Társoldalunk:
Hírlevél

Button végzett az élen az esős délutáni edzésen

2012.05.24., 13:53

A Monacói Nagydíj második edzésén bezavart a csapatok felkészülésébe a negyedóra után eleredő eső, emiatt sűrű program vár mindenkire szombaton. A legjobb időt Jenson Button autózta, de a mögötte végzők többsége nem próbálta ki a szuperlágy gumikat.

15.47 |

Eredmények

Szép időben vette kezdetét a Monacói Nagydíj hétvégéje, délutánra viszont odaértek a térségbe a viharfelhők, és amint az előrejelzés alapján várni lehetett, az eső délután negyed három körül elkezdett cseperegni. Bár intenzitása nem volt nagy, elég volt ahhoz, hogy az edzés végéig ne száradjon fel az aszfalt, ezért a maradék időben egy rövid periódus kivételével csak intermediate gumikon tudtak menni az autók.

A csapatok érezték, hogy muszáj kihasználni a száraz pályát, így az első percekben óriási forgalom alakult ki. A legjobb időt Jenson Button futotta, aki közvetlenül az eső szemerkélését megelőzően állt az élre 1:15.746-tal. A McLaren pilótája a mezőny többségével ellentétben már ekkor felrakta a szuperlágy gumikat, ezért később sem lehetett őt letaszítani az 1. helyről.

Mögötte a Lotust vezető Romain Grosjean végzett, őt a két Ferrari követte Felipe Massa-Fernando Alonso sorrendben, majd jött Pastor Maldonado (Williams), Nico Rosberg (Mercedes), Mark Webber (Red Bull), Kamui Kobajasi (Sauber), Michael Schumacher (Mercedes) Sebastian Vettel (Red Bull) és Lewis Hamilton (McLaren).

Forrás: AFP
Räikkönen csak délután ment mért kört
(Kattintson a képre a galériához!)

A vizes pályán zömmel jól boldogultak a pilóták, de a Mirabeau jobbkanyarja többeken kifogott. Először Bruno Senna csúszott ki a bukótérbe, miután autója fara kitört, aztán pedig Maldonado, Sergio Pérez, Massa és Heikki Kovalainen lemásolta a mutatványt. Utóbbi nem is tudott továbbhaladni, mert Caterhamjében eltört a hátramenetbe kapcsoló fokozat.

A nehéz körülmények azt jelentették, hogy a csapatok nem tudtak elég információt gyűjteni a mai napon, hosszabb etapokat például nem is tettek meg, így a gumik viselkedését alig tanulmányozhatták. Pótlásra a szombati szabadedzésen lesz alkalmuk, amikor valószínűleg az átlagosnál jóval több időt töltenek majd a pályán.

15.34 |

Rajtgyakorlat a célegyenesben

A versenyzők engedélyt kaptak rá, hogy gyakorolják a startot a célegyenesben. Élnek is a lehetőséggel, egyesével kipróbálják az elrugaszkodást.

15.31 |

Button maradt az élen

A végén mindenki kitartott az intermediate gumik mellett, az edzést Button nyerte Grosjean, Massa, Alonso, Maldonado, Rosberg, Webber, Kobajasi, Schumacher és Vettel előtt. Azonban összességében kevés pilóta próbálta ki a jobb tapadást biztosító szuperlágy gumikat.

15.28 |

Alonso elengedi a többieket

Hagyja, hogy más autók elmenjenek mellette, mert ő nem akar most gyors kört futni. A két HRT és Kovalainen kivételével megint mindenki a pályán az utolsó percekben.

15.26 |

Kovalainen megint gyalogolhat

Ezt az edzést sem tudja úgy zárni, hogy visszatér a bokszba. Délelőtti motorhibája után ezúttal ő rontott, de autójában a rükverc fokozat eltörött, ezért nem tudott kitolatni a bukótérből.

15.24 |

Massa is lesodródott a Mirabeau-nál

Ez a kanyar a legcselesebb a pilóták számára, ő már a negyedik, aki hibázott itt. És ebben a pillanatban mutatják, hogy a lista bővült Kovalainennel...

15.18 |

A Ferrarik és a Red Bullok a pályán

Mindkét csapat kiküldte versenyzőit gyakorolni a vizes pályára.

15.16 |

Pérez kicsúszott

A Williamsekhez hasonlóan a Mirabeau-t nem tudta bevenni, féktávon megindult alóla a Sauber. Pérezt a sportbíróknak kell kitolni a bukótérből, bár úgy tűnik, az autó nem sérült meg komolyan.

15.13 |

Maldonado is hibázott

Ugyanott, ahol az előbb Senna, kicsúszott a Mirabeau bukóterébe. Az élmezőnyből Hamilton és Webber jön ki elsőként az intereken.

15.09 |

A Williamsek is aktivizálják magukat

Senna és Maldonado kipróbálja az intermediate abroncsokat. Räikkönen szintén így tesz. Senna a Mirabeau-nál kiszánkázott a bukótérbe, szerencséje volt, hogy a pár pillanatig irányítatlanul sodródó autójával nem koccant neki a bal oldali palánknak.

15.05 |

Vergne csúszkál

A visszajátszásokból látszik, hogy Toro Rossója nem igazán tapad a kanyarokban. Rajta és csapattársán kívül csak Hülkenberg és Grosjean köröz e pillanatban. Továbbra is az intermediate gumikra van szükség. 

15.01 |

Ironizál a Red Bull

Twitteren azt írták, hogy az eső is egy módja a vendéglátóegységük padlójának letakarítására. De legalább nem esik annyira, hogy tutajépítő versenyt írjanak ki a bokszutcában, mint 2010-ben, Szuzukában...

14.59 |

Húsz másodpercet lassult a pálya

Vergne ennyivel maradt el délutáni legjobbjától az intermediate abroncsokon. A két Toro Rossóhoz csatlakozott a két Marussia a pályán.

14.56 |

A csapatok szombatra halaszthatják a munkát

Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója szerint úgy néz ki a helyzet, hogy a mára tervezett munka zömét a szombat délelőtti szabadedzésen fogják elvégezni az istállók. Most csak a két Toro Rosso van a pályán, intermediate gumikon.

14.52 |

Kobajasi a pályán

Pár perc szünet után ő hajt ki elsőként, az intermediate gumikon. Vélhetően a padlólemezes vizsgálat miatt küldte ki őt a Sauber.

14.49 |

Nem változott a sorrend

Button továbbra is vezet 1:15.746-tal, őt Grosjean, Massa, Alonso és Maldonado követi. Változatlanul csönd honol Monacóban.

14.45 |

Megint csepereg

A pálya ennek hatására ismét kiürült. Pedig a Ferrari úgy vélte, eljött az idő a szuperlágy gumik bevetésének. Sennával egyébként ezt megtette a Williams.

14.43 |

Új padlólemez Kobajasi autóján

A Sauber egy új padlólemezt szerel a C31-re, hogy összehasonlító aerodinamikai méréseket végezzenek. Az aszfalt közben 27 fokra hűlt le.

14.40 |

Ismét élénkül a forgalom

Elképzelhető, hogy hamarosan megint esni fog, ezért hat kivétellel mindegyik versenyző a pályán van most.

Előző
Következő

Kapcsolódó anyagok: