt. A sprint előtt a hasmagasságon és a torziós rugókon állítottak az autójában.

16:43
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az edzés felénél túl vagyunk a közepes gumis sprinteken, lássuk az állást: Hamilton, Vettel, Rosberg, Räikkönen, Verstappen, Bottas, Sainz, Massa, Kvjat, Nasr. Ricciardónak még nincs mért köre.

16:50
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Hatan a pályán

Megkezdődtek a hosszú etapos gyakorlások, a hat pályán lévő versenyző közül Rosberg képviseli az élmezőnyt.

16:52
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Button feljön a 6. helyre

Ez szép teljesítmény a McLarentől - Button a többieknél később tette meg gyors körét a lágyabb gumikkal. Verstappen és Bottas közé ékelődött be.

16:55
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Eltérő programot követ Vettel és a két Mercedes

A Mercedesek a közepes gumikon nyitottak a hosszú etapjukon, míg Vettelnek a kemény keveréket rakták fel.

16:57
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kvjat 5.

A Red Bull orosz versenyzője is későbbre halasztotta az időmérős körét, a folyamatosan javuló állapotú pályán az 5. helyet foglalta el a Mercedesek és a Ferrarik mögött. Ricciardo autója továbbra is a bakon áll kerekek nélkül, a motorcsere miatt alighanem véget ért számára a nap.

17:00
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Massa is a közepes gumikon köröz

Ez tűnik a népszerűbb választásnak az első hosszabb délutáni etapra. Vettelről és Nasr-ról tudjuk, hogy a kemény keveréken kezdett.

17:04
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az állás

A jelenlegi sorrend, ami valószínűleg nem fog változni az edzés végéig: Hamilton, Vettel, Rosberg, Räikkönen, Kvjat, Verstappen, Button, Bottas, Sainz, Massa, Alonso.

17:06
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Már 50 fokos az aszfalt

Elérte az aszfalthőmérséklet ezt a küszöbértéket is, sőt, a levegő is melegedett 2 fokkal az edzés kezdete óta, most 29 fokos.

17:11
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen új gumikat kapott

Átváltott a kemény keverékre. Hamilton is betért közben a bokszba.

17:14
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Grosjean újra a pályán

A korábbi incidens óta a francia először gördülhetett pályára a Lotusszal (az edzés elején leszakadt a Lotusról a motorborítás, két rögzítőcsavar hibája miatt).

17:17
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tesztel a Manor

A futam utáni tesztet kihagyja a sereghajtó csapat, mert állításuk szerint "nincs mit tesztelniük." Pedig egy versenyző állítólag szép kis summát adott volna, ha vezethet a teszten.

17:20
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen nem érzi

Érezhetően nincs megelégedve az autójával, meg is kérdezte a Ferrarit, hogy mennyit kell még vezetnie, mert kevés értelmét látja a körözésnek. "Folytasd" - jött a válasz. A legjobb köre több mint fél másodperccel lassabb volt Vettelénél.

17:24
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedes is kemény keverékre váltott

Az élen álló Hamilton, valamint Rosberg is a kemény Pirellikkel köröz a mostani etapjában. Még 6 perc van hátra az edzésből.

17:27
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo a pályán!

Csoda történt! A Red Bull egyik felénél azonban így is borús lesz a hangulat este, mert Ricciardo alig tudott gyakorolni ma.

17:30
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo 13.

A közepes gumikkal a 13. helyre iratkozott fel az ausztrál, aki a két lotusost, Grosjeant és Maldonadót választotta szét. Stevens kicsúszott közben az 5-ös kanyarnál.

17:32
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Kockás zászló

Ezt a körét mindenki befejezheti, de utána vége a mai edzésnapnak. Többen még betértek az elmúlt percekben egy gyors kerékcserére, hogy mindkét gumikeveréket kipróbálhassák legalább egy kis időre nehéz autóval.

17:34
május 08, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton uralta az edzést

Négy tizedes előnnyel végzett az élen, Vettelnek sikerült megelőznie Rosberget. Köszönjük a figyelmet, hamarosan bővítjük a cikket az eredményekkel és a részletes összefoglalóval, az este folyamán pedig szokásos edzéselemzésünkkel is jelentkezünk.