Társoldalunk:

Rosberg nyert, a Marussia pontot szerzett az őrült derbin

2014.05.25., 13:50

A Monacói Nagydíj a végére pörgött fel. Hamiltonnak a szemébe ment valami, ezért Ricciardo utolérte, Räikkönen, aki eleinte a dobogóra is esélyesnek tűnt, két koccanás miatt háromszor járt a bokszban, és öten estek ki műszaki hiba, hárman pedig kicsúszás miatt.

15.09 |

46. kör: Massa a bokszban

46 kör után végre lecserélte a szuperlágy gumikat. A 11. helyre tért vissza, a pontszerző helyre előrelépő Räikkönen mögé. 5 másodperc közöttük a különbség, Massának a frissebb gumikon még nem kell lemondania a pontszerző helyről.

15.06 |

44. kör: Hamiltont is óvatosságra intik

A Mercedes szerint a britnek is spórolnia kell az üzemanyaggal. Most 8 tized másodperc közöttük a különbség - Hamilton régóta követi ilyen kis lemaradással Rosberget, de előzéssel még nem próbálkozott. 

15.04 |

42. kör: Rosbergnek spórolnia kell

A Mercedes szólt neki, hogy az 1-es és a 3-as kanyarban spóroljon a benzinnel, különben elfogyhat az üzemanyaga. Igaz, hogy az autók ezen a pályán fogyasztják a legkevesebb benzint, de éppen ezért kevesebbet is töltenek az autókba a rajt előtt. 

15.01 |

40. kör: Kobajasi visszaesett

Grosjean és Ericsson is megelőzte az előző körökben, a japán így Chilton elé, az utolsó előtti helyre esett vissza. Hamilton továbbra is DRS-távolságból követi Rosberget, de nem támadja. 

14.58 |

37. kör: Hamilton támadótávolságban

Csak 0,7 másodperc a lemaradása Rosberghez képest, de egyelőre nem támadja, csak szorosan követi őt. Ricciardo 7,9 másodpercre követi őket. Massa egyelőre jól tartja magát az 5. helyen a használt gumikon, de valamikor ő is kénytelen lesz kiállni kerékcserére. 

14.55 |

35. kör: Vergne-t is büntetik

A veszélyes bokszutcai kiengedés miatt áthajtásos büntetésre ítélték. A mezőny végén közben nagy csata zajlik Räikkönen, Kobajasi és Bianchi között. Többször is hibáztak az alagút utáni sikánnál, de Räikkönennek végül sikerült előre kerülnie, mögötte viszont Kobajasi és Bianchi össze is koccantak a Rascasse-nál. 

14.51 |

32. kör: Hülkenberg szépen előzött

Az alagút előtt, a Portier kanyarban ment el Magnussen mellett egy remek manőverrel - itt nem szoktak előzni! A visszajátszásokból közben látszott, hogy Magnussen megelőzte Vergne-t, amikor még a pályán volt a Safety Car, de később visszaadta a helyét. 

14.48 |

31. kör: Folytatódik a verseny

A Safety Car kiállt a pályáról, újra teljes gázzal lehet hajtani. Hamilton közben elégedetlenkedett a csapat taktikája miatt: úgy érzi, Sutil balesete után azonnal ki kellett volna hívni őt a bokszba. "De tudtam, hogy nem fogjátok megtenni" - tette hozzá a csalódott brit. 

14.46 |

29. kör: Nekimentek a Ferrarinak

Az istálló szerint egy lekörözött Marussia találta el Räikkönent, ezért kellett ismét kiállnia a bokszba. A csapat reakciója: "Hihetetlen!" 

14.43 |

28. kör: Räikkönen újra a bokszban

Pedig az előbb ő is kint járt már. Egy újabb szett szuperlágy abroncsot tettek fel az autójára - lehet, hogy defektet kapott a Safety Car mögött? Rengeteget veszített ezzel, csak a 14. helyen folytathatja a versenyt. 

14.40 |

26. kör: Bokszban az élmezőny

Massa a pályán maradt, de a többiek közül szinte mindenki kilátogatt a bokszba. Hamilton vesztett egy kis időt Rosberg mögött, de így is elég előnye volt Räikkönenhez képest. Vergne-t a bokszkiállása után veszélyesen engedték ki Magnussen útjába, a Toro Rosso büntetésre számíthat. 

14.39 |

25. kör: Safety Car

Sutil törte össze az autóját, az alagútból kijőve a bukkanókon vesztette el az uralmát az autója felett. Sértetlenül kiszállt az autójából, de a veszélyes helyen lévő Sauber miatt a pályára kell küldeni a biztonsági autót. A McLaren jól reagált, Button másodpercekkel a Safety Car-jelzés megjelenése után állt ki a bokszba.

14.36 |

23. kör: Grosjean a bokszban

Már másodszor cserélt kereket. A szuperlágyakra váltott, és az utolsó helyen folytathatja a körözést. 

14.33 |

21. kör: Most nem gyorsabb a Mercedes

Rosberg 1:21.5-ös köröket fut, Ricciardo és  Alonso ennél lényegesen gyorsabb volt legutóbb, de előtte is hasonló tempójú köröket futottak. Ricciardo közben megérkezett Räikkönen mögé, már DRS-sel is támadhatja. 

14.30 |

20. kör: Hamilton közeledik

1,3 másodpercre csökkentette a hátrányát, de valószínűleg csak azért, mert Rosberg látványosan blokkolta a kerekeit a Mirabeau-nál. Ricciardo is közelebb került Räikkönenhez, most 2,2 másodperc köztük a különbség. 

14.28 |

18. kör: Hárman büntetést kaptak

Chilton, Bianchi és Gutiérrez 5 másodperces stop&go büntetést kapott, amiért rosszul álltak fel a rajtrácsra. Valószínűleg az zavarta meg őket, hogy Maldonado nem tudott elindulni a rajtrácsról, ezért rossz helyre álltak be. 

14.26 |

16. kör: Csak hátul vannak csaták

Most éppen Sutil előzte meg Chiltont a 15. helyért, a mezőny elejében viszont senki nincs támadóhelyzetben. Rosberg 1,7 másodperccel vezet Hamilton előtt, Räikkönen már 8 másodperces lemaradással követi őket. 

14.25 |

15. kör: A sorrend

Az állás 15 kör után: Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Ricciardo, Alonso, Magnussen, Vergne, Hülkenberg, Button, Bottas. 

14.23 |

13. kör: Ezért esett ki Maldonado

A Lotus azt gyanítja, hogy az üzemanyag-rendszer romlott el a venezuelai autójában, ezért nem tudott elindulni a rajtrácsról. Már három Renault-motoros autó esett ki a versenyből. 

14.20 |

11. kör: Kvjat a bokszban

A 13. helyről állt ki a Toro Rosso újonca, és úgy tűnik, már nem is fog kijönni onnan: leállította a motorját, és visszatolják a garázsba. Rosberg közben egymás után többször megfutotta a leggyorsabb kört, már 1,4 másodperccel vezet Hamilton előtt.