Egy Sauber volt a leggyorsabb, a McLaren megint elromlott

Események

Forma-1, Felipe Nasr, Sauber, teszt, Jerez, eső
Vágólapra másolva!
A jerezi tesztsorozat harmadik napja vizes pályán kezdődött, de szárazon ért véget. Ismét egy Ferrari-motoros autó, ezúttal egy Sauber érte el a legjobb időeredményt az újonc Felipe Nasrral a volánnál, míg a McLarennek és a Red Bullnak újabb felejthető napja volt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül87 bejegyzés

Napok óta fut látványos köridőket a Sauber a Pirelli szerint akár másfél másodperc differenciát okozó lágy abroncsokon, de Sebastian Vettel távozása kellett ahhoz, hogy végre megszerezzék az első helyet a napi eredménylistán.

„Hosszú távot megtettem ma, és jobban megértettük az autót. Emellett különböző gumikat is ki tudtunk próbálni változó körülmények között, így a beállításokkal is trükközhettünk egy kicsit. Végül hosszabb etapokat teljesítettem, hogy legyen tapasztalatom arról, hogyan viselkedik az autó nagyobb üzemanyag mennyiséggel, versenykörülmények között" – foglalta össze a napját Felipe Nasr, aki az ebéd után megfutott 1:21.545-tel a leggyorsabb volt kedden.

Nasr volt a leggyorsabb a vizes pályán kezdődő tesztnap végére - katt a galériához! Forrás: Daniel Reinhard/Sauber

A brazil újonc 2 tizedmásodperccel bizonyult jobbnak az apukaként először autóba ülő Kimi Räikkönennél, aki két nap után váltotta Vettelt, és egyelőre a közepes keverékkel érte el a legjobb eredményét.

„Az ember általában megérzi, hogy egy autó jó-e vagy sem, és az nyilvánvaló, hogy az idei év egy teljesen más történet, mint a tavalyi volt" – mondta Räikkönen, aki új csapattársával ellentétben vezette az előző Ferrarit is.

A Mercedes figyeli a Ferrarit

A két Ferrari motoros autó összesen pont 200 kört tett meg hiba nélkül, ami újabb okot ad az optimizmusra Maranellóban. A mai maratonista ugyanakkor ezúttal is Nico Rosberg volt, aki csaknem beállította a vasárnap megtett távját, és egy piros zászlót okozó műszaki hiba ellenére is 151 körrel zárta a napot a 3. helyen, még 1:22 alatt. Mai utolsó levezető körében a rádión megköszönte csapatának a kiváló munkát, amivel az évet kezdték.

„Az általános benyomásunk, hogy csapatként elég messzire jutottunk, erősek vagyunk" – mondta Rosberg. „Szemmel tartjuk az ellenfeleket. Különösen a Ferrari nyitotta fel a szemünket az elmúlt pár napban."

Rosbergnek is feltűnt a Ferrari teljesítménye - katt a galériához! Forrás: Mercedes

Eseménytelen, de hatékony napot zárt a Williams és a Toro Rosso is. Felipe Massa 71 kör megtétele után a 4. helyen végzett, az újonc Carlos Sainz pedig 137-szer fordult meg Jerez pályáján, ami kárpótolhatja az első napi nehézségekért, és a Renault számára is megnyugvást hozhat.

„Az FW37 továbblépést jelent az FW36-hoz képest, ami ígéretes. Magabiztos vagyok az autó beállításaival kapcsolatban is. Már az első alkalommal is jó benyomást tett, ráadásul kiegyensúlyozott is" – jelentette ki Felipe Massa a Williamsről.

„Élveztem ezt a napot, amit az első igazi Forma-1-es tesztnapomnak tartok. Elég nagy eredmény teljesíteni a kitűzött, 137 körös távot" – mondta Sainz, aki köszönetet mondott a csapatának, és kiemelte, hogy a saját fizikai felkészültségét is fel tudta mérni a körök során.

Nem megy a Red Bullnak

Jerezben nem jön ki a lépés a Red Bullnak. Tavaly – a McLaren idei teljesítményéhez hasonlóan – katasztrofálisan szerepeltek az itteni teszteken, de egyelőre most sem nekik áll a zászló. Miután tegnap Danyiil Kvjat szinte egész nap első szárny nélkül autózott, ma Dietrich Mateschitz szeme láttára kellett motort cserélni az RB11-ben, így Daniel Ricciardo szinte az egész napot a bokszban töltötte. Mégis optimistán közelített a helyzethez.

Ricciardo is kicsúszott egyszer a nap folyamán - katt a galériához! Forrás: AFP/Cristina Quicler

„Noha korlátozottan tudtunk csak körözni, összeraktunk néhány hosszabb etapot, ami örömteli" – mondta. „A 10-15 körös távokon lehet jobban megismerni az autót. Gyakorlatilag semmit nem tudunk a tempónkról, mert fogalmunk sincs, a többiek milyen programot futnak, de úgy vélem, ma kiegyensúlyozottak voltunk, összehoztunk pár kört, és akadt néhány pozitívum, amit el tudunk raktározni."

