Vágólapra másolva!
Késhegyre menő küzdelem zajlott a Brazil Nagydíj időmérőjén a Mercedes versenyzői között az első rajtkockáért, de a Q3-ban Hamilton mindkét kísérletére egy hajszállal annál is gyorsabb körrel válaszolt Rosberg. Mögöttük is nagyon besűrűsödött a mezőny, az 5. Buttont és a 10. Räikkönent alig másfél tized választotta el.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés

A vártnál szorosabban alakult a Brazil Nagydíj időmérő edzése: az egész hétvégén kirobbanó formában vezető Nico Rosberg 33 ezreddel előzte meg csapattársát, Lewis Hamiltont, de a Mercedesekhez a Williamsek is a szokásosnál közelebb kerültek. Felipe Massa a hazai pályáján megelőzte Valtteri Bottast, és a 3. helyről indulhat.

Rosberg a hétvége összes szabadedzésén az élen végzett, és az időmérő mindhárom szakaszában is ő volt a leggyorsabb. Hamilton azonban így sem volt esélytelen, a Q3-ban alig 3 századdal maradt el csapattársától úgy, hogy a 10-es kanyarban a kerekeit is blokkolta. Az idei 10. pole pozícióját megszerző német elégedett volt a teljesítményével, de azt mondta, „tökéletes" hétvégéről egyelőre korai lenne beszélni.

"Csak akkor lesz tökéletes a munkám, ha holnap is jól teljesítek. Eddig minden jól alakult, a legjobb helyzetben várom a holnapi napot, de ezt ki is kell használnom - nem úgy, mint például Austinban" – nyilatkozta a német, aki az USA Nagydíjon az első rajtkockából indulva végzett Hamilton mögött. „Tanultam az austini versenyből, tudom, hogy mit kell jobban csinálnom."

Hamilton nem tűnt túl csalódottnak az elvesztett pole pozíció miatt, sőt azt mondta, kifejezetten élvezte az időmérőt. „Nico kiváló kört rakott össze. Én vesztettem egy pici időt a 10-es és az 1-es kanyarnál" – mondta. „Ettől függetlenül nagyon jó volt látni, hogy ilyen szoros volt az időmérő, a kvalifikációnak erről kell szólnia. Remek volt az autóm, élveztem az edzést."

A képre kattintva megtekintheti galériánkat a Brazil Nagydíj szombati napjáról! Forrás: AFP/Miguel Schincariol

Massa csalódott

A Mercedes mögött Interlagosban is a Williams bizonyult a második legjobb csapatnak, sőt a Q3 elején úgy tűnt, akár a pole pozícióért is harcba szállhatnak. A Q2-ben Massa és Valtteri Bottas is megelőzte Hamiltont, és az utolsó szakasz első körei után is rendkívül közel kerültek hozzá. Az utolsó próbálkozásukkal azonban nem sikerült javítaniuk, így Massa végül több mint 2 tizeddel lemaradt a pole-ról.

„Nagyon jó érzés, hogy ismét egy ütőképes autóval versenyezhetek Brazíliában" – mondta Massa. „Az utolsó körömben nem sikerült mindent kihoznom az autómból. Csak az utolsó pillanatban tudtam kihajtani a pályára, és forgalomba kerültem. A pole pozícióhoz talán nem lett volna elég jó a tempóm, de közelebb kerülhettem volna Lewishoz."

Massa mellé csapattársa, Valtteri Bottas fért be a második sorba, ő 6 századdal maradt el a braziltól. Az 5. helyen Jenson Button végzett a McLarennel – a pénteken küszködő brit elmondta, meglepte a jó szereplés. "Nagyon boldog vagyok" – nyilatkozta. "Az utolsó körömben óriásit fékeztem az 1-es kanyarnál, állóra fékezve a kerekeket, de szerencsére az első gyors köröm kellően gyors volt."

Nem fekszik a pálya a Red Bullnak

A két Red Bull közül ezúttal Sebastian Vettel volt a gyorsabb, Button mögött 8 ezredes lemaradással a 6. helyen végzett, miután 3 pozícióval és több mint egy tizeddel megelőzte Daniel Ricciardót. A csapatfőnök Christian Horner elmondta, nem lepődött meg a gyengébb szereplésen, hiszen a brazil pályán nagyon fontos az egyenesekben mutatott végsebesség. „Alulkormányzottsággal is küszködtünk, és az alacsonyabb hőmérsékletek sem kedveztek nekünk" – mondta.

Alonso úgy érzi, jó kört futott Forrás: AFP

Vettel Kevin Magnussen követte, mellőle pedig Fernando Alonso indulhat, aki a Q1-ben a Ferrari akkumulátorára panaszkodott. „A Q1 elején még nem álltunk készen, az első lehetőségemet el is szalasztottam. Utána minden rendbejött, és jó kört futottam, de ez ma csak a 8. helyre volt elég" – magyarázta a spanyol, aki idén 16. alkalommal is gyorsabb volt Kimi Räikkönennél az időmérőn.

