Hamilton behúzta, de Räikkönen szenzációsat hajrázott

Események

Forma-1, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Bahreini Nagydíj
Vágólapra másolva!
Az utolsó 2 körben Rosberg és Hamilton fékje is bedöglött, így a gumikkal másképp sakkozó finn az egyik Mercedest 20 másodperc hátrányból is levadászta a Bahreini Nagydíjon. Vettel háromszor hibázott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül67 bejegyzés

Lewis Hamilton a szezon negyedik versenyén idei harmadik győzelmét aratta a Bahreini Nagydíjon, de a befutó kicsit szorosabbra sikerült, mint szerette volna, mivel az utolsó körben túlmelegedtek a fékjei, így az óriásit hajrázó Kimi Räikkönen, aki a többi éllovastól eltérően taktikázott, mindössze 3 másodperccel mögötte ért célba. A finn egy körrel korábban előzte meg a szintén fékproblémával küzdő, de addig harcosan versenyző Nico Rosberget, míg Sebastian Vettel a másik Ferrarival szokatlanul sokat hibázott, és egy szárnycsere után végleg beragadt Valtteri Bottas Williamse mögé.

Bár az idei Bahreini Nagydíj nem volt annyira izgalmas a reflektorok fényében, mint a tavalyi, amikor Hamilton és Rosberg az utolsó körökben kiélezett párharcot folytattak a győzelemért, a fináléra azért így is jutott dráma. Még az utolsó körben sem lehetett biztosan tudni, hogy az élen álló Mercedes elvergődik-e a célig, Daniel Ricciardo Red Bullja pedig az utolsó métereken füstölni kezdett, és lendületből gurult el a kockás zászlóig a csapat számára az elérhető maximumot jelentő 6. helyen.

Räikkönen az idén először állt dobogóra - katt a galériához! Forrás: AFP/Marwan Naamani

A Mercedes igazgatója, Toto Wolff elismerte, hogy „nagyon megkönnyebbültünk, mert mindkét autónkban megszűnt a fékerő. Kár Nicóért, hiszen addig nagyszerű versenye volt, csodálatos előzéseket mutatott be." Valóban, Rosberg sokkal rámenősebben vezetett, mint az idén bármikor: a rajtnál ugyan elvesztette a 3. helyet is, amikor rossz ritmusban támadta meg Vettelt, így Räikkönen elment mellette, de a 4. körben, a célegyenes végén egy vakmerő manőverrel kifékezte a finnt.

Vettelt pedig háromszor is megelőzte a verseny folyamán. Először az első etapban, ugyancsak egy kifékezéssel, majd a kerékcseréket követően, miután a Ferrarinak mindkétszer sikerült átugrania Mercedesét a bokszban. Ám az utolsó etapban, amikor a közepes keverékű gumik voltak az autóján, nem tudta megtartani az előnyét a lágyakon rohamozó Räikkönennel szemben, és a fékhiba miatt az utolsó előtti körben ki is sodródott a célegyenes végén.

Rosberg a rajtnál rosszul helyezkedett, Räikkönen kívülről megelőzte - katt a galériához! Forrás: AFP/Marwan Naamani

„Ez rendben volt, nagyon élveztem, hogy megelőzhettem a piros autókat" – mondta Rosberg. „Hasonlóan alakult a tempónk Lewisszal, csak a végén egy kicsit elhúzott tőlem, aztán elvesztettem a fékeket, ami sajnos a helyembe került Kimivel szemben. A fékpedál egyszerűen beesett, semmi ellenállása nem volt."

Rosberg egyetlen ponttal így is megelőzte Vettelt az összetettben, viszont már 27 pont a hátránya Hamiltonhoz képest, aki a dobogón nem is titkolta, hogy a harmadik vb-címére hajt. „A Ferrari ma alaposan megfuttatott minket, nehéz volt kímélni a gumikat. Végül sikerült, de keményen kell igyekeznünk tovább, hogy elöl maradjunk" – ismerte el. Hamilton úgy vélte, a fékjei csak „túlmelegedtek kissé a lekörözések közben, komoly gondot azonban nem okoztak", bár menet közben újra kellett indítania a brake-by-wire rendszert.

