Vágólapra másolva!
A Mercedes a vártnál nagyobb előnnyel nyerte meg a Kínai Nagydíj időmérő edzését, Rosberg csak néhány századdal maradt le a pole pozícióról. A két Williams befért Räikkönen elé, a McLarenek ezúttal sem tudtak bejutni a Q2-be.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés

Lewis Hamilton zsinórban harmadszor indulhat a pole pozícióból, miután a Kínai Nagydíj időmérő edzésén is mindenkit maga mögé utasított. Ezúttal Nico Rosberg is nagyon közel került az első rajtkockához, a Ferrari lemaradása azonban 9 tized volt.

Hamilton már a szabadedzéseket is uralta, a hétvége összes gyakorlását az élen zárta, és az időmérő első két szakaszában is gyorsabb volt a csapattársánál. A Q3 utolsó perceiben mégis kérdéses volt, hogy ki szerzi meg a pole-t, mert Hamilton a második próbálkozásánál nem tudott javítani a korábban futott idején. Az 1:35.782-es köre azonban így is elég volt, mert Rosberg 42 ezreddel lassabbbnak bizonyult nála, a többieknek pedig esélyük sem volt megközelíteni a Mercedeseket.

„A kínai pálya továbbra is jól bánik velem" – mondta Hamilton, miután megszerezte pályafutása 5. sanghaji pole pozícióját, vasárnap pedig a 4. itteni győzelmére törhet. „Az autóm egész hétvégén fantasztikusan működött, sokkal jobban, mint Malajziában. Az utolsó köröm persze nem sikerült túl jól, de szerencsére így is sikerült megtartanom az első helyet."

A címvédő nem számít könnyű versenyre, szerinte Rosberg mellett akár a Ferrarik is veszélyt jelenthetnek a győzelmére. „Mindig nagyon gyorsak voltak ezen a pályán, szerintem szoros verseny lesz" – vélekedett.

Rosberg nem titkolta, hogy rendkívül csalódott a pole elvesztése miatt. „4 század az szinte semmi. Ez nagyon bosszantó, hiszen közel kerültem az első rajtkockához, és nyilvánvalóan ezzel a céllal vágtam neki az időmérőnek" – nyilatkozta. A németet vigasztalhatja, hogy állítása szerint vasárnap számos lehetősége lesz Hamilton elé kerülni. „Döntő tényező lehet a rajt, a stratégia, a gumikopás – egyértelműen van rá esélyem, hogy megelőzzem őt."

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! Forrás: Mercedes

A Ferrari jobbra számított

A várakozásoknak megfelelően a Ferrari volt a Mercedes elsőszámú üldözője, a hátrányuk azonban a vártnál nagyobb volt. A 3. helyen záró Sebastian Vettel 9 tizeddel kapott ki Hamiltontól, Kimi Räikkönen pedig hibázott az utolsó körében, ezért a két Williams is megelőzte. „A Q3-ban kicsit más stratégiát alkalmaztunk, mint a többiek, mert csak egy szett új gumit használtunk, de a Mercedes amúgy is gyorsabb volt, mint amire számítottunk" – ismerte el Vettel. „Ma ez volt a legtöbb, amit megtehettünk, de holnap közelebb kerülhetünk."

Räikkönen elismerte, hogy egyszerűen rossz kört futott a Q3 végén. „Az első két kanyar nagyon csúszós volt, több kisebb hibát is elkövettem, és utána már tudtam, hogy nem lesz jó a köröm" – nyilatkozta csalódottan. A Williamsek közül Felipe Massa volt a gyorsabb, mégsem volt teljesen elégedett, hiszen Valtteri Botasszal együtt elismerték, hogy a Ferrari a kínai pályán is erősebb náluk. „Mindent megteszünk azért, hogy felvegyük velük a versenyt, de reálisan nézve nekik van nagyobb esélyük a dobogóra" – mondta a finn.

A 7. helyen Daniel Ricciardo végzett, aki „többé-kevésbé" elégedett volt a helyezésével, különösen annak fényében, hogy csapattársa, Danyiil Kvjat a Q3-ba sem jutott be. A Lotus versenyzői közül is csak Romain Grosjean vehetett részt az utolsó szakaszban, ő egy remek körrel maga mögé utasította a mindössze egy mért körrel próbálkozó Saubereket. A két Toro Rosso ezúttal nem jutott tovább a Q2-ből, a Force Indiák előtt végeztek a mezőny második felében.

