Vágólapra másolva!
A vb éllovasa simán végzett az élen az Orosz Nagydíj szombat délelőtti szabadedzésén, pedig még tovább is javíthatott volna, ha nem forog meg az utolsó előtti kanyarban. Rosbergnek erőlködnie kellett  2. helyért, Bottas alaposan megszorongatta őt a Williamsszel, ahogy a csapatok a kvalifikációra készültek Szocsiban.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Miután pénteken uralta az új pályát Szocsiban, Lewis Hamilton volt a leggyorsabb az első Orosz Nagydíj szombat délelőtti szabadedzésén is. Noha csak 0,290 másodpercet vert mercedeses csapattársára, Nico Rosberg még a Williams versenyzőjét, Valtteri Bottast is csak a sokadik próbálkozásra tudta megelőzni.

Hamilton ezzel szemben annak ellenére korán állította be a legjobb, 1:38.726-os idejét, hogy a sima aszfalton a lágy Pirellik is csak több kör után kelnek életre. Valószínűleg ő is még tovább javított volna, de az utolsó kanyar féktávján megpördült, szétfékezte a gumijait, s a bokszba azonnal visszatérve a tervezettnél hamarabb befejezte az edzést. Összesen 10 körrel kevesebbet tett meg Rosbergnél.

A Mercedes legkomolyabb ellenfelének ismét a Williams ígérkezik. Bottas mindössze 81 ezreddel kapott ki a lassabb Mercedestől, Felipe Massa elé viszont beférkőzött Daniel Ricciardo a tegnap óta sokat fejlődő Red Bull-lal. Noha a címvédő csapat a feltételezésekkel ellentétben Christian Horner szerint nem állította laposabbra az autója szárnyait a pénteki edzések után, a versenyzői láthatóan küszködtek a kanyarok bejáratánál, és többször lesodródtak a pályáról. A hátsó fékek vibrációjával is küszködő Sebastian Vettel csak 10. lett.

Hamilton egyelőre könnyedén uralja az új pályát Szocsiban Forrás: AFP

A Toro Rossók biztatóan gyorsak voltak, míg a Ferrari nagyjából a megszokott helyét foglalta el, bár Kimi Räikkönen ezúttal gyorsabb volt Fernando Alonsónál. A pénteken még a dobogóra is esélyesnek tűnő McLaren viszont beleszürkült a mezőnybe, a rádión a balanszra panaszkodó Jenson Button a legjobb tíz közé sem tudott bekerülni.

Kevin Magnussen miatt pedig meg is kellett szakítani az edzést, mert az autója megállt, miután átvágtatott a 2-es kanyar rázókövén túl tegnap óta elhelyezett fekvőrendőrökön. A dánnak vadul kellett kormányoznia, hogy elkerülje a falat, s bár ez sikerült neki, a sebességváltója cserére szorul, ezért Nico Hülkenberghez hasonlóan rá is 5 rajthelyes büntetés vár.

Nem ő volt az egyetlen, aki műszaki hibákkal küszködött: Pastor Maldonado Lotusában az ERS akkumulátora romlott el, az egyetlen benevezett Marussiának pedig a jobbhátsó kerékagyával történt valami, ezért Max Chilton egyetlen kört sem tudott teljesíteni a lágy gumikon.

Az esélylatolgató elemzésünk az Orosz Nagydíjról itt olvasható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:48
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat az első Orosz Nagydíj szombat délelőtti szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Szocsiban kicsit fúj a szél, de ismét szép idő fogadta a csapatokat, amelyek most szokás szerint az időmérőre fognak gyakorolni.

11:55
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Pénteken Hamilton volt a leggyorsabb

Bár délelőtt még Rosberg érte el a legjobb időt, ő délután zsákutcába futott a beállításokkal, csak 4. lett, ezért Hamilton 1:39.630-as ideje révén 8 tizedes előnnyel végzett az élen. Elemzésünkből kiderül, hogy ezúttal a hosszú etapokon is ő nyújtotta a legmeggyőzőbb teljesítményt, de a pálya vasárnapig még sokat változhat, ezért a csapatok mozgó célpontra lőnek a beállítások keresésével. Egyébként pénteken Szocsi kellemesen meglepte a versenyzőket, mert egytől egyig azt mondták, sokkal izgalmasabb vezetni rajta, mint amilyennek a szimulátorból tűnt.

11:58
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Csökkentették a bokszutcai sebességhatárt

A túl szűk, ívelt és falakkal övezett bokszbejárat kezdettől fogva aggasztotta a versenyzőket, ezért az FIA úgy döntött, a hétvégén 80-ról 60 km/ó-ra csökkenti a megengedett sebességet a bokszutcában. Módosították a 2-es kanyar rázókövét is, elhelyezve mellette két fekvőrendőrt, hogy a pilóták részben a bukótéren átvágva ne szerezhessenek nagyobb lendületet a patkóalakú 3-as kanyar felé.