Wolff ennek ellenére figyelmeztetett, hogy a Mercedesnek a probléma végére kell járnia, amely egy olyan fékgyilkos pályán, mint Montreal, végzetessé válhat. „Az eredményt látva ma nem voltunk nagy fölényben, a Ferrari egyre közeledik hozzánk" – mutatott rá. „Mindent be kell vetnünk, hogy továbbra is legyőzzük őket."

Vettel szenvedett

A Mercedes eredetileg inkább Vetteltől tartott, ám ő a 2. helyen haladva már a 8. körben elfékezte magát a célegyenes végén, amikor 2 másodperces hátrányból üldözte Hamiltont. Emiatt Rosberg gyorsan ráesett, és Vettel később még kétszer lesodródott a pályáról, ráadásul harmadszor megütötte a Ferrari első szárnyát az utolsó kanyar rázókövén, ezért egy harmadik, nem tervezett bokszkiállásra kényszerült.

„Éreztem, hogy csökkent a tapadás az első tengelyen, ezért úgy döntöttem, kiállok a bokszba, ami helyes lépésnek bizonyult. Kár, hogy utána beragadtam, és nem jutottam előrébb" – mondta. „Cserbenhagytam a csapatot egy kicsit, pedig ebben a versenyben több lett volna. Kimi bebizonyította, hogy a 2. hely elérhető volt, ő remekül ment. Mivel egyforma gumik voltak az autónkon, én nehezen értem volna utol és előztem volna meg Nicót."

Räikkönen erős versenytempója végre megtérült - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

Vettel korábbi kiállásai nem bizonyultak nyerő stratégiának. Räikkönen viszont másodszorra a közepes gumikat kapta meg, amelyeken elnyújtották a középső etapját, s mivel így is tartani tudta a lépést a lágy keveréket használó éllovasokkal – beleértve Hamiltont –, a végén kedvező helyzetbe került. Késői, a 40. körre időzített második kerékcseréje után 20,5 másodperces hátrányból kellett Rosberg nyomába erednie, de mivel az ő autóján akkor voltak a gyorsabb lágy gumik, alig 14 kör alatt 2 másodpercen belülre csökkentette a különbséget.

„A 2. hellyel soha nem elégedett az ember, a nehéz szezonkezdet után azonban már egy kicsit jobb eredménynek is örülök" – ismerte el a finn, aki az idén most állhatott fel először a dobogóra. „A végén újra játékba kerültünk, csak kifutottunk a körökből. A rajthelyünkhöz képest így is elégedettnek kell lennünk, de azért ennél jobb eredményekre vágyunk."

Räikkönen egyértelművé tette, hogy a Ferrarinál uralkodó hangulat fontos szerepet játszik a feltámadásában. „Nagyot léptünk előre. A hangulat nagyszerű, megtaláltuk a helyes irányt, és nagyon igyekszünk" – mondta. „Biztos vagyok benne, hogy hamarosan képesek leszünk a győzelmekért harcolni. Csak egy kis idő kell hozzá."

A Williamsnek is felemás versenye volt

Bottas keze az utolsó 15 körben egyszer sem remegett meg, amikor maga mögött kellett tartania Vettel Ferrariját, jóllehet, ebben a Williams nagyobb végsebessége is segítette. „A Ferrarinak gyorsabb autója van, úgyhogy hamar utolért, de ismertem a védekezéshez szükséges trükköket" – állította a finn, aki eddigi legjobb eredményét érte el az idén.

Felipe Massának viszont nem volt szerencséje: az ő Williamse egy elektromos hiba miatt a rajtrácson ragadt, s mivel csak a bokszban indíthatták újra, onnan kellett nekivágnia a távnak, aztán az egyik féktávon lebombázták, amitől megsérült a diffúzora. „Hátulról eredtem a mezőny után, és több pozíciót sikerült visszaszereznem, de (Pastor) Maldonado sajnos nekem jött a 4-es kanyarban" – mondta a 10. helyen leintett Massa. „Ez bosszantó verseny volt."