Optimizmus a McLarennél

A megtett körök tekintetében az álcázott Red Bull csupán a McLarent tudta megelőzni, mivel a wokingi csapat napja ma is véget ért 14 óra körül, amikor a Honda motorból szivárogni kezdett a hűtővíz. Fernando Alonso viszont jelentős előrelépésként értékelte a keddi napot, annak ellenére, hogy mindössze 32 kört tett meg, és azokat is a délelőtt még csak felszáradó pályán.

„Fernando visszajelzései pozitívak voltak, azt mondta, az autó nagyon stabilnak tűnt, és jól reagál a változásokra. Operatív szempontból már elvégeztünk mindent, ami a programunkban szerepelt, és még ennél is jobb hír, hogy néhány hosszabb etapot meg tudtunk tenni. Ezek megmutatták nekünk, hogy az autó koncepciójának és kivitelezésének nincsenek eredendő problémái" – mondta Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke.

Alonso az újabb probléma ellenére pozitívan értékelte a napot - katt a galériához! Forrás: AFP/Cristina Quicler

A telemetria hibája miatt késve indult a Lotus napja, majd egy piros zászlót is okozott az autójuk Pastor Maldonadóval a volánnál. A két incidens között az E23 Hybrid jól működött, az E23 második tesztnapján futott 96 körrel elégedettek lehetnek.

„Jó napunk volt, sokat megtudtunk az E23-ról. Már most is erősnek tűnik, és még többet várunk tőle" – ecsetelte Maldonado. „Továbbra is ellenőrizzük a rendszereket, és tanuljuk, miként működnek a dolgok, de örülök az elmúlt két nap során elért fejlődésnek. Ma különböző gumikeverékeket is próbálgattunk, ami jó alap ahhoz, hogy eldöntsük, a beállítások terén milyen irányba induljunk."

A jerezi teszt szerdán ér véget.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

09:29
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan indul az akció

Jó reggelt! Szokás szerint reggel 9-től délután 5 óráig tesztelnek a csapatok a spanyolországi Jerezben, ahol vasárnap kezdték meg a felkészülést a március 15-én kezdődő 2015-ös idényre. Egész nap igyekezni fogunk képekkel, érdekességekkel és köridőkkel jelentkezni.

09:34
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Eddig a Ferrari a leggyorsabb

Némi meglepetésre a két első napot a Ferrari nyerte: mindkétszer Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, aki a szemtanúk egybehangzó állítása szerint sokkal motiváltabbnak és energikusabbnak tűnik, mint tavaly. Tegnap - ráadásul nem is a lágy, hanem a közepes gumikon - már 1:20.984-es kört futott, pedig a Ferrari tavalyi legjobbja Jerezben csak 1:24.812 volt, és akkor 1:23.276-nál senki nem jutott lejjebb. Itt a vasárnapi és a hétfői tesztnapról a részletes tudósításunk.

Eddig Vettel a leggyorsabb, őt ma Räikkönen váltja. Forrás: Ferrari
09:36
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ők tesztelnek ma

Mercedes - Nico Rosberg
Ferrari - Kimi Räikkönen
Red Bull - Daniel Ricciardo
Williams - Felipe Massa
McLaren - Fernando Alonso
Lotus - Pastor Maldonado
Sauber - Felipe Nasr
Toro Rosso - Carlos Sainz

09:51
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Kilométerben a Merci vezet

Rosberg vasárnap rögtön 157 km-t tett meg a vadiúj autóval, és annak ellenére hétfőn is Hamilton teljesítette a legtöbbet, hogy a vízszivárgás már kora délután a garázsba kényszerítette. Számításaink szerint egyelőre így állnak a kilométerekkel a csapatok:

1. Mercedes 1098
2. Sauber 713
3. Ferrari 660
4. Williams 593
5. Toro Rosso 527
6. Red Bull 235
7. Lotus 182
8. McLaren 53

Ehhez hozzátartozik, hogy a Lotus csak tegnap kezdte meg a munkát, a Red Bull pedig hétfőn első szárny nélkül tesztelt, mert Kvjat egy ártalmatlan kicsúszás során összetörte az egyetlen elkészült példányt.

09:54
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Massa már beöltözik

5 perc múlva zöldre vált a jelzőlámpa a bokszkijáratnál. Kicsit melegebb van, mint tegnap ilyenkor: a levegő 9, az aszfalt már 11 fokos, de az idő felhős.

10:00
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Áttörést ért el a McLaren?