12:00
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Hülkenberg új váltót kapott

A szuzukai versenyen rangsorolták ugyan, de a végén leparkolt a bokszkijárathoz. Utólag kiderült, hogy a sebességváltója romlott el, ezért - ahogy már tegnap is írtuk - erre a hétvégére újat kellett kapnia. Így automatikusan 5 rajthelyes büntetést kap Szocsiban.

12:02
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Egyelőre hűvös van, a levegő 21, az aszfalt 16 fokos, de a napsütésben gyorsan fog melegedni. A szocsi burkolat rendkívül sima, a gumik alig kopnak rajta, viszont éppen ezért nagyon nehéz is bemelegíteni őket, amire az ilyen alacsony hőmérséklet még rátesz egy lapáttal. Közben már a mezőny fele kiment a pályára, hogy megtegye az ellenőrző körét.

12:08
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Válaszok Bianchi balesetéről

Az FIA tegnap 75 perces sajtótájékoztatót tartott a Bianchi balesete kapcsán indított vizsgálatról. Azt egyelőre nem árulták el, hogy a szerencsétlenül járt francia versenyző mennyivel ment, amikor ráhajtott a víztócsára - Charlie Whiting annyit mondott róla, hogy lelassított, "de nem mindegy, mennyire lassít valaki." Ígéretet tett rá, hogy gondoskodni fognak róla: a versenyzők a jövőben tényleg visszavegyék a tempót a sárga zászlóknál. Akár valamilyen sebességkorlátozás is szóba jöhet, de még nem ezen a hétvégén.

12:09
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Visszakanyarodva az edzéshez: már heten tettek meg mért kört, közülük egyelőre - micsoda meglepetés! - Hamilton áll az élen 1:42.030-as idejével. Mögötte Kvjat és Vergne van a tabellán, egyelőre mindenki a közepes gumikat használja.

12:11
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg átveszi a vezetést

Egy pillanatig Vettel foglalta el az 1. helyet, de Rosberg szinte azonnal megelőzte egy 1:41.859-es körrel. Gutiérrez arra panaszkodott pár perccel ezelőtt, hogy valami nem stimmel a gázpedáljával, Vettel meg már elindult a bokszutca felé, amikor rászóltak, hogy maradjon kint a pályán. "Bocsi!" - felelte a rádión.

12:14
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Újra Hamilton a leggyorsabb

Az edzés eme korai szakaszában a versenyzők percenként váltogatják egymást az élen. Hamilton legutóbb már 1:40.725-ös kört futott, mögéje Kvjat és Vettel zárkózott fel 5 illetve 8 tizedes hátránnyal. Még mindig csak nyolcan iratkoztak fel a tabellára. Ricciardo az egyetlen, aki még egyáltalán nem járt a pályán.

12:16
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Maldonadónak ERS hibája van

"Magasfeszültség, ne érj hozzá!" - üzeni a Lotus tetejére erősített piros korong a garázsban. Maldonadónak ki kellett ugrania a pilótafülkéből, nehogy megcsapja az áram.  Közben Kvjat visszaelőzte Rosberget, 1:41 alá szorítva a köridejét.

12:18
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton befejezte az etapját

A sorrend: Hamilton, Rosberg, Kvjat, Vettel, Hülkenberg, Button, Pérez.

12:20
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Piros zászló!

Magnussen McLarenje megállt az 5-ös kanyarnál. A szűk pályáról nehéz menteni az autókat, mert a korlátok miatt nem tudnak hová lehúzódni, úgyhogy a versenyen szinte biztosan lesz Safety Car. A visszajátszásból úgy tűnik, Magnussen autóján talán nem bírta a futómű, amikor átment a fekvőrendőrökön. Utána vadul kellett ellenkormányozgatnia, hogy meg tudjon állni, ne menjen a falnak.

12:23
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Így néz ki a pálya Szocsiban

A létesítmények némelyike kifejezetten látványos. Kattintson a galériához! Forrás: Red Bull

12:24
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Zöld zászló!

A McLarent kitolták a pályáról, Massa, Bottas és Alonso azonnal kihajtott a pályára - még egyiküknek sincs mért köre.

12:28
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas a 10. helyen kezd

Massa első köre a 14. Alonsóé a 17. helyre elég. Végre Ricciardo is kijutott a pályára, és azonnal neki is vágott egy etapnak. Kiderült, hogy Maldonado Lotusában akkumulátort kell cserélni, a szerelők épp azon dolgoznak a Lotusnál.