Bottas az utolsó etapban állta Vettel támadásait - katt a galériához! Forrás: AFP/Marwan Naamani

Ricciardo Red Bulljában négy verseny alatt már a harmadik motor ment tönkre az idén. A Renault négy autójából három egyébként is elromlott a Bahreini Nagydíjon, a versenyről csak a két Toro Rosso esett ki. Jenson Button McLarenje egy későn felfedezett műszaki hiba miatt fel sem állt a rajtrácsra, csapattársa, Fernando Alonso azonban tizenegyedikként ért célba, a csapat jóslatainak megfelelően legyőzve a három kerékcserével próbálkozó kontingenst.

A 7. helyen éppúgy Romain Grosjean végzett, mint a múlt hétvégén, Kínában, a másik Lotust vezető Maldonado azonban lefulladt az egyik bokszkiállása során, és a hosszas várakozástól lángra kaptak a fékjei. Massa előtt Sergio Pérezt és Danyiil Kvjatot intették le – a Red Bull orosz pilótája annak ellenére ismételte meg malajziai 9. helyét, hogy tegnap már a Q1-ben elbúcsúzott az időmérőtől, ezért a 17. kockából kellett rajtolnia.

Hülkenberg is háromszor cserélt kereket, ami nem vált be - katt a galériához! Forrás: AFP/Marwan Naamani

A Forma-1 szezonjában most háromhetes szünet következik, amíg a mezőny Európába hazatérve vesz egy nagy lélegzetet a barcelonai Spanyol Nagydíj előtt.

A Ferrari pilótája a futamon háromszor is lesodródott a pályáról, Rosberg ugyancsak háromszor előzte meg, és első szárnyat is kellett cserélnie. Daniel Ricciardo éppen célba tudott érni a 6. helyen a kockás zászló előtti métereken elfüstölő Red Bull-lal, pontot szerzett még Romain Grosjean, Sergio Pérez, a 17. helyről induló Danyiil Kvjat és a bokszból startoló Felipe Massa is.

18:38
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik a verseny

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Bahreini Nagydíjról élőben készülő tudósításunkban. Vajon újra megszorongatja-e a Mercedeseket a 2. helyről rajtoló Sebastian Vettel, vagy netán le is győzi őket? Hamarosan kiderül.

18:38
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Button nem indul a Bahreini Nagydíjon

Az ERS elektromos hibája miatt Jenson Button nem áll rajthoz a Bahreini Nagydíjon, így a McLaren-Honda színeiben csak Fernando Alonso vesz részt a versenyen, számolt be a Sky Sports. Ron Dennis szerint a telemetria adatai szerint túl nagy esélye van annak, hogy az erőforrás összetevője el fog romlani.

18:38
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton először a pole-ban Bahreinben

Pályafutása 42. első rajtkockáját szerezte szombaton a világbajnoki címvédő, ami F1-es karriere során az először sikerült neki Bahreinben. Az elmúlt két év során csapattársa, a most 3. Nico Rosberg érte el a legjobb köridőt az időmérőn, de tavaly Hamilton már a rajtnál elment mellette.

18:39
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Beválnak-e a Mercedes változtatásai?

A pénteki második szabadedzésen a Ferrari letette a névjegyét, és a futamgyőzelem esélyeseivé léptek előre. Bár a Mercedes egy körön gyorsabb tudott lenni, a világbajnoki címvédő istálló péntek éjszaka változtatott a beállításokon, de azokat nem tudták kipróbálni, mert a harmadik szabadedzés a verseny körülményeitől eltérő időjárás közepette zajlott.

„Szerintem a helyes fejlesztéseket tettük meg a gumik megfelelő üzemeltetése érdekében, de a végső bizonyítékot holnap éjszaka kapjuk meg” – mondta Toto Wolff még szombat este Adam Cooper szakújságírónak. „Ez kisebb kockázat, de nem találgattunk, hanem mérnöki és tudományos megközelítést alkalmaztunk” – jelentette ki a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója.