A mezőny második felében nem történtek nagy meglepetések, bár a továbbra is pont nélkül álló Sauber biztató formát mutatott, a 11. és 13. helyen zárták a Q2-t. Danyiil Kvjat ki sem hajtott a pályára a második szakaszban, hiszen a motorcseréje miatt úgyis büntetést kap, és csak a mezőny végérők vághat neki a versenynek. Hasonló helyzetben van Sergio Pérez is, aki egy austini ütközés miatt kapott 7 rajthelyes büntetést, ezért szándékosan nem erőltette meg magát a Q1-ben.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

17:47
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Az időmérő következik

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Brazil Nagydíj időmérő edzéséről élőben készülő tudósításunkban! A negyed óra múlva kezdődő kvalifikációnak természetesen a Mercedes a legnagyobb esélyese, a németek autói mindhárom szabadedzésen az élen végeztek. Rosberg egyelőre meggyőző teljesítményt nyújtott, mindegyik edzésen megelőzte Hamilton, bár szombat délelőtt már csak 1 tized volt az előnye.

17:52
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Eshet az eső

Nem kizárt, hogy már az időmérő alatt megérkezik a következő zápor Interlagosba. Tegnap éjjel óriási vihar volt a pálya környékén, és most is egyre több sötét felhő látható az égen.

17:55
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Nem ez Hamilton legjobb pályája

A brit mindössze egyszer állhatott dobogóra Interlagosban, még 2009-ben. Vasárnap könnyen javíthat ezen a statisztikán, de a győzelemre nincs feltétlenül szüksége - akkor is biztosan bajnok lesz, ha az utolsó két versenyen a 2. helyen ér célba.

18:00
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Két versenyzőt hátrasorolnak majd

Sergio Pérez azért kapott 7 rajthelyes büntetést, mert Austinban ütközött Adrian Sutillal, Danyiil Kvjat pedig Amerikában nem tudta teljes egészében letölteni a 6. motor felhasználása miatt kapott 10 rajthelyes büntetését, ezért őt is 7 hellyel sorolják majd hátra.

18:03
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

Akárcsak Austinban, itt is 4 versenyzőtől búcsúzunk majd a Q1 és a Q2 végén is. A pilóták egyelőre nem sietnek, csak a két Sauber, Ricciardo és Kvjat hajtott a pályára.

18:06
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

A Saubereké az első mért kör

Gutiérrez vezet 1:13.166-os idővel, Sutil egyelőre több mint 2 tizeddel marad el tőle. Egyre több versenyző hajt a pályára, érdekes módon csak a Williams használja a közepes gumikat. A Mercedesekre is rögtön feltették a gyorsabb lágy abroncsokat.

18:08
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas az élen

1:11.834 az ideje, 6 tizeddel vezet Hülkenberg előtt. Közben a két Mercedes is elkezdte az első gyors körét. Vettel még nem járt a pályán.

18:11
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg vezet, Alonso ideges

A német kényelmes előnnyel, 1:10.693-as körrel állt az élre. Alonso nagyon mérgesen panaszkodott a rádióba, miután egy kicsúszó Lotus tönkretette a körét, majd a motorjára panaszkodott.

18:13
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel is a pályán

Ő az egyetlen, aki még nem teljesített mért kört, de most kihajtott a bokszból. Rövid ideig Hamilton állt az élen, de Rosberg egy 1:10.347-es körrel visszaelőzte őt, 1 tizeddel vezet a csapattársa előtt. Jelenleg Grosjean, Vergne, Button és Vettel állnak kiesőhelyen.

18:16
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel lassú

Az első mért köre után sem tudott elmozdulni az utolsó helyről, ráadásul 107 százalékon belülre sem tudott beférni Rosberg idejéhez képest. A német persze tovább próbálkozik. Ricciardo közben azt jelentette a rádión, hogy a pálya néhány helyen nagyon koszos, és sok a gumitörmelék.

18:17
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Jók a McLarenek

A két Mercedes mögött Button és Magnussen áll a 3. és 4. helyen. Vettel közben javítani tudott, de még mindig csak a 13. helyen áll.

18:20
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek

Kiesett Grosjean, Vergne, Pérez és Maldonado. A legjobb tíz versenyző sorrendje: Rosberg, Hamilton, Massa, Bottas, Button, Magnussen, Räikkönen, Kvjat, Gutiérrez, Alonso.

18:24
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Kisütött a nap

Ennek ellenére továbbra is 40 százalék az esélye annak, hogy az edzés közben elered az első, a pályától 20 km-re most is esik.