Tegnap és tegnapelőtt is csak 6 kört tudtak megtenni, de Button hétfőn este azt állította, végre rájöttek, mi a baj, és ma tisztább napjuk lesz. Vasárnap egy szenzorral, hétfőn pedig a hajtáslánccal akadt gondjuk. "Ez nem volt a legsimább szezonkezdet, ugyanakkor tudtuk, hogy a motor nagyon bonyolult" - állította Button. "Ki fogunk igazodni rajta. Ami a mai problémákat illeti, az esőben megtettünk egy utolsó kört, hogy rájöjjünk az okára, ezért bízunk benne, hogy a harmadik és negyedik napunk már sokkal eredményesebb lesz." Ámen!

10:02
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a tesztelés

Közben megnyitották a még nedves pályát, és ki ment ki először rá? Naná, hogy Rosberg. De Sainz, Räikkönen, Ricciardo, Nasr, sőt - csodák csodája! - Alonso is azonnal követte a példáját. Viszont egyedül Rosberg maradt kint egy második körre.

10:06
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Megvan az első mért kör

Naná, hogy Rosbergtől: az esőgumikon 1:49.721-gyel nyit. Utána vissza is megy a bokszba, úgyhogy a pályára ismét csend borul.

10:13
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Teljesen más az új Lotus

Legalábbis ezt állította Maldonado tegnap este. „Ez egy teljesen más autó. Nem a tavalyi folytatása” – jelentette ki. „Talán más filozófia szerint is készült, és ez nemcsak a vezetési élményre, hanem remélhetőleg a teljesítményre is kihat majd.” Bár elismerte, hogy még korai részletesen ítélkezni a Mercedes-motoros E23 fölött, hozzátette: „Egyelőre nem foglalkoztunk a köridőkkel.  Sok benzinnel köröztünk, a beállításokhoz nem nyúltunk hozzá, de az autó így is kiszámíthatóan viselkedett, mindenre jól reagált, a benyomásaim érzésre kedvezőek voltak. Jó első nap volt.” Merthogy a Lotus a többiekkel ellentétben csak hétfőn kezdett tesztelni, és Maldonado 41 kört tett meg.

10:15
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Újra autók a pályán

Most éppen Nasr és Ricciardo van kint, a Red Bull végre visszakapta az első szárnyát, amit Angliából reptettek Jerezbe az éjszaka folyamán. A McLarennél bizakodóak Alonso bemelegítő köre után:

10:17
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo az élen

Az intermediate gumikon 1:35.289-es, majd 1:34.776-os időt ért el, míg Nasr - ugyanezzel a keverékkel - 1:39.602-eset. Rosberg még rendes esőgumikon teljesítette a körét.

10:21
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso feliratkozott a tabellára

Ez tényleg biztató kezdet a McLaren-Hondától: az első 20 percben 4 kört tettek meg, pedig tegnap egész nap csak 6-ot! Alonso az esőgumikon 1:42.304-es idővel kezdett, majd visszatért a bokszba. Már csak a Lotus nem járt a pályán ma.

10:24
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg az élre áll

Micsoda meglepetés! Mai 5. körét 1:33.059 alatt teljesíti, ezzel átveszi a vezetést, 1,717 másodperccel az éppen a bokszban csücsülő Ricciardo előtt. Mindketten az intermediate gumikon érték el az eredményüket. Közben Sainz jött fel a 3. helyre a Toro Rossóval.

10:31
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen slickeken

A Pirelli jelöletlen "téligumiján" tett meg egy ellenőrző kört (ma a harmadikat). A Ferrari oldaldoboza előtt ott díszeleg a szép, nagy áramlásmérő keret. Már ismét Rosberg vezeti a kilométerlistát, 9 kört teljesített eddig.

10:35
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo kisodródott?

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, a legutóbbi körében lecsúszott a pályáról az utolsó kanyarnál. Kvjat tegnap szintén a nap elején, hideg gumikon hibázva törte le a Red Bull első szárnyát. Az aszfalt még mindig vizes, de van rá esély, hogy hamarosan felszárad. Vettel tegnapi, 1:20-as ideje azért még nincs látótávolságban. Közben úgy tűnik, a Mercedes aerodinamikai méréseket végzett, mert Rosberg direkt lassan teljesítette a legutóbbi köreit. Most visszatért a bokszba, senki nincs odakint.

10:41
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ilyen az aero-szenzor a Ferrarin

A Toro Rossót meg a McLarent bekenték a neonzöld áramlásjelző festékkel, a Ferrarira pedig ezt a mérőkeretet szerelték fel a legutóbbi etapjához:

10:47
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Massa a rajtolást gyakorolja

Megtett egy kört, aztán bement a bokszba, de csak azért, hogy a kijáratnál végrehajtson egy próbarajtot. Rajta kívül most csak Nasr van a pályán a Sauberrel.