18:43
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

A két éjszakai verseny egyike következik

Szingapúr mellett Bahreinben rendeznek végig éjszakai futamot, Abu-Dzabiban pedig a naplementében versenyeznek a pilóták. Jelenleg a himnuszt játsszák a rendező ország tiszteletére.

18:44
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Két tervezett kiállás várható

Nem különösebben panaszkodtak a versenyzők a gumikopásra Bahreinben annak ellenére sem, hogy a pálya igen poros, és az aszfalt egyébként is a legérdesebb az egész versenynaptárban. A lágy gumival viszont képtelenség olyan hosszú távot megtenni, ami után elég lenne egy szett közepeset feltenni, ráadásul a versenyzők közül többen is próbáltak gumiszettet spórolni vagy megkímélni abroncsaikat a szombati időmérőn.

18:46
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kanadára új motorral készül a Ferrari

A Ferrari – Sebastian Vettel elmondása szerint tervezetten – beszerelte autóiba az idei 2. új motort Bahreinben, ami a 4. futamon még korainak tűnhet, de elképzelhető, hogy ez összefüggésbe hozható a Scuderia további terveivel. A Sky Sports szombat este arról számolt be, hogy Kanadában egy új, 20-30 lóerővel erősebb motorváltozattal állhatnak rajthoz, amelyre fejlesztési 4-5 zsetont használnak majd el. A mai futammal kapcsolatban James Allison, az olaszok technikai igazgatója annyit mondott, „nagyon nyitott” küzdelmet vár, és az események alakulása határozza majd meg a stratégiájukat.

18:48
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen ismét az élmezőny közelében

Szombaton az idén 4. alkalommal is elmaradt Sebastian Vetteltől csapattársa, Kimi Räikkönen, de a 4. rajtkocka a 2013-as Német Nagydíj óta így is a legjobb hely, ahonnan a finn indulhat. A 2007-es világbajnok érte el eddig a legtöbb (6) dobogós helyet Bahreinben, de győzni még nem tudott.

18:50
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton sisakgyártók között vívódik

F1-es pályafutása kezdete óta az Arai sisakjait viselve áll rajthoz Lewis Hamilton, de az idén több szabadedzés, és tegnap először az időmérőn is a Bell fejvédőjét viselte. Adam Cooper szakújságíró megtudta, hogy a brit pilóta érdeklődik a sisakok aerodinamikája iránt, mivel ez is egy apró előny lehet csapattársával, Nico Rosberggel szemben. A német a Schubert modelljeit használja, ők is szeretnék, ha Hamilton kipróbálná a termékeiket. A világbajnoki címvédő a Sky Sportsnak szombat este azt mondta, hogy a következő futamra „remélhetőleg eldől”, mely gyártót választja.

18:52
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

5 perc van hátra a kezdésig

Tavaly a Bahreini Nagydíj az év egyik legjobb csatáját hozta Lewis Hamilton és Nico Rosberg között, az idén pedig Hamilton és a Ferrarival a 2. helyről induló Sebastian Vettel versengése várható. Persze, Rosberg és Räikkönen is beleszólhat a győzelem sorsába.

18:53
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nagyon közel az 1-es kanyar

A rajtvonaltól mindössze 400 méterre található a pálya első kanyarja, ami igen rövidnek számít az F1-es versenynaptárban. Tavaly viszont ennyi is elég volt Lewis Hamiltonnak, hogy a pálya porosabb oldaláról lerajtolja a pole-ból induló csapattársát, Nico Rosberget.

18:55
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nagy a fogyasztás Bahreinben

Csak Kanadában kell jobban vigyázniuk a versenyzőknek a fogyasztással, Hamilton máris ezzel kapcsolatban egyeztet mérnökével a rádión.

18:56
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Massa a rajtrácson ragad

A mezőny minden tagja gond nélkül el tud indulni a rajtrácsról, kivéve Felipe Massát, akit most le kell tolni a pályáról. Massa a 6. helyről kezdhetett volna. Button hiányzása miatt így csak 18 autó állhat fel a piros lámpák elé.

18:57
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz 5 másodperc büntetést kap

Az első kerékcsere idején 5 másodpercig kell még a bokszban vesztegelnie Sainznak, mert a rajtrácsra felvezető körén túl lassan ment. Ez biztonsági okokból tilos.

