Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton épphogy legyőzte Vettelt az esős időmérőn

2014.03.29., 08:45

A Malajziai Nagydíj fordulatos időmérőjén a Mercedes brit versenyzője mindössze 55 ezredmásodperces előnnyel szerezte meg pályafutásának 33. pole-ját, utolérve az örökranglistán Jim Clarkot és Alain Prostot. Vettelnek nem maradt ideje az utolsó körére, de így is beférkőzött a két Mercedes közé, míg Rosberg csak az utolsó pillanatban tudta megelőzni Alonsót.

10.06 |

A Mercedes már a bokszban

Két perc még hátra van, de Rosberg és Hamilton már nyugodtak lehetnek, nem is jönnek ki többet a pályára. A Red Bull is biztonságban érzi a versenyzőit, a többiek még próbálkoznak. A Marussiákon és a Caterhameken kívül továbbra is Maldonado és Sutil áll kieső helyen.

10.03 |

Vettel javított

Sokat nem romlott a pálya állapota, a német a legutóbbi körével a 3. helyre jött fel, 4 tizeddel a Mercedesek mögé. Őket Hülkenberg, Ricciardo, Alonso, Bottas, Räikkönen, Massa és Pérez követi. Kiesőhelyen áll Maldonado, Sutil, Bianchi, Kobajasi, Chilton és Ericsson. 

10.00 |

Veszélyben a McLarenek

Nem jártak jól azzal, hogy esőgumikkal kezdtek, Button most kieső helyen áll. Magnussen is veszélyben volt, de neki most sikerült felkapaszkodnia a 12. helyre. Vettel közben visszatért a pályára, nem lehetett komoly probléma az RB10-zel. Még mindig a Mercedesek állnak az élen.

09.58 |

Vettelnek gondjai vannak

A Red Bull behívta őt a bokszba, mert valami probléma van az autójával. Közben újra esik, de közel sem olyan intenzitással, mint az edzés kezdete előtt.

09.55 |

A Mercedesek az élen

Rosberg és Hamilton máris az élre állt, a német 1:57.183-as idővel vezeti a tabellát, alig 2 századdal verte csapattársát. Mögöttük Ricciardo, Hülkenberg, Pérez a sorrend. 

09.53 |

Mindenki a pályán

Nem csoda, hogy nagy a forgalom, hiszen a közeledő eső miatt pórul járhat az, aki az első percekben nem ér el jó köridőt. A McLaren esőgumikon van kint, de Magnussennek máris szóltak a rádión, hogy térjen vissza a bokszba, mert az interek tűnnek jobb választásnak. 

09.50 |

Zöldre váltott a lámpa

Megkezdődött a 18 perces Q1. A versenyzők többsége egyből a pályára hajt, de Ericsson nem sokáig jutott, a bokszutcában ragadt az autója, valószínűleg lefulladt.  Egyesek esőgumikkal, mások - például a Mercedes - intermediate gumikkal hajtottak ki a pályára. Hamiltonnak szóltak, hogy még várható eső az időmérő alatt.

09.45 |

5 perc múlva kezdődik a Q1

Megerősítették, hogy 9.50-kor végre kiengedik a pályára az autókat. Az eső elállt, és az aszfalt állapota néhány perc alatt rengeteget javult. Rossz hír azonban, hogy a következő egy órában megint rosszabbra fordulhat az idő.

09.37 |

Most csak 5 percet adtak a csúszáshoz

Újabb halasztást jeleztek, de ezúttal csak 5 percet: 9.50-kor talán már valóban elkezdődhet az edzés. A versenyzők már készülődnek, Räikkönen beült az autójába, és többen is felvették a bukósisakot. 

09.32 |

Csökkent az eső intenzitása

Még nem állt el, de már jobb a helyzet. Kobajasi közben a Sky-nak elmondta, a versenyzők általában élvezik az ilyen körülményeket, de itt a pályán álló víz túlságosan is veszélyessé teszi a körözést. 

09.27 |

6-ig el kellene kezdeni

Mármint helyi idő szerint, Malajziában most délután fél 5 van. A nap 19.22-kor megy majd le, de valószínűleg előtte egy órával sem lesznek már jók a látási viszonyok, ezért körülbelül 6 órakor mindenképpen el kellene kezdeni az időmérőt. Erre persze bőven van esély, másfél óra alatt teljesen fel is száradhat a pálya.

09.24 |

Nem a Renault hátráltatja a Lotust

Ugyanolyan támogatást kapnak a gyártótól, mint a Red Bull. Rémi Taffin nyilatkozatát bővebben itt olvashatják.

09.20 |

További 15 perc csúszás

9.45 előtt biztosan nem kezdődik el az időmérő. Kevin Magnussen éppen az édesapjával, a korábbi F1-es versenyző Jannal beszélget a McLaren garázsában. A versenyzők közül Vettel bizonyára örül az esőnek, hiszen pénteken úgy nyilatkozott, vizes pályán akár a pole pozícióra is lehet esélye. A Williams kevésbé lehet bizakodó, a melbourne-i időmérőn nem voltak jók esőben. 

09.15 |

Itt mindig esik

Malajziában az számít furcsaságnak, ha egy versenyhétvége alatt egyszer sem áztatja el az eső a pályát. 2009-ben a versenyt is idő előtt félbe kellett szakítani, és a hosszú várakozás, majd sötétedés után már nem is tudták újraindítani a futamot, ezért csak a pontok felét kapták meg a versenyzők. 

09.11 |

Megoldódtak a McLaren gondjai

Állítólag sikerült kijavítaniuk a szenzorhibát, így elindulhatnak az időmérőn. Erre azonban még várnunk kell, továbbra is rendületlenül zuhog az eső. 

09.06 |

Újabb halasztás

További 15 perccel csúszik a Q1 kezdete, 9.30-nál előbb tehát biztosan nem látunk autókat a pályán. 9.20-kor érkezik az újabb tájékoztatás. 

09.03 |

A hőmérséklet is csökkent

Persze még így is nagyon meleg van, a levegő most 28 fokos. Az aszfalt hőmérséklete 26 fokra csökkent.

08.58 |

Rosberg eszik

A versenyzők a garázsban várakoznak, Rosberg még gyűjt egy kis energiát az időmérő előtt. Úgy tűnik, az eső intenzitása az elmúlt percekben sem csökkent, ezért nem kizárt, hogy további halasztásra lesz szükség.

08.53 |

Csúszik az időmérő kezdete

Egyelőre 15 perccel halasztották el a Q1-et. A radarok szerint 10 perc múlva elállhat az eső, utána pedig viszonylag gyorsan száradhat az aszfalt. Most vezethetetlenek lennének az autók, a közeli képekből látszik, hogy sok helyen áll a víz a pályán.

08.48 |

Továbbra is zuhog

Az eső intenzitása nem csökkent, sőt egyre hevesebben áztatja a pályát. Boullier elmondta, az időjárásjelző radar 10 perccel az eső kezdete előtt még nem is jelezte a csapadékot, ezért az sem kizárt, hogy ugyanilyen hamar el is áll majd. A McLarennek jól jönne, ha elhalasztanák a Q1 kezdetét, mert több idejük lenne dolgozni a szenzorhiba kijavításán.