Hamilton nagy előnnyel verte Rosberget a pole-ért

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Ausztrál Nagydíj
Vágólapra másolva!
Szombaton végig magabiztosan vezetett, a különbség 6 tized lett a csapattársak között. Massa az utolsó pillanatban elcsente a 3. rajtkockát a Ferrariktól, Bottast viszont Vettelnek és Räikkönennek is sikerült megelőznie. A McLaren az utolsó rajtsorba került.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Az Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzésein még Nico Rosberg nyerte meg az istállón belüli párharcot Lewis Hamilton ellen, szombaton viszont a címvédő bizonyult erősebbnek, és az időmérőn tetemes, 6 tizedes előnnyel szerezte meg a pole pozíciót csapattársa előtt. Ahogy várható volt, senki nem tudott a Mercedesek közelébe kerülni, mögöttük viszont valóban izgalmas csata alakult ki a Williams és a Ferrari között.

Hamilton az időmérő összes szakaszában megfutotta a leggyorsabb időt, és a Q3-ban 1:26.327-es körével utasított maga mögé mindenkit. A brit dolgát Rosberg is megkönnyítette, hiszen az első próbálkozását meg kellett szakítania, miután kihajtott a fűre, és másodszorra sem tudott mindent kihozni az autójából.

Hamilton óriási, 1,4 másodperces előnnyel végzett a 3. rajtkockából induló Felipe Massa előtt, de szerinte a Mercedes még mindig nem lehet teljesen nyugodt. „Tavaly is rosszul indult az idényünk" – mondta a brit arra utalva, hogy a 2014-es Ausztrál Nagydíjat már a második körben fel kellett adnia motorhiba miatt. „Most jobb kezdésben reménykedünk, szeretnénk, ha mindkét autónk sikeres lenne. A tempónkkal elégedett vagyok, végre sikerült megtalálnunk a megfelelő balanszot."

Hamilton remek formában vezetett szombaton - katt a galériához! Forrás: Daimler

Rosberg elismerte, hogy szombaton Hamilton jobb formában volt, de bízik benne, hogy a versenyen fel tudja venni vele a harcot. „Lewis tökéletes kört futott, gratulálok neki" – mondta. „Nekem nem volt túl jó napom, de hálás vagyok a csapatnak, amiért ilyen autót adtak nekem, egyszerűen öröm vezetni. El kell fogadnom, hogy a mostani teljesítményem csak a 2. helyre volt elég, de holnap hosszú versenyünk lesz."

Nagy csata lehet a dobogóért

A Williamsek és a Ferrarik csatájából Massa került ki a legjobban, aki reménykedik benne, hogy vasárnap felállhat a dobogóra. „Nehéz időmérő volt, hiszen négy autó is végig hasonló időkért harcolt" – mondta. „Elég szoros időket futottunk Seb (Vettellel), Kimi (Räikkönennel) és Valtteri (Bottasszal). Örülök, hogy pont az utolsó körömben sikerült megfutnom a legjobb időmet, ez soha nem könnyű."

A másik Williamsszel Bottas is beférhetett volna a Ferrarik elé, de a Q3-ban hátfájdalmakra panaszkodott, és az utolsó körében hibázott is az utolsó kanyarban. Ennek ellenére Massától csak 3 tizedet kapott, de Vettel és Räikkönen így is befértek elé. A két Ferrari hasonló időeredményt ért el, a német mindössze 33 ezreddel volt gyorsabb a finnél. „Elégedett vagyok, de Mercedesekhez képest még túl nagy a hátrányunk" – mondta Vettel az első ferraris időmérője után, majd hozzátette, vasárnap mindenképpen a dobogót célozza meg, amire a ferrari hosszú etapos tempója alapján lehet is esélye.

Elégedett volt Daniel Ricciardo is, aki a Red Bull számára nehézségekkel teli hétvégén a 7. rajtkockát tudta megszerezni. „Ahhoz képest, ahogy a hétvégénk alakult, örülnünk kell ennek a helyezésnek" – mondta a motorcserén is túlesett ausztrál. „Jelenleg a 7. helyre elég az autónk, és ezt ki is hoztuk belőle."

Remekül szerepelt az újonc Carlos Sainz, aki első időmérőjén a 8. helyre hozta be a Toro Rossót, négy hellyel megelőzve a szintén most debütáló csapattársát, Max Verstappent. Úgy tűnik, a Lotus előrelépett tavaly óta, hiszen mindketten bejutottak a Q3-ba, és a Sauberrel Felipe Nasr is csak 1 tizeddel maradt le erről.

Kínos kezdés a McLarennél

A Force India szerény teljesítménnyel kezdte az idényt, de a legkínosabban a McLaren-Honda számára alakult az időmérő: Jenson Button 5 másodperces lemaradással az utolsó előtti, Kevin Magnussen további 6 tizedes hátránnyal az utolsó helyen végzett. A McLaren ráadásul idén még egyszer sem tudott egy versenytávot egyhuzamban teljesíteni, ezért mindenképpen nehéz futamra számíthatnak. „Természetesen csalódottak vagyunk, de nem igazán számíthattunk másra" – mondta Magnussen. „Csak az lehet a célunk, hogy elérjünk a kockás zászlóig, és sokat tanuljunk."

Az időmérő 18 autó részvételével zajlott, a Manor ugyanis nem tudta időben összerakni az autóit, ezért ők nem vesznek részt az Ausztrál Nagydíjon.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!