18:58
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Massa autója életre kelt, a bokszból rajtolhat

Az utolsó helyen csatlakozhat a mezőnyhöz, a 6. kocka üresen marad Bahreinben.

19:00
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Rajt: Hamilton vezet

A brit mögött Vettel, Räikkönen és Rosberg következik, nem volt baleset az 1-es szektor során, Massa is jön a mezőny után.

19:01
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

1. kör: Összejátszott a két Ferrari

Rosberg jobban rajtolt Vettelnél, de a német jól helyezkedett, és így Räikkönen is elé tudott kerülni.

19:02
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

1. kör: Hamilton nem tudott meglépni

8 tizedmásodperccel vezet Vettel előtt, Räikkönen hátránya 1,5 másodperc, Rosbergé már 1,9. A 2. kör 1. szektorában Hamilton volt a leggyorsabb.

19:03
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

1. kör: Verstappen és Maldonado összeakadt

Mindkét versenyző folytatni tudta a versenyt, de Verstappen első szárnya megsérült. A holland egyelőre nem állt ki a bokszba cserélni.

19:04
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

2. kör: Hamilton DRS távolságon kívül

A 2. kör végén Hamilton 1,4 másodperccel halad Vettel előtt, aki 1 másodperccel van Räikkönen előtt. Rosberg hátránya Hamilton mögött 3,2 másodperc. Mögöttük Bottas, Ricciardo, Grosjean, Hülkenberg, Ericsson és Sainz halad pontszerző helyen.

19:05
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

3. kör: Rosberg visszaelőzi Räikkönent

Az 1-es kanyarban kifékezte a Ferrarit, de Räikkönen visszatámadott, így csak néhány kanyarral később vált biztossá, hogy a német visszaszerezte a 3. helyet. Hosszú idő óta az első agresszív mozdulat Rosbergtől.

19:08
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

3. kör: Räikkönen nagyon lassú tempót megy

Bár a Rosberggel vívott csata is megnehezítette az életét, Räikkönen 1:42-es köre igen gyengének nevezhető az élmezőnyben. Bottas is elkezdett rá közeledni. Rosberget rádión a fékek óvására szólították fel, "mielőtt támadnád Vettelt".

19:10
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

5. kör: Maldonado is büntetést kap

Nem a pontosan a rajtkockában állt az autója, ezért az első kerékcseréje 5 másodperccel hosszabb lesz.

19:11
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

6. kör: Verstappen a bokszban

Lezajlott a verseny első kerékcseréje is, Verstappen a közepes keverékű gumikat kapta meg a Toro Rossóra. Az első szárnyához nem nyúltak a szerelők.

19:13
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

8. kör: Rosberg támadja Vettelt

Hamilton 2,3 másodpercre növelte előnyét Vettel előtt, akit utolért a másik Mercedes-pilóta, Nico Rosberg is. A német pilóta az 1-es szektorban aggresszíven kénytelen volt védekezni, a visszajátszás szerint azért, mert elfékezte magát az 1-es kanyarban.

19:14
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

9. kör: Rosberg feljön a 2. helyre

A DRS és a szélárnyék segítségével az 1-es kanyarnál kifékezte Vettelt, Räikkönen közben visszazárkózott mögéjük.

19:15
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

9. kör: A két Mercedes az élen

Rosberg hátránya 5,3 másodperc Hamilton mögött, Vettelnél egyelőre Räikkönen is gyorsabbnak tűnik, aki fel tudott zárkózni mögé. Massa közben már a 13. helyen halad a bokszból rajtolva.

19:17
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

9. kör: A Mercedesek sokkal gyorsabbak a Ferrarinál

Körönként 8 tizedet kap Vettel és Räikkönen Hamiltontól és Rosbergtől, valószínűleg üzemanyagot spórolnak. Közben Hülkenberg és Nasr is kiállt a bokszba.