10:51
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton unja a tesztelést

Tegnap este nem köntörfalazott azzal kapcsolatban, hogy mennyire élvezte a körözgetést Jerezben. „Ez nem volt túl izgalmas nap. A tesztelés soha nem az” – mondta. „Egyetlen autóversenyző sem tartja izgalmasnak a tesztelést. Én is versenyezni szeretek, de természetesen ilyenkor kell letenni az alapokat hozzá.”

És ebből a szempontból a Mercedes a jelek szerint ismét a legjobb úton halad. A kérdésre, hogy milyennek érezte az autót, Hamilton azt felelte: „Ugyanolyannak, mint a tavalyit. Kicsit nagyobb a leszoríterő, de különben pontosan ugyanúgy viselkedik, mint az elődje. Még a tavalyi ülésemet is használom benne, és ugyanolyan a kormány meg a pilótafülke is. Csak nagyobb a leszorítóerő. Az autó minden tulajdonsága hasonlít a tavalyira.” Azért ez nem lehet rossz jel.

10:55
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Button elment edzeni

Eddig ő is ott állt a McLaren garázsában, és figyelte a munkát, de az Autosport szerint amíg Alonso kiszállt, és az autót elkezdték szerelni, lelépett. Alonso most visszaült a pilótafülkébe, úgyhogy valószínűleg hamarosan visszatér a pályára - sőt már ki is ment! Közben Rosberg és Nasr körözget, ők már 13 illetve 14 körnél járnak. A német még az intereket használja, de Nasr most lágy slickeken hajtott ki.

11:00
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Szemeteszsák ragadt a Toro Rossóra

Hehe, Sainz úgy hajtott ki a pályára a legutóbb, hogy a garázsban használt szemeteszsák valahogy ráragadt az autója aljára, azt húzta maga után... Amúgy be volt kenve a zöld áramlásjelző festékkel is. Alonso közben elérte a mai 6. körét - alig egy óra alatt! Nasr egyelőre nem gyorsabb a slickeken, mint az intereken volt.

11:03
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első óra után így állunk:

1. Rosberg (Mercedes W06) 1:33.059 - 18 kör
2. Ricciardo (Red Bull RB11) 1:34.776 - 5 kör
3. Nasr (Sauber C34) 1:35.127 - 18 kör
4. Sainz (Toro Rosso STR10) 1:36.868 - 7 kör
5. Alonso (McLaren MP4-30) 1:37.407 - 8 kör
6. Massa (Williams FW37) 1:45.928 - 6 kör
7. Räikkönen (Ferrari SF15-T) - 5 kör

Ne felejtsük el, hogy még vizes a pálya!

11:08
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A McLaren eddigi leghosszabb etapja

Alonso már zsinórban az 7. körét teljesítette az intereken, mielőtt visszatért a bokszba. Nem ment túl gyorsan: 1:39-1:40-es tempót diktált, de most a kiloméreken volt a hangsúly. Már ez is biztató az előző két nap után.

11:15
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Telemetriai hiba hátráltatja a Lotust

Az Autosport szerint még ezért nem tudtak pályára lépni. Közben Rosberg is slick gumikat kap:

11:18
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hangosabbak lettek-e az idei motorok?

Az Autosport egy reménykedő olvasói kérdésére válaszolva Andy Cowell, a Mercedes motorfőnöke elismerte, hogy ez a cégen belül is téma volt, de mérésekkel nem tudja alátámasztani. "Vajon nem csak arról van szó, hogy miután két-három hónapja nem hallottuk ezeket az autókat, most örülünk a hangjuknak, és mindannyian úgy érezzük, nagyszerűen szólnak?" - merengett.

11:24
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Szerelik a McLarent

Alonso kiszállt, a kerekeket levették. A Red Bull garázsából zene szűrődik ki, úgy tűnik, Ricciardo nem tér vissza egyhamar a pályára. Nasr már 21 körnél jár, Sainz a rajtolást gyakorolta nemrég.

11:30
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

A nap folyamán először. Nasr megpördült a 9-es kanyarnál, a kavicságyból szedi össze a daruskocsi. Ez rosszkor jött Alonsónak, aki épp egy újabb 5 körös etapot kezdett volna a McLarennel.

11:39
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg türelmetlen

A Sauber mentése még mindig nem fejeződött be, és a Mercedes szerint Rosberg türelmetlenül érdeklődik a rádión, hogy "mire várunk még?!" Úgy tűnik, vezethetnékje van...

11:42
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

A Saubert visszaszállították a bokszba, Alonso azonnal ki is hajtott a pályára. Az előbb egy 5 körös etapnak vágott volna neki, de már most 12 körnél jár - annyinál, mint amennyit az MP4-30 az első két napon összesen teljesített.

11:49
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Gondot jelent-e a McLaren keskeny hátulja?