12:30
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso már 4.

Ő és Bottas feltornázták magukat egymás mögé, a finn az első szektorban mindenkinél gyorsabb volt. Már csak Maldonadónak nincs mért köre. Massa szépen keresztbe állt az egyik kanyarban, Hamilton és Rosberg is visszatért a pályára.

12:34
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas az élre áll

1:40.655-re faragja le a legjobb időt, miközben Vettel az utolsó előtti kanyarban nagyot farol Massát követve. Most nagy a forgalom, tizenheten vannak a pályán, de még mindenki a közepes gumikat használja. Lassan elérkezik a lágyak ideje.

12:38
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Már Rosberg a leggyorsabb

1:40.178-as kört fut, fél másodpercet verve az eddig élen álló Bottasra, aki azonban szintén javít, 35 ezredre faragva le a hátrányát. Hamilton már visszatért a garázsba, míg Vettel ismét besokallt, és kisodródott az egyik bukótérbe. A Red Bull feltűnően sokat tartózkodik a pályán kívül...

12:40
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

A McLaren visszaesett

Tegnap nagyon meggyőzően teljesítettek, és Button bízott benne, hogy a dobogóra is esélyesek lehetnek, de úgy tűnik, a pályaviszonyok ellenük változtak mára: Button csak a 13. helyen áll, 2 teljes másodperces hátránnyal, és "a borzasztó balanszra" panaszkodik a rádión.

12:42
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

A versenyzők többsége visszatért a bokszba, nemsokára kezdődnek az időmérő-szimulációk. A sorrend a közepes gumikon: Rosberg, Bottas, Massa, Hamilton, Kvjat, Alonso, Vettel, Hülkenberg, Pérez, Vergne, Ricciardo, Räikkönen, Button, Sutil, Magnussen, Gutiérrez. Maldonadónak továbbra sincs mért köre, Magnussen számára az előbbi defekttel vagy futóműhibával befejeződött az edzés.

12:46
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Jönnek a lágy gumis körök

Räikkönen és Button az elsők, akik megkapták a gyorsabb Pirelliket. A kétféle gumi között tegnap időben 1,5-2 másodperces különbség volt (ez a hétvége előrehaladtával csökkenni szokott), de egyik sem kopott igazán, úgyhogy vasárnap az egykiállásos taktikák is működhetnek.

12:49
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Button már a 4.

Elsőre 1,4 másodpercet javított a lágy gumikkal. A rossz hír a McLaren számára az, hogy Button még így is lassabb volt, mint Rosberg, Bottas és Massa a kemény Pirelliken... Räikkönen egyelőre csak a 7.

12:50
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton odaver

Miközben Ricciardo lesodródik a bukótérbe, ő 1:38.726-tal a hétvége eddigi leggyorsabb körét teljesíti, természetesen a lágy gumikon. Amelyek azonban itt nem feltétlenül az első körben a legjobbak.

12:53
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas is javít

1:39.650-re, ami azonban 9 tizeddel rosszabb Hamilton idejénél - igaz, Rosberg csak 3. lesz a lágy gumikon egyelőre. Ricciardo és Vettel a 8-9. helyre, Räikkönen és Button mögé kormányozza a Red Bullt.

12:55
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Gond van az egyetlen Marussiával

A csapat a Bianchi iránti tiszteletből csak Chiltont indítja a hétvégén (bár Austinban valószínűleg már Rossit is beültetik majd), de az autó a garázsban vesztegel, a jobbhátsó kerékagyon bütykölnek valamit. Chilton így is 18. helyen áll, a Caterhamek előtt.

12:57
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton megpördül

Az utolsó előtti kanyarban, a féktávon megforog, a gumik rendesen füstölnek. Pedig az első szektorban előzőleg tovább javított, de így inkább fogta magát, és behajtott a bokszba.

12:59
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

3 perccel az edzés vége előtt: Hamilton, Bottas, Rosberg, Ricciardo, Massa, Kvjat, Räikkönen, Button, Vettel, Alonso. Továbbra is az a trend, hogy a lágy gumik a 3-4-5. körükben tűnnek a leggyorsabbnak. Érdekes, hogy Rosberg már 24 kört tett meg, Hamilton viszont csak 15-öt.

13:01
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg feljön másodiknak

Még javított, így csak 0,290 másodpercre van Hamiltontól, de 1:39 alá nem tudott beférni. Bottas is lejjebb faragta az idejét, sőt középen abszolút legjobb részidőt ért el, Rosbergtől azonban 81 ezreddel így is kikapott. Az edzésnek vége.

13:03
október 11, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton maradt az élen

Mögötte Rosberg, Bottas és Ricciardo végzett. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az eredménylistával és az összefoglalóval is.