19:19
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

10. kör: Rosberg nem tud közelíteni

Hamilton előnye 6,2 másodperc az élen, Sainz alaposan elfékezte magát az 1-es kanyarnál, Ericsson kiállt kereket cserélni. Räikkönen továbbra sem jutott előzési pozícióba Vettel mögött, aki már 7,8 másodpercre van Hamiltontól.

19:21
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

11. kör: Újabb bokszkiállások

Grosjean, Sainz és Massa is kereket cserélt, és Maldonado is átváltott a lágy gumikra, amelyekkel rögtön a leggyorsabb kört futotta.

19:22
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

13. kör: Vettel a lágy gumikra vált

Feltették a Ferrarira a sokkal gyorsabb lágy gumikat, ha Rosberg nem reagál rögtön, akár még el is vesztheti 2. helyét.

19:24
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

14. kör: Rosberg visszaesett Vettel mögé

Bejött a Ferrari taktikája, az 1 körrel korábbi kerékcserével sikeresen Rosberg elé tudtak vágni. Hamilton még mindig vezet, Bottas és Ricciardo is volt kint kereket cserélni.

19:25
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

15. kör: Hamilton is kereket cserél

Így most Räikkönen vezet. Hamilton alig ért vissza Vettel és Rosberg elé. A Mercedes pilótája pont Hamilton visszaérkezésekor visszaveszi a helyét Vetteltől. Látványos manőver szikrázó autókkal.

19:28
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

16. kör: Hamilton nagyon sokat bukott

Két körrel később jött ki, mint Vettel, és alig ért vissza elé a kerékcsere után. Előnye most a 2. helyen 9 tized Rosberg előtt, korábban viszont 6 másodpercnél is több volt. Räikkönen csak a 16. kör végén hajtott a bokszba, nagy hátrányba kerül, de ez később még behozható eltolt kerékcserével.

19:32
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

18. kör: Rendeződtek a sorok

A kerékcserék első hulláma után Hamilton vezet 1,3 másodperccel Rosberg, és 2,9 másodperccel Vettel előtt. Räikkönen a 3. a közepes keverékű gumival, egyelőre 13,9 másodperc hátránnyal. Őt Bottas üldözi lágy gumival, mögötte Ricciardo, Grosjean, Ericsson, Hülkenberg és Massa a további pontszerző helyeken.

19:36
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

21. kör: Távolodnak a Mercedesek

Nincs ellenszere a Ferrarinak a Mercedesek tempójára, Hamilton 1,6 másodperccel halad Rosberg, de már 3,2 másodperccel Vettel előtt. Räikkönen viszont ígéretes tempót megy, így a futam végén még meglepetést okozhat.

19:38
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

22. kör: Brazil belháború a 10. helyért

Az utolsó pontot érő 10. helyért csatázik egymással a Williamsszel versenyző Felipe Massa, és a Sauberrel közeledő Felipe Nasr. Massa a bokszból indulva verekedte magát előre, 23 másodperccel van az 5. helyen közlekedő csapattársa, Valtteri Bottas mögött.

19:41
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

22. kör: Megint kezd széthúzódni az élmezőny

Hamilton apró lépésekkel szakítja le magáról Rosberget (+2,1 mp), Vettel pedig 4,3 másodpercre van az első helyezettől. A Ferrari személyzete a Sky Sportsnak elismerte még a bokszkiállások előtt, hogy nincs problémájuk, a Mercedes egyelőre gyorsabb náluk.

19:42
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

23. kör: Hármas helycsere a bokszban

Nasr megelőzte a pályán Massát, majd Maldonadóval együtt a bokszba hajtottak, ahonnan a venezuelai hajtott ki elsőként Massa és Nasr előtt. Bosszankodhatnak a Saubernél.

19:44
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

24. kör: Ericsson bajban a kerékcserénél

A bal első gumival meggyűlt a szerelők baja Ericsson kerékcseréjénél, így a svéd pilóta csak jelentős időveszteséggel tudta folytatni a versenyt. KIcsúszhat a pontszerzők közül.

19:45
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

24. kör: Vettel kicsúszott a 9-es kanyarban

A német pilóta elfékezte magát, és a bukótérből visszatérve folytatta csak a versenyt. Räikkönen az idén először legyőzheti csapattársát, ami dobogós helyet érhet neki.