Button tegnap lelkendezett a Sky-nak, hogy a Honda-motor Ron Dennis által „nullaméretűnek” nevezett integrációja nem okozott problémát. „Ez a hajtáslánc rendkívül bonyolult, de hihetetlenül szorosan építették be, mégsem tapasztaltunk túlmelegedést. Ami óriási fegyvertény, köszönet érte a Hondának” – mondta. A csatorna technikai szakértője, Ted Kravitz azonban lehűtötte a lelkesedését, mert szerinte a McLarennél még nem tudhatják, problémás-e szűk beépítés, hiszen nem is tettek meg hosszabb etapokat. „Ki tudja? Majd ha megoldják az elektronikai hibákat, és a szenzorok is rendesen kommunikálnak egymással, ezért sikerül több kört menniük, talán rájönnek, hogy az autó hátulját tényleg túl szűkre építették, és túlmelegszik.” Hát, ha így folytatják, még ma kiderülhet, hogy így van-e.

11:51
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Cliff Richardra szerelnek a Lotusnál

A Twitteren legalábbis ezt állítják, hozzátéve, hogy még mindig a telemetriával kapcsolatos zűröket próbálják elhárítani. A Sauber arról számolt be, hogy az autója nem sérült meg komolyabban Nasr kicsúszása során. Most Alonso, Rosberg és Sainz körözget odakint.

11:55
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso javít

Na nem nagyon, csak 3 tizedet, 1:37.108-ra. A legutóbbi körei többségét 1:38 fölött teljesítette. Közben ismét Rosberg vette át a vezetést a kilométerlistán, 24 kört tett meg ma.

11:59
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen megtette első mért körét

1:37.432-vel iratkozott fel a tabellára, majd 1:37.092-re javított. Ezzel az 5. helyen áll, megelőzve Alonsót, aki az imént fejezte be az etapját.

12:04
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első két óra után így állunk:

1. Rosberg (Mercedes W06) 1:33.059 - 30 kör
2. Ricciardo (Red Bull RB11) 1:34.776 - 5 kör
3. Nasr (Sauber C34) 1:35.127 - 22 kör
4. Räikkönen (Ferrari SF15-T) 1:36.403 - 13 kör
5. Sainz (Toro Rosso STR10) 1:36.868 - 17 kör
6. Alonso (McLaren MP4-30) 1:37.108 - 19 kör
7. Massa (Williams FW37) 1:45.928 - 6 kör

12:07
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Egymást ugratja a Merci és a Lotus

A Twitteren ökörködnek. A lavinát a Lotus tweetje indította el Cliff Richardról, legutóbb már viccesen azt írták a Mercedesnek, hogy "a vízszivárgásotok elöntötte a garázsunkat". Amire a Mercedes úgy reagált, hogy "amikor tavaly először találkoztunk Ausztráliában, azonnal beleszerettünk abba a két agyarba a homlokotokon..." Te jó ég, mi lesz még ebből? :-)

12:10
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso újra pályán

Akárcsak Sainz, ő is kitart az intermediate gumik mellett. Miután Nasr a slickeken kicsúszott, egyelőre ez a biztonságos választás. Räikkönen az elmúlt percekben további tizedeket faragott le az idejéből, de 1:35.274-gyel továbbra is a 4. helyen áll.

12:15
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Alonso is javít

1:35.553 alatt tette meg a legutóbbi körét - ezzel megelőzte Sainzot, és már az 5. helyen van. Úgy tűnik, az előző 7-7 körös etapok után most 9 kört fog egyuzamban a pályán tölteni. Nem is rossz! Rajta kívül Rosberg köröz, Räikkönen és Sainz visszatért a garázsba.

12:21
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A pálya eleje felszáradt

Az Autosport megfigyelője szerint legalábbis. Viszont nég mindenki az intereket használja, úgyhogy máshol vélhetően még nedves az aszfalt. Az előbb megtörtént az első előzés a Mercedes és a McLaren között: Rosberg elment Alonso mellett, aki az utolsó kanyar vizes rázókövén lesodródott kissé. Hihetetlen, de a McLaren 28 körével már 2. a kilométerlistán a 42 körös Mercedes mögött.

12:23
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Lotus megjelent!

Csaknem két és fél órával a tesztelés kezdete után Maldonado megtette az első ellenőrző körét. Az E23-mal eddig telemetriai gondok voltak.

12:28
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen átveszi a vezetést

Nocsak, ismét a Ferrari az élen: a finn a közepes keverékű slick gumikon 1:29.228-ra javított, 4 másodpercet verve Rosberg eddigi legjobbjára. A pálya tehát tényleg elkezdett felszáradni, de Rosberg és Alonso az imént még intereken voltak kint. Talán most elkezdhetnek javulni a köridők.

12:31
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg megközelíti Räikkönent

Ő a kemény slickeken futott 1:28.728-as kört, de ezzel csak 2., mert Räikkönen közben már 1:28.137-re javított a közepeseken, majd visszatért a garázsba. Rosberg egyedül köröz tovább... És 82 ezredre megközelíti Räikkönent.