18:26
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Vezethetetlen volt Vergne autója

Erre panaszkodott a csapatrádión. 6 tizeddel futott lassabb kört a másik Toro Rossóval továbbjutó Kvjatnál.

18:28
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q2

A két Sauber és Hülkenberg hajtott ki először a pályára. A többi csapat nem siet, valószínűleg nem sok esélyt látnak rá, hogy a Q2-ben elered az eső.

18:31
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Sutil kicsúszott

A 13-as kanyarnál hagyta el a pályát, de egy kitérő után visszatalált az aszfaltra. Hamilton vezet 1:10.712-es idővel, egyelőre 3 tizeddel lassabb, mint a Q1-ben.

18:33
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg megint az élre állt

1:10.303-as idővel vezet, több mint 4 tized az előnye Hamilton előtt. Őket Massa és a két Ferrari követi, még mindig csak a versenyzők fele futott mért kört.

18:36
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas a harmadik

4 századra megközelítette Hamilton idejét. Magnussen kivételével most mindenki visszatért a bokszba, az utolsó Q2-es etapjukra készülnek. Sutil, Kvjat és Ricciardo egyelőre köridő nélkül állnak kieső pozícióban.

18:39
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Veszélyben a Ferrarik

Sem Alonso, sem Räikkönen nem érezheti magát biztonságban, 2 perccel a Q2 vége előtt csak a 8. és 9. helyen állnak. A pálya újra benépesült, de a Mercedesek és a McLarenek a bokszban maradtak.

18:41
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat befejezte

A Q2-ben ki sem hajtott a pályára, valószínűleg azért, mert úgyis a mezőny végéről kellene rajtolnia a hét rajthelyes büntetése miatt.

18:43
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek

Kiesett a két Sauber, Hülkenberg és Kvjat. Az utolsó percekben a két Williams befért Hamilton elé, így a továbbjutók sorrendje: Rosberg, Massa, Bottas, Hamilton, Button, Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Magnussen, Alonso.

18:45
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyon szoros a mezőny

Az 5. helyezett Buttont és a 10. helyen továbbjutó Alonsót mindössze 1 tized választotta el a Q2-ben. Alonso egyébként nem volt komoly veszélyben, a 11. helyen végző Gutiérrez több mint 3 tizeddel elmaradt tőle.

18:47
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Már nem várnak esőt

A radar szerint egyre kisebb az esélye annak, hogy a csapadék beleszól majd az időmérő utolsó szakaszába. Ennek a Williamsnél valószínűleg örülnek, ők vizes pályán rendszerint gyengébben szerepelnek.

18:50
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Jön az utolsó szakasz

Zöldre váltott a bokszutca lámpája, a versenyzőknek 12 percük van a lehető legjobb köridő elérésére. Hamilton hajtott ki elsőként a pályára.

18:54
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Megint Rosberg a leggyorsabb

1:10.166-os idővel állt az élre,  29 ezreddel megelőzte az eddig vezető csapattársát. A többi versenyző még nem futott mért kört, sőt a két Ferrari még a pályára sem hajtott ki.

18:56
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Massa a harmadik

Az utolsó szektorban megfutotta az abszolút legjobb időt, és mindössze 8 századdal maradt el Rosberg idejétől. Bottas is csak néhány századdal volt lassabb, nagy csata alakulhat ki az utolsó percekben. A Ferrarik továbbra is kör nélkül állnak.

18:58
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az első kanyarban lassabb

Úgy érzi, itt veszített időt Rosberghez képest. Az élmezőny most a bokszban van, az utolsó körökre készülnek.

19:01
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen a 7.

Megfutotta az első mért körét, a két Red Bullt sikerült megelőznie. Alonsónak még mindig nincs ideje, neki csak egy mért kör fog beleférni. Az utolsó percek következnek, mindenki a pályán van.

19:04
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Rosbergé a pole

Az időmérőn megint sikerült legyőznie a csapattársát, 33 ezred közöttük a különbség. A két Williams nem tudott javítani az utolsó körben, de a második rajtsort így is kibérelték. A Q3 végeredménye: Rosberg, Hamilton, Massa, Bottas, Button, Vettel, Magnussen, Alonso, Ricciardo, Räikkönen.

19:06
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg idei 10. pole-ja

Az időmérőkön jobb volt idén Hamiltonnál, futamgyőzelmekből viszont Hamilton tudott tízet bezsebelni. A brit egyébként az utolsó körében elfékezte magát a 10-es kanyarban.

19:08
november 08, 2014
Vágólapra másolva!

Massa csalódott

Valószínűleg úgy érezte, lehet esélye a pole pozícióra. Azért kiment a közönséghez, akik hatalmas éljenzéssel köszöntik őt.

Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredménylistával és a szöveges összefoglalóval.