19:49
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

28. kör: Hülkenberg és Alonso helycseréje

A Force India ismét demonstrálta a Mercedes motor, a szélárnyék és a DRS együttesének előnyét A McLaren-Hondával szemben, és Hülkenberg átvette a 11. helyet Alonsótól. A spanyol most Massát, Nasrt, és Sainzot tartja fel, Maldonado a 10. helyen 4 másodperccel van előttük.

19:51
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

30. kör: Massa ismét megelőzi Alonsót

Sainz közben kiállt kereket cserélni, és Ericsson is üldözi a nagyon lassan haladó spanyolt.

19:53
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

30. kör: Sainz feladja a versenyt

Az előbb még a bokszban járt, de most a 2-es szektorban kénytelen volt félreállni a Toro Rossóval. Úgy tűnik, nem rögzítették rendesen az egyik kerekét.

19:54
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

31. kör: Vettel a bokszban

A 3. helyről állt ki a második kerékcseréjére, a közepes keveréket kapta vissza. Räikkönen közben méltatlankodik, hogy a következő kerékcseréjénél miért akarják feltenni neki a lágyabb keveréket. Mérnöke szerint az első néhány kör során jobban működnek.

19:56
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

32. kör: Hamilton is kint

Az élről állt ki a közepes gumikra váltani, előtte nem sokkal Bottas is meglátogatta a szerelőket. Vettel a legjobb 1. szektoridőt futotta az új közepes gumikon.

19:57
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

33. kör: Rosberg is kereket cserél

Vettel megint visszaelőzte Rosberget a kerékcserék során, miután a német pilóta a leggyorsabb versenykört futotta meg. Vajon Rosberg ma harmadszor is kénytelen túljutni Vettelen?

19:59
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

34. kör: Rosberg ismét Vettel előtt

A Ferrari pilótája kicsúszott az utolsó kanyarban, így Rosberg ismét elé tudott kerülni. Vettel hiába állt vissza a szélárnyékba, Rosberg védte a belső ívet az 1-es kanyarban.

20:00
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

35. kör: Verstappen leparkolt

A bokszban fejeződött be Verstappen futama, egyelőre nem tudni, hogy mi történt az autójával.

20:02
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

36. kör: Vettel új első szárnyat kap

"Nem tudom miért, de megsérült az első szárnyam" - mondta Vettel a rádión, és a bokszba hajtott egy új alkatrészért. Látható sérülés nem volt a Ferrarin, de szinte biztos, hogy az előző kicsúszás miatt történhetett valami. Räikkönen ezzel átveszi a tényleges 3. helyet, de egyelőre vezet, mert még nem volt kint kereket cserélni.

20:04
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

38. kör: Räikkönen még Rosberget is elkaphatja?

Rosberget arra figyelmezteti mérnöke, hogy vigyázzon a gumikra, mert a verseny végén az eltérő stratégia miatt Räikkönen még elkaphatja. A Ferrari közben arról tájékoztatta a finnt, hogy a 3. hely biztos, de "mindent megteszünk, hogy jobb is legyen".

20:06
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

39. kör: Hamilton újra az élen

Az 1-es kanyar féktávján fékezte ki Räikkönent, miközben Hülkenberget próbálták lekörözni. A finn pilóta az utóbbi körben elég gyenge, 1:40-es időt futott.

20:07
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

39. kör: Räikkönen a bokszban

A finn is kereket cserélt ma utoljára, a lágyabb keveréket kapta meg. Korábban arra panaszkodott, hogy nem hallja rendesen csapatát a rádión. Vettel közben Bottast üldözi, de a Williams versenyzője egyelőre 2 másodperccel előtte van.

20:10
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

40. kör: Az állás a hajrá előtt

Lewis Hamilton megingathatatlanul vezet Rosberg előtt (+4,5 mp), a német mögött Räikkönen jön (+23,6 mp Hamiltonhoz képest), Bottas már 34 másodpercre van, Vettel pedig a kicsúszása miatt egyelőre csak az 5. helyen áll. Mögöttük Ricciardo, Grosjean, Maldonado, Massa és Pérez halad még pontszerző helyen.