12:37
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét Rosberg az élen

Az 50. körében 1:27.575-re, majd 1:27.400-ra faragja le az idejét, 0,737 mp-t verve Räikkönenre, aki az eggyel lágyabb (a közepes) slickeken érte el az eredményét. Nasr és Sainz is megjelent a pályán, a Red Bullt és a Williamst viszont már reggel óta nem láttuk.

12:41
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz megelőzi Räikkönent

A közepes gumikon 1:27.875-ös kört fut, de az előbb Rosberg is tovább javított, már 1:27.073-ra.

12:46
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg már versenyszimulációt teljesít?

Az Autosport szerint igen: miután az előző etapját intereken teljesítette, most a kemény slickek kerültek sorra. Ha ez igaz, a Mercedes már a harmadik napon eljutott egy versenyszimulációig. Nem gyenge.

12:48
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Lotus kivár

Miután megoldották a telemetriai problémát, Maldonado megtett egy ellenőrző kört, de azóta megint nem láttuk. Az Auto Motor und Sport úgy tudja, a csapat pótalkatrészek híján nem akarja megkockáztatni, hogy megrongálódjon az autó, ezért kivárják, amíg kedvezőbbek lesznek a pályaviszonyok. Az aszfalt rohamosan szárad, Rosberg az imént már 1:26.786-os időt ért el.

12:54
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Massa kihajtott a pályára

Több mint két órája nem láttuk a pályán a Williamst, de most végre felbukkant. Egyelőre azonban nem javított 1:45.928-as idején. Rosberg viszont tovább gyorsult: már 1:26.457-nél jár.

12:59
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen is egyre gyorsabb

1:27.093-mal visszaelőzte Sainzot, így most ismét 2. Rosberg mögött. Újra a közepes gumikat használta. Massa 4 lassú kör után visszagurult a garázsba, Alonso megtett egy ellenőrző kört.

13:02
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen átvette a vezetést

Mai 29. körét 1:26.235 alatt teljesítette, ez a nap eddigi legjobbja. Rosberg közben folytatja a versenyszimulációnak tűnő etapját a kemény Pirelliken. Rajtuk kívül még Sainz tartózkodik a pályán.

13:05
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az első három óra után így fest a tabella:

1. Räikkönen (Ferrari SF15-T) 1:26.235 - 32 kör
2
. Rosberg (Mercedes W06) 1:26.279 - 71 kör
3. Sainz (Toro Rosso STR10) 1:27.875 - 30 kör
4. Ricciardo (Red Bull RB11) 1:34.776 - 5 kör
5. Nasr (Sauber C34) 1:35.127 - 31 kör
6. Alonso (McLaren MP4-30) 1:35.553 - 32 kör
7. Massa (Williams FW37) 1:45.928 - 10 kör
8. Maldonado (Lotus E23) - 1 kör

13:09
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg visszavette az 1. helyet

Nem bírnak magukkal: 1:26.064-gyel új napi csúcsot állított fel, sőt, közben Sainz is csak 3 ezreddel futott gyengébb kört nála, így ő ugyancsak megelőzte az eddig vezető Räikkönent. Végre a Lotus is kihajtott a pályára.

13:14
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Maldonado a 4. helyen indít

Az első mért körével rögtön az élmezőnybe repíti az E23-at: 1:27.122.

13:16
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Így nézett ki a szemeteszsák az STR-en

Nincs jelentősége, de jópofa volt, ahogy ráragadt a diffúzorra. Jól látszik az áramlásjelző festék az autó hátulján:

Közben Maldonado már 1:26.824-re javított. Massa is a pályán van, de lassan körözget a Williamsszel.

13:20
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg befejezte az etapját

A kerékcserével együtt kb. 50 kört teljesített az Auto Motor und Sport szerint, minden probléma nélkül: az első etapját intereken, a másodikat kemény slickeken. Összesen 76 körön van túl a Mercedes. Most csak Maldonado és Sainz körözget odakint.

13:26
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan visszatér a Williams

A Sauber elment ebédelni (Jerezben nincs hivatalos ebédszünet), a grove-iak viszont azt ígérik, egy "gyors adatelemzés" után visszaküldik a pályára Massát, aki eddig csak 14 kört tett meg:

Közben Rosberg is folytatta a körözést, és mindjárt 1:25.824-re javított.

13:30
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg még tovább javít

Az előbbi, kemény Pirelliken teljesített etapja után a közepes gumikra váltott, és mai 80. körét 1:24.770 alatt teljesítette. Csakhogy Räikkönen e pillanatban 0,266 mp-re felzárkózott hozzá, visszaszerezve a 2. helyet.

13:33
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élre ugrik

1:24.357-es körével 4 tizedet ver Rosbergre. Most négy autó van a pályán: rajtuk kívül Sainz és Maldonado körözget, illetve ő épp e pillanatban tért vissza a garázsba a Lotusszal.

