Társoldalunk:

Rosberg villantott, Räikkönen összetörte a Ferrarit

2014.02.22., 06:46

Nico Rosberg az első bahreini teszthét zárónapján keményen rálépett a gázpedálra, és a sikeres nagydíjszimulációja közben elért legjobb köridejével legalább másfél másodpercet vert mindegyik vetélytársára. Ezúttal különösen sok volt a műszaki hiba, amelyek a Mercedest sem kerülték el, Kimi Räikkönen pedig falhoz csapta a Ferrarit.

09.38 |

Ericsson hetének vége

A Caterham szerelői keményen dolgoznak, hogy helyrehozzák a két órája elromlott autót, de azt írják, jó esetben csak délutánra készülnek el vele, amikor már Kobajasi ülhet volán mögé.

09.35 |

Räikkönen javít

Ma sem a Ferrari a legaktívabb a mezőnyben, de Räikkönennek sikerül hat tizedet gyorsulnia, így most 1:37.645-tel áll a 3. helyen. Rosbergtől 4,3, Buttontól 0,9 másodperc a lemaradása. Rosberg egyébként ezt a legjobb idejét is a lágy Pirellikkel érte el.

09.28 |

Rosberg megállíthatatlan

Újabb sprintjével négy tizedet javított, 1:33.283 az új szintidő. Úgy tűnik, hogy a Mercedes egy nagydíj szimulációját végzi, és most járnak az időmérőnél. Ha helyes a következtetésünk, délután egy versenyszimulációt is láthatunk tőlük.

09.24 |

Ezüstös autók a pályán

Button McLarenjének és Rosberg Mercedesének hangja járja át most a bahreini pályát. Sok változás nem figyelhető meg a korábbi napokhoz képest: azok a csapatok, amelyek sokat tudtak gyakorolni, most is aktívak, mások viszont - többek között a Red Bull - értékes időt vesztenek.

09.20 |

Hamilton megnyúzza a Mercedest

A heti tesztprogramját befejező brit reméli, hogy az összes rejtett hibát megtalálja csapata a tesztek folyamán. "Örülök minden problémának, ami itt üti fel a fejét, és nem a versenyen. Szeretném a lehető legkeményebben meghajtani az autót, hogy a mérnökök minden problémát megfigyelhessenek" - közölte. Ami az autót illeti, jó benyomásai vannak róla. "Nem kell változtatnom a vezetési stílusomon az új autóhoz, ami jó. Máris sokkal jobban érzem magam ebben, mint a tavalyiban" - mondta.

09.14 |

Pérez első mért köre

1:39.258, ezzel az 5. helyre ékelődik be Nasr és Vergne közé. A Force India később hosszabb etapokat tervez. Vergne Toro Rossójával valami zűr lehet, mert másfél órája nem tűnt fel a pályán.

09.10 |

Nemsokára feltűnhet a Marussia

Állítólag körülbelül 20 perc kell még nekik, hogy rendbe rakják az autót, és megtegyék első körüket a mai nap folyamán. Rosberg egyébként a lágy gumikkal futotta meg az etalont.

09.05 |

Új csúcs Rosbergtől

Övé a hét legjobb körideje, 1:33.662! Ráadásul nem is az első mért körében futotta meg. A Mercedes egyelőre utolérhetetlennek tűnik. Button és Nasr tartózkodik még a pályán e pillanatban.

09.03 |

Az állás

Rosberg közel fél másodpercre van a teszthét leggyorsabb idejétől, de Hamiltonnal ellentétben ő nem a lágy, hanem a közepes keveréken futotta meg a legjobb körét.

