Társoldalunk:

Massa zárta az élen az első teszthetet

2014.01.31., 08:57

A jerezi tesztsorozat utolsó, pénteki napján az immár a Williamsnél versenyző brazil 9 tizedet vert Alonsóra. A Red Bull kora délután elhagyta a helyszínt, a McLaren újonca, Kevin Magnussen pedig kétszer is kicsúszott, másodszor már összetörve az autóját.

10.31 |

Nagy a forgalom

Egyszerre hat autó is a pályán van, ez nem megszokott látvány. Magnussen feljött a második helyre, 1:38.391-es köre csak 2 tizeddel marad el Rosberg idejétől. A két spanyol, Alonso és Juncadella még nem futott mért kört. 

10.25 |

Magnussen intermediate gumikon

Ezek szerint kezd javulni a pálya állapota. A dán most a 3. helyen áll, 1:40.702-es idővel. Rosberg most megint egy hosszabb etapot fut, de a körei lassabbak, mint az előbb. 

10.18 |

Rosberg véleménye az új autóról

"Az autónk rendben van, és nem is érzek nagy különbséget" - mondta a német, amikor arra kérték, hasonlítsa össze a 2013-as és 2014-es autókat. "Persze az idei autónk nehezebb, ezért olyan érzés, mintha rengeteg benzinnel vezetném a tavalyi gépet. A leszorítóerő is sokkal kisebb lett" - magyarázta. "A motornál érzek egy kis különbséget, és magasabb sebességi fokozatokat is használunk - néha előfordul majd, hogy a hajtűkanyarban az első helyett a harmadik fokozatba kapcsolunk."

10.12 |

Kobajasi is mért kört futott

Hosszú idő után tett meg egy teljes kört egy F1-es autó volánja mögött, 1:50.299-es idejével egyelőre az utolsó, 7. helyen áll. Az elmúlt percekben Bianchi is mért kört futott, ő Kobajasit 2 másodperccel előzve jelenleg a 6. 

10.08 |

Jól főznek a Williamsnél

Massa az első tesztnapja után elismerte, meglepődött, milyen finom ételeket szolgáltak fel neki első williamses tesztnapján. "Elégedett vagyok az itteni étellel - jobb, mint amire számítottam. Ez Angliára nem igaz, de a motorhome-ra igen" - viccelődött az elmúlt 8 évben az olasz konyhához szokott brazil. "A kávé viszont sokkal jobb Olaszországban - lehet, hogy vennem kellene egy kávéfőzőt a csapatnak."

10.05 |

Massa a második

A brazil is megtette első mért körét, 1:40.020-szal övé a második legjobb idő. Magnussen is kimerészkedett egy felvezető kör erejéig, Rosberg pedig zsinórban 10 mért kör után visszatért a bokszba. 

10.02 |

A sorrend

Az első óra után így állnak a versenyzők: 

1. Rosberg (Mercedes W05) 1:38.157 - 16 kör
2.
 Kvjat (Toro Rosso STR9) 1:44.016 - 8 kör
3. Ricciardo (Red Bull RB10) 1:45.374 - 5 kör
4. Sutil (Sauber C33)  1:46.810 - 13 kör
5. Massa (Williams FW36) - 4 kör
6. Alonso (Ferrari F14 T) - 4 kör
7. Kobajasi (Caterham CT05) - 3 kör
8. Bianchi (Marussia MR3) - 2 kör
9. Juncadella (Force India VJM 07) - 2 kör

09.55 |

Rosberg máris hosszabb etapot fut

A héten már megszokhattuk, hogy a Mercedes a pályán köröz, miközben a többiek a bokszban várakoznak. Rosberg 1:38-as időket fut, többször is megközelítette a legjobbját. Közben Kvjat is mért kört futott, 1:45.817-es körrel kezdett.

09.51 |

Még mindig esik

Csak gyengén szitál az eső, de ahhoz bőven elég, hogy vizesen tartsa a pályát. Ehhez képest viszonylag aktívak a versenyzők, hiszen az utolsó jerezi tesztnapon mindenki megpróbál minél több kört teljesíteni. Mért köre csak három versenyzőnek van, de Alonso, Kvjat és Kobajasi is legalább háromszor járt már a pályán. 

09.46 |

A Mercedes javít

Már 8 kört tett meg, és 1:38.157-es idővel vezeti a tabellát. Ricciardo is aktív, már 5 kör áll a neve mellett - kettővel több, mint csütörtökön az egész nap során. 