13:35
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A McLaren ebédel

A Twitteren arról számolnak be, hogy ebédszünetet tartanak. Alonso közben "biztató délelőttről" tesz jelentést, mondván, "folyamatosan tanulunk az autóról!"

13:42
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz lefarag az idejéből

1:25.352-es kört futott a közepes Pirelliken. Egyébként Räikkönen a keményeken állította be a nap eddigi legjobb idejét az előbb.

13:43
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Mázli, hogy nem Angliában tesztelnek

A Williams grove-i bázisának környéke most így fest:

13:49
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Mercedes lerobbant

Piros zászló, mégpedig nem más, mint Rosberg miatt, akinek az autója a sikán előtt állt meg. Pedig éppen most lépte túl Hamilton tegnapi, 91-es körszámát... Pech a Williamsnek, Massa ugyanis épp most hajtott ki a pályára.

13:52
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Mi történt a Red Bull-lal?

Ricciardo reggel megtett 5 kört, aztán annyi. A Sky szerint a késlekedés oka, hogy az RB11-ben ki kell cserélni a motort, a csapat éppen ezt a műveletet végzi. A Red Bull előszezonja megint pocsékul kezdődik: tegnap Kvjat letörte az első szárnyat, úgyhogy a három nap alatt eddig 58 kört tettek meg.

14:03
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

A Mercedest visszaszállították a bokszba - persze lehet, hogy csak szándékosan kifogyatták belőle a benzint az ebédszünet előtt. A pályát megnyitották, Räikkönen és Nasr rögtön ki is robogott rá.

14:07
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg a bokszban fotózkodik

Amíg átnézik az autóját, valószínűleg megebédel:

14:10
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az elmúlt percekben Räikkönen, Nasr és Massa is javított, így most ez az állás:

1. Räikkönen (Ferrari SF15-T) 1:24.074 - 44 kör
2
. Rosberg (Mercedes W06) 1:24.770 - 93 kör
3. Nasr (Sauber C34) 1:25.291 - 35 kör
4. Sainz (Toro Rosso STR10) 1:25.352 - 56 kör
5. Massa (Williams FW37) 1:25.365 - 20 kör
6. Maldonado (Lotus E23) 1:25.561 - 22 kör
7. Ricciardo (Red Bull RB11) 1:34.776 - 5 kör
8. Alonso (McLaren MP4-30) 1:35.553 - 32 kör

14:12
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Honda már várja a délutánt

"Mindig tesztelünk, mindig tanulunk. Lássuk, mit hoz a délután!" Ámen!

14:20
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Ketten vannak a pályán

Massa a kemény, Maldonado a közepes gumikon. Nasr, aki az imént tért vissza a bokszba, szintén az utóbbin volt.

14:27
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Így kémkednek az ellenfél után

Gutiérrez, aki a Ferrari tartalékja lett, Rosberget figyelte a pálya széléről. A versenyzők sokkal többet le tudnak szűrni az autók mozgásából, mint egy mezei civil.

14:35
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosbergnek a motorja állt le

A Mercedes a Twitteren azt írja, a motor leállása kényszerítette a pálya szélére a német versenyzőt. "A szerelők most vizsgálják az ügyet" - teszik hozzá.

14:36
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A Sauber átveszi a vezetést

Felipe Nasr a közepes gumikon 22 ezredet ver Räikkönenre. A nap új legjobbja: 1:24.052. Sainz és Massa is a pályán van, a Red Bullnak továbbra sincs nyoma.

14:40
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Massa feljön a 4. helyre

1:24.896-ra javít, másfél tizeden belül megközelítve Rosberget a Williamsszel.

14:44
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nasr visszatért a bokszba

És egy kép a jelenlegi éllovasról:

Nasr a Sauberrel Forrás: Daniel Reinhard/Sauber
14:47
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Mi volt a buborék a McLaren orrán

Craig Scarborough, az Autosport technikai szakírója megválaszolta: egy kamerát rejtett, amely az első szárny menet közbeni, aerodinamikai terhelés hatására történő elhajlását hivatott rögzíteni. Tegnap a Williams is használt egy hasonlót.

14:55
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nasr tovább javít

Lemegy 1:24 alá: már 1:23.754-gyel áll az élen. A pályaviszonyok reggel óta folyamatosan javulnak, de Vettel tegnapi 1:20-as idejétől még mindig messze vagyunk. Ha minden igaz, közben Rosberg is visszatért a pályára, tehát az a motorleállás nem lehetett komoly.

14:58
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A McLaren napjának vége

Jól kezdődött, de nem végződött túl jól: a McLaren a Twitteren azt írja, "a hűtővíz nyomásának csökkenése miatt az alapos vizsgálat érdekében kiszereltük a motort. Ez hosszú folyamat, úgyhogy a mai körözésnek vége." Alonso 32 kört teljesített délelőtt, és nagyon bizakodó volt - akárcsak a Honda. Ez így három nap alatt 44 kör összesen.