A McLaren az időmérő előtt még reménykedett benne, hogy a folyamatos fejlődésüknek köszönhetően bejuthatnak a Q2-be, de ezúttal is csak a két Manort tudták megelőzni. Jenson Button zsinórban másodszor győzte le Fernando Alonsót az időmérőn, igaz, ezúttal mindössze 4 ezred volt közöttük a különbség. A Manor viszont valóban előrelépett, ezúttal mindkét autójuk a 107 százalékos határon belül maradt.

10:36
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Az időmérő következik

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Kínai Nagydíj időmérő edzéséről élőben készülő tudósításunkban! Hamarosan eldől, ki indulhat az élről az idény harmadik futamán. A szabadedzések alapján a Mercedesnek áll a zászló, mindegyik gyakorláson Lewis Hamilton volt a leggyorsabb. Szombat délelőtt a Ferrari sem tudott közel kerülni hozzájuk.

10:42
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Szép idő van

Süt a nap, és néhány fokkal melegebb van, mint tegnap. A levegő 21, a pálya 32 fokos.

10:44
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Megjavították Alonso motorját

A harmadik szabadedzésen egyetlen mért kört sem tudott megtenni, mert már az első percekben gondjai akadtak a gyújtással. A McLaren nemrég közölte, hogy sikerült kijavítani a hibát, ezért nincs szükség motorcserére.

10:48
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton 5. kínai pole-ja következhet

Eddig ő a Kínai Nagydíjak legeredményesebb versenyzője: háromszor aratott futamgyőzelmet, és négyszer indult az első rajtkockából, mindkettő rekord. Rosbergnek is fekszik a pálya, 2012-ben itt aratta az első futamgyőzelmét.

10:53
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

A McLaren a Q2-t célozta meg

Az időmérő első szakaszának egyik legnagyobb kérdése lesz, hogy a McLaren idén először továbbjut-e a Q1-ből. Button és Alonso is úgy érzi, hogy ezen a hétvégén is sokat fejlődtek. "A Q3-ról még nem beszélhetünk, de a Q2-t mindenképpen meg kell céloznunk" - jelentette ki Alonso még pénteken.

10:57
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

Két spanyol versenyző, Merhi és Alonso hajtott először a pályára. Räikkönen is elhagyta a garázsát, a többiek egyelőre nem sietnek.

11:01
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik az élen

Merhié volt az első mért kör, de már Vettel vezet 1:39.912-es idővel a közepes gumikon. Räikkönen egyelőre egy teljes másodperccel elmarad tőle.

11:04
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Már Hamilton vezet

1:38.285-ös ideje 1,7 másodperccel gyorsabb Vettel korábbi próbálkozásánál, pedig ő is a közepes gumikat használta. Nasr áll a 2. helyen, de ő már a lágy keveréken hajtott a pályára.

11:06
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg lassabb Hamiltonnál

2 tizeddel maradt el a csapattársától, de így is feljött a 2. helyre. Hülkenberg több mint egy másodperces lemaradással áll a 3. helyen, pedig a lágy gumik voltak az autóján. A két McLaren is a gyorsabb abroncsokat használja, most Button a 7., Alonso a 10. helyen áll.

11:08
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

A Williamsnek még nincs ideje

Most viszont Bottas és Massa is a pályára hajtott, miközben a mezőny nagy része éppen visszatért a bokszba. A Williamseken kívül a két Manor és Kvjat áll kiesést jelentő pozícióban.

11:12
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas az élen

A Williamsek egyből a lágy gumikon hajtottak ki, Bottas át is vette a vezetést 1:38.014-es idejével. Massa a 3. helyre jött fel, a közepes gumikat használó Mercedesek közé ékelődött be.

11:14
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik a leggyorsabbak

Vettel és Räikkönen is megkapta a lágy gumikat, így meg tudták előzni a Mercedest. A német 1:37.502-es idővel vezet, csapattársa majdnem 3 tizeddel marad el tőle.

11:18
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek

A McLaren megint csak a Manort tudta megelőzni, nem sikerült bejutniuk a Q2-be. Button mindössze 4 ezreddel volt gyorsabb a csapattárásnál. A kiesők sorrendje: Hülkenberg, Button, Alonso, Stevens, Merhi. A Q1 leggyorsabb versenyzői: Vettel, Räikkönen, Bottas, Grosjean, Hamilton, Verstappen, Massa, Rosberg, Nasr, Ricciardo.

11:21
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

107 százalékon belül a Manor

Mindkét versenyzőjük megfutotta a szintidőt, ezért nem kérdés, hogy elindulhatnak-e a versenyen. Stevens különösen jól szerepelt, 8 tizeddel gyorsabb volt Merhinél.

11:24
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

Egyelőre csak a két Sauber hajtott a pályára, de már a Williamsek is készülődnek.

11:27
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Csökken a pálya hőmérséklete

Egyre felhősebb az ég, a Mercedes szerint az utóbbi percekben 3 fokkal csökkent az aszfalt hőmérséklete. A Red Bull arra számít, hogy a Q2-ben 1:38.0-ás idő kell majd a továbbjutáshoz.

11:30
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton vezet

Már a Mercedesek is a lágy gumikon köröznek, Hamilton 1:36.423-as idővel állt az élre. Rosberg a 2. helyen 3 tizeddel marad el tőle. A Ferrarik még nem futottak mért kört, most hajtottak ki a pályára.

11:34
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel a harmadik

A Ferrarik valószínűleg csak egy mért kört teljesítenek a Q2-ben, de nem kell aggódniuk. Vettel 5 tizedes hátránnyal a 3. helyre jött fel, Räikkönen további másfél tizeddel lemaradva a 4.

11:36
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Massának igyekeznie kell

Egyelőre kiesőhelyen áll, a másik Williamsszel Bottas épp most jött fel az 5. helyre. Ericsson és Nasr is veszélyben van, Kvjat és Pérez pedig csak most futják az első mért körüket.

11:41
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek

Kiesett mindkét Toro Rosso és egy Red Bull is. A 11-15. helyek sorrendje: Maldonado, Kvjat, Verstappen, Sainz, Pérez. Továbbjutott Hamilton, Rosberg, Vettel, Räikkönen, Massa, Bottas, Ricciardo, Nasr, Grosjean, Ericsson.

11:44
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Maldonado majdnem befért

Csak 7 ezreddel volt lassabb a még éppen továbbjutó Ericssonnál. Verstappen is előrébb végezhetett volna, de az utolsó körében a 6-os és a 14-es kanyarban is hibázott.

11:49
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a döntő szakasz

Bottas és Grosjean hajtott ki először a pályára, majd Massa is követte őket. Közben kiderült, hogy a brazil azért érzett füstszagot a pilótafülkében a harmadik szabadedzésen, mert a padlólemeze leért az aszfaltra, ezért az időmérőre egy milliméterrel megemelték.

11:52
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltoné az első kör

A mért körök első fordulója után a brit vezet 1:35.782-es idővel, Rosberget is 3 tizeddel előzi meg. Massa Bottast előzi meg a 3. helyen, de a Mercedeshez képest 1,6 másodperc a lemaradása. A Ferrari egyelőre lassabb a Williamsnél.

11:54
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik a pályán

Ők kezdik meg elsőként az utolsó etapjukat. A Mercedesek az óriási előny ellenére nem érzik magukat biztonságban, Hamilton és Rosberg is kihajt egy újabb körre vaodnatúj lágy gumikon.

11:58
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

A Sauberek csak egy mért kört futnak

Inkább spórolnak a gumikkal, az első sorokba amúgy sem lenne esélyük bekerülni. Már az egész mezőny a pályán van, a következő percekben eldől, ki indulhat az élről.

12:00
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Hamiltoné a pole

Az utolsó körében viszont nem tudott javítani a korábbi idején, ezzel megadta a lehetőséget Rosbergnek a visszavágásra. A németnek majdnem sikerült is az élre állnia, de végül 42 ezreddel kikapott Hamiltontól. A Q3 sorrendje: Hamilton, Rosberg, Vettel, Massa, Bottas, Räikkönen, Ricciardo, Grosjean, Nasr, Ericsson.

12:02
április 11, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton idei harmadik pole-ja

2015-ben még csak ő indulhatott az élről. Rosberg csalódottan vette tudomásul, hogy megint alulmaradt, pedig ilyen közel az egész hétvége során nem került a csapattársához.