09.42 |

Rosberg vezet

A német most egyedül köröz, 1:39.804-es időre volt képes első mért körén. Esőgumikat használ, a pálya egyelőre nem elég száraz az intetmediate-ekhez. 

09.39 |

Áll a víz a pályán

Az 5-ös és a 6-os kanyarban legalábbis ez a helyzet, de Juncadelli szerint túl sok víz nincs az aszfalton. A Force India spanyol tesztpilótája eddig egy kört teljesített, azóta a szerelők a bokszban dolgoznak az autóján. 

09.35 |

Ricciardo az élen

Ilyet sem láttunk még a héten: egy Red Bull vezeti a tabellát, bár rajta kívül továbbra is csak Sutil tett meg mért kört. Az osztrákok napja mindenesetre biztatóbban indul, mint a tegnapi. Ricciardo ideje 1:45.374, közben Sutil is javított, 1:48.468-cal a második. 

09.31 |

Itt az első mért kör

Sőt a második is: Sutil először 1:53.700-as idővel teljesítette a körét, majd rögtön javított, most 1:50.885-ös idő áll a neve mellett. 

09.28 |

Csak Magnussen nem járt a pályán

A tegnapi nap leggyorsabbja egyelőre kivár, de a versenyzők többsége is csak egy ellenőrző kört tett meg. Sutil most újra a pályán van, már a harmadik körét kezdi. Ő lehet az első, akitől mért kört is láthatunk. A pálya továbbra is nedves, szóval a német idejéből nem sokra következtethetünk majd. 

09.23 |

Jók lehetnek az újoncok

Noha sokan arra számítanak, hogy az idei év a sok változás miatt a szokásosnál is nehezebb feladat elé állítja az újoncokat, a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost nem aggódik a fiatalok miatt. "Nyilván nem lesz könnyű dolguk, de a végén mindig ugyanúgy szól a történet: minél okosabb egy versenyző, annál könnyebben alkalmazkodik a változásokhoz. Ne felejtsük el, hogy idén a versenyzők különösen nagy támogatást kapnak majd a mérnökeiktől - ők döntik majd el, milyen motorvezérlést használjanak" - magyarázta Tost, akinek csapatában Kvjat debütál idén. "Szerintem nem jelent hátrányt, ha valaki az idei szezonban kezdi a pályafutását, bár talán nem lesz minden olyan könnyű, mint a V8-as korszakban."

09.19 |

Kvjat megtette első körét

Bianchi és Juncadella is elindult a bokszutca kijárata felé, így hamarosan az összes versenyzőnek lesz legalább egy felvezető köre. Az elmúlt napokhoz hasonlóan máris a Mercedes a legszorgalmasabb, Rosberg már háromszor is járt a pályán. 

09.13 |

Rengeteg munka vár a Red Bullra

Tegnap már a csapat is elismerte, hogy a problémáikra nincs gyors megoldás, Adrian Newey és Christian Horner már el is utazott a csapat főhadiszállására, Milton Keynesbe, hogy ott folytassák a munkát. Bár a hírek szerint nem a Renault-motor, hanem az autójuk tervezése miatt küszködnek, a francia gyártó is elismerte, hogy nincs minden rendben az erőforrásaikkal. A Renault F1-es részlegének főnöke, Rob White azonban úgy véli, a következő bahreini tesztig teljesen ki tudják javítani a hibákat. "Nem egyetlen kisebb hibáról van szó, de nem is valami óriási problémáról" - magyarázta White csütörtökön. "Folyamatos javulást tapasztaltunk - az eddig gyűjtött tapasztalatok és a tesztpadon végzett munka alapján arra számítunk, hogy holnap a pályára tudunk hajtani."

09.10 |

Már négyen jártak a pályán

Rosberg, Massa, Sutil és Alonso látogatott ki a vizes pályára. Most Ricciardo is megjelent - kíváncsian várjuk, a Red Bull hány kört tud megtenni az utolsó napon. 

09.06 |

Ők vezetnek ma

Red Bull: Daniel Ricciardo
Mercedes: Nico Rosberg
Ferrari: Fernando Alonso
McLaren: Kevin Magnussen
Force India: Daniel Juncadella
Sauber: Adrian Sutil
Toro Rosso: Danyiil Kvjat
Williams: Felipe Massa
Caterham: Kamui Kobajasi
Marussia: Jules Bianchi

Kvjat, Kobajasi, Bianchi és a tesztpilóta Juncadella idén először vezethetik csapatuk autóját. Kvjat már szerdán lehetőséget kapott volna, de a Toro Rosso nem tudott pályára hajtani.