15:00
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg visszaveszi a vezetést

Ez nem tartott sokáig: 1:22.810-es körével 9 tizedet vert az eddig az élen álló Nasrra. A Red Bull befejezte a motorcserét, Ricciardo hamarosan visszatérhet a pályára. Reggel óta nem láttuk.

15:05
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Öt órányi tesztelés után így állunk:

1. Rosberg (Mercedes W06) 1:22.810 - 100 kör
2. Nasr (Sauber C34) 1:23.754 - 58 kör
3.
Räikkönen (Ferrari SF15-T) 1:24.074 - 44 kör
4. Massa (Williams FW37) 1:24.896 - 39 kör
5. Sainz (Toro Rosso STR10) 1:25.101 - 74 kör
6. Maldonado (Lotus E23) 1:25.561 - 35 kör
7. Ricciardo (Red Bull RB11) 1:34.776 - 5 kör
8. Alonso (McLaren MP4-30) 1:35.553 - 32 kör

15:08
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg ismét az élen

A tényt a Mercedes is megörökítette egy újabb fotóval a Twitter csatornájukon.

15:11
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Elfolyt a hűtővíz a Honda motorból

Ezért kellett mára felfüggeszteni a munkát a McLarennél. A csapat Twitter csatornája szerint a problémát Alonso vette észre a kivezető körén, így könnyen a nyomára bukkantak. Holnapra kicserélik az alkatrészeket, és ismét pályára lépnek.

16:00
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Szolgálati közlemény

Elnézést kérünk, de egy technikai hiba miatt most egy ideig nem tudjuk frissíteni az élő közvetítésünket. Addig a Twitteren (a jobb oldali fekete dobozban) jelentkezünk a fontosabb fejleményekkel. Legkésőbb az eredményekkel és az összefoglalóval bővítjük ezt a cikket is!

17:33
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Újra itt vagyunk!

Elnézést a kiesésért, a probléma egyelőre elhárult. Mindjárt írjuk a sorrendet...

17:36
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Jelenleg így állunk:

1. Nasr (Sauber C34) 1:21.545 - 93 kör
2. Räikkönen (Ferrari SF15-T) 1:21.750 - 82 kör
3
. Rosberg (Mercedes W06) 1:21.982 - 143 kör
4. Massa (Williams FW37) 1:22.276 - 66 kör
5. Maldonado (Lotus E23) 1:22.713 - 87 kör
6. Sainz (Toro Rosso STR10) 1:23.187 - 123 kör
7. Ricciardo (Red Bull RB11) 1:23.920 - 35 kör
8. Alonso (McLaren MP4-30) 1:35.553 - 32 kör

17:39
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nasr hosszabb etapot teljesít

A Sauber legalábbis erről számol be - továbbra is ő áll az élen. Jelenleg Massa diktálja a legjobb tempót, ő 1:24-es köröket fut, illetve most beállt a bokszba. Rosberg, Sainz és Ricciardo is a pályán van.

17:45
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Megélénkült a forgalom

Nasr, Räikkönen, Rosberg, Maldonado, Sainz és Ricciardo is a pályán van. A Red Bullnak van mit ledolgoznia, miután a nap jó részét elvesztegették a motorcserével.

17:53
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Csak Alonso nincs a pályán

Massa is kihajtott rá. Már hárman lépték át a 100 körös határt: Rosberg (147), Sainz (132) és Nasr (102). Ha minden igaz, Maldonado is meg fogja közelíteni a Lotusszal.

17:54
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Maldonado az utolsó köreit teljesíti Jerezben

Holnap ugyanis már Grosjean vezet helyette, akinek a csapat késlekedése miatt csak egy tesztnap jutott itt.

17:57
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg visszatért a bokszba

És mivel már csak 2 perc van hátra, úgy tűnik, 6 körrel el fog maradni vasárnapi futásteljesítményétől. Lassan a többiek is beszállingóznak a garázsba.

18:00
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Piros zászlóval van vége a napnak

Hát ezért: Maldonado Lotusa megállt az 5-ös és 6-os kanyar között. Már csak pár másodperc volt hátra. Vajon kifogyatták belőle a benzint? Lehet.

18:02
február 03, 2015
Vágólapra másolva!

Nasr zárt az élen

Így zsinórban harmadszor is egy Ferrari-motoros autó, ezúttal egy Sauber volt a leggyorsabb, ami akkor is meglepetés, ha tudjuk, hogy Jerez nem igazán reprezentatív pálya.

Köszönjük a figyelmet, és elnézést a kétórás technikai szünetért! Holnap visszatérünk, de előbb még frissítjük a cikket az eredménylistával és a részletes, nyilatkozatokkal teli összefoglalóval is. Szép estét!