1. Rosberg (Mercedes W05) 1:34.810 - 13 kör
2. Button (McLaren MP4-29) 1:36.732 - 15 kör
3. Räikkönen (Ferrari F14T) 1:38.250 - 10 kör
4Nasr (Williams FW36) 1:39.129 - 12 kör
5. Vergne (Toro Rosso STR9) 1:41.784 - 6 kör
6. Ericsson (Caterham CT05) 1:45.094 - 4 kör
7. Pérez (Force India VJM 07) - 10 kör
8. Maldonado (Lotus E22) - 2 kör
9. Ricciardo (Red Bull RB10) - 1 kör

09.00 |

Button javított

Három tizedet faragott előző legjobbjából, most 1:36.732-nél tart, majdnem két másodperccel lemaradva Rosbergtől a 2. pozícióban. Nasr szintén gyorsult, de maradt a 4. helyen.

08.56 |

Lefulladt a Mercedes

Nem történt komoly baj, írják, csupán a bokszból kihajtva lefulladt az autó. Hamarosan folytatni tudják a munkát. A Red Bullnál viszont nem ennyire vidám a helyzet: Ricciardo az Auto Motor und Sportnak elmondta, hogy gondjuk van a hajtáslánccal, és leghamarabb talán egy óra múlva körözhetnek. Pedig a csapat tegnap pont azért hagyta abba idő előtt a munkát, hogy rendesen felkészülhessenek a mai napra...

08.50 |

Zöld zászló

Ez rövid megszakítás volt, máris folytatódhat a munka. Räikkönen egy hosszabb szünet után hajt ki a pályára a Ferrarival.

08.42 |

A Lotus megkapta, amit akart

Közölték, hogy sikeresen zajlott az aerodinamikai adatok gyűjtése, most látnak hozzá a számok kibogozásához. A Force India szintén végzett a hasonló munkával, ezután az alapvető beállítások megtalálására fognak koncentrálni.

08.38 |

Piros zászló a Mercedes miatt

No, eddig tartott a Mercedes jó szele - Rosberg alatt megállt az autó az első kanyarkombinációban. Ez a nap második megszakítása.

08.37 |

Rosberg a közepes gumikon ment

A közepes keménységű abroncsokkal futott 1:34.8-at, miközben Hamilton a lágyakkal érte el a hét eddigi legjobbjának számító 1:34.2-t, vagyis a nyers tempót tekintve szinte azonosan teljesített a két versenyző. Az üzemanyagszintekről persze semmit sem tudunk.

08.31 |

Maldonado a pályán

A Lotus végre elkezdhette a napi munkát, és Maldonadót ennek örömére egy nagy áramlásmérő kerettel küldték pályára. Az eszközt az autó balelső kereke elé helyezték el, amellyel az első szárny mögötti áramlási viszonyokat vizsgálják.

08.29 |

Rosberg belehúz

1:34.810-re vitte le az etalont, ezzel bő fél másodpercre megközelítette a teszthét eddigi legjobb idejét, melyet csapattársa, Hamilton jegyzett pénteken. Rosberg a második nekifutásra hét tizeddel elmaradt saját legjobbjától.

08.23 |

Ezért hívják tesztelésnek

"A tesztelés tesztelés, ezért hívják tesztelésnek" - osztja meg a világmegváltó bölcseletet a Caterham a Twitter-oldalán ahhoz kapcsolódóan, hogy szakembereik elkezdték kutatni a műszaki hibájuk okát. Ma eddig csak a Caterham miatt volt szükség piros zászlóra. Pérez közben újra kijött a pályára, de gyaníthatóan csak egy újabb villámlátogatásra.

 

08.19 |

Áramlásjelző a Williamsen

Az Autosport megfigyelői szerint a csapat használja az áramlásjelző festéket az autóján - emellett azonban a hasznosabb mérőkeretet is bevetette már ma. Most ismét csend van a pályán.

08.13 |

Áll a Lotus

Nem végeztek a javítással, és a Sauberről, valamint a Marussiáról sincs hír, ezért Maldonado, Sutil és Bianchi kénytelen tovább várni. Bizonyára idegőrlő nekik és csapataiknak, hogy a riválisok eközben egyre több és több információhoz jutnak.