20:12
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

42. kör: Maldonado a bokszban ragad

Rutin kerékcserére érkezett Maldonado a bokszba, de probléma akadt az álló autó motorjánál, és közben az első fékei is túlmelegedtek. Folytatni tudta a futamot, de csak a két Manor van mögötte.

20:14
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

43. kör: Räikkönené a leggyorsabb kör

1:36.620-szal a finn volt a leggyorsabb a pályán, hátrányát 6 másodperccel csökkentve 17 másodpercre szorította le Hamilton mögött. Vettel közben utolérte Bottast.

20:15
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

44. kör: A Mercedes szerint Räikkönen veszélyes

Rosberget arról tájékoztatták, hogy Räikkönen elkaphatja őt még a verseny vége előtt. Vigyáznia kell a gumikra.

20:17
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

46. kör: Hamilton is meglehet?

Räikkönen az utolsó körében 1,8 másodpercet hozott Hamiltonon, és a hátránya már csak 15,1 másodperc a brit mögött. 11 kör van hátra, Rosberg 10 másodperccel halad a finn előtt.

20:20
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

47. kör: Rosberg hallani sem akar a helyzetről

"Nem akarom hallani a különbséget" - válaszolt Rosberg a rádión, amikor mérnöke közölte vele, már csak 8 másodperccel van Räikkönen előtt. Vettel egyelőre nem bír Bottasszal.

20:23
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

50. kör: Szabad a pálya Räikkönen előtt

Túljutott több lekörözött versenyzőn - köztük legutóbb Alonsón - is, akik panasza szerint nem engedelmeskedtek eléggé a kék zászlóknak. Rohanhat tovább Rosberg után, Hamiltont biztosan nem fogja utolérni.

20:26
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

51. kör: Vettel tanácstalan Bottas mögött

A kanyarok kijáratánál a Ferrari alulkormányzottnak tűnik, és bár gyorsabb egy kissé Bottasnál, még a DRS segítségével sem tud támadási helyzetbe kerülni.

20:29
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

52. kör: Vettel majdnem belerohant Bottasba

Az 1-es kanyar féktávjánál majdnem felöklelte a Williamst, az utolsó pillanatban rántotta el a Ferrarit. Így sem volt előzési pozícióban. A Sky Sports szakértője, Martin Brundle szerint a német akkumulátorával lehet gond, ezért gyengék a kigyorsításai.

20:30
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

54. kör: Räikkönen mindjárt használhatja a DRS-t

1,1 másodperccel van Rosberg mögött, Hamilton is tájékoztatták arról, hogy Rosberg nemsokára védekezésre kényszerül.

20:32
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

56. kör: Räikkönen a 2.

Rosberg hibázott a kör elején, a Ferrari pilótája átvette a második helyet, de Rosberg szorosan mögötte maradt. Másfél kör van hátra a versenyből.

20:36
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

57. kör: Hamilton 3. győzelmét aratta 2015-ben

A kerékcserék kivételével végig az élen haladva Lewis Hamilton nyerte a Bahreini Nagydíjat, mögötte az idén először dobogóra állhat Kimi Räikkönen a 2. helyen, majd a másik Mercedesszel Nico Rosberg következik. Bottas vissza tudta tartani Vettelt, utánuk Ricciardo, Grosjean, Pérez, Kvjat és Massa szerzett pontokat.

20:38
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

57. kör: Ricciardo éppen célba tudott érni

A célvonal előtt néhány méterrel robbant fel Daniel Ricciardo autójában a Renault motor, így az ausztrál pilóta nagy füstöt maga után hagyva gurult be a célba a 6. helyen.

20:40
április 19, 2015
Vágólapra másolva!

Műszaki probléma okozta Rosberg hibáját

Toto Wolff a Sky Sportsnak megerősítette, hogy Rosberg autójában elromlott a brake by wire rendszer, ezért csúszott ki az utolsó előtti kör elején és veszítette el a 2. helyet Räikkönen ellenében. Niki Lauda szerint az eredmény így is azt mutatja, hogy "Nico visszatért."