Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton fölényesen nyerte a késleltetett edzést

2011.09.23., 12:05

Lewis Hamilton több mint négytizedes előnnyel Vettel előtt nyerte a Szingapúri Nagydíj első szabadedzését. A gyakorlás fél órával később kezdődőtt a tervezettnél a pálya javítása miatt, és utána is kétszer meg kellett szakítani. Először Kovalainen kigyulladt Lotusa, másodszor egy újabb elmozduló kerékvető miatt volt piros zászló.

|

Késéssel kezdődött a szingapúri versenyhétvége: tönkrementek a kerékvetők a pálya több kanyarjában is a korábban megrendezett Porsche betétfutam edzésén, ezért Charlie Whiting versenyigazgató elrendelte, hogy csavarozzák ki az aszfaltból a műanyag rázóköveket a 3-as és a 14-es kanyar kijáratánál. Az utóbbi helyen, ismeretlen okokból, víz is folyt a pályára, de végül fél óra késéssel elkezdődhetett a gyakorlás. Azonnal tudatták, hogy másfél helyett csak egyórás lesz az első szabadedzés, mert így délután időben indulhat a második szabadedzés.

Az edzés nem zajlott problémamentesen: féltávnál Heikki Kovalainen Lotusának a fékje melegedett túl, és gyulladt ki az alagút előtt. A tűzoltók hamar eloltották az autót, ezután Kovalainen maga is segített letolni a pályáról a Lotust. Kísértetiesen emlékeztetett az eset a tavalyira, amikor a versenyen Kovalainennek szintén kigyulladt az autója, bár akkor emlékezetes módon saját magának kellett eloltania a lángokat a bokszból kiadott poroltó segítségével.

Most ezen kívül még egyszer állították meg az edzést piros zászlóval, amikor a hetes kanyar kijáratánál ismét elvált egy kerékvető az aszfalttól, de itt súlyosbította a helyzetet, hogy egy nagy csavar is kiállt belőle. Az edzést sokáig vezető Felipe Massa pechjére át is ment rajta, amitől megrongálódott a Ferrari diffúzora, majd el is vétette vele a következő kanyart. Öt perc alatt kiszedték a hibás kerékvetőt, és a fennmaradó három percre még újraindították az edzést.

A tréning elején sokáig éppen Massa állt az élen 1:52.043-as körével, de az utolsó húsz percre, amikor már lement a nap, felpörögtek az események. Először Button, majd 1:50.082-vel Vettel vette át az első helyet, a világbajnok később még négy tizeddel javított is ezen az idején.

Ezt Hamilton döntötte meg egy tizeddel, aztán erre újra válaszolt Vettel egy fél másodperccel gyorsabb körrel. Az első hely kérdését végül mégis a brit döntötte el szenzációs, 1:48.599-es körével, ami több mint négy tizeddel volt jobb a második helyen végző Vettelénél, és közel másféllel Webberénél.

Az ausztrálnak az edzés elején volt egy kisebb ütközése Timo Glockkal: nem értették meg egymást a pályán, a német ráhúzta a Virgint az előzni próbáló Red Bullra, aminek az lett a vége, hogy Webber autójának első szárnyáról letört egy darab, Glock pedig bal hátsó defektet kapott.

Az edzés végén, a lámpafényben a nagy forgalom miatt már alig tudtak javítani a versenyzők. Negyediknek végül Alonso jött fel, mögötte Button, Massa, Sutil, Schumacher, Di Resta és Rosberg volt a legjobb tíz sorrendje.

Az edzésről élőben készült, részletes összefoglalónkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

13:33 |

Vége az edzésnek, Hamilton nyert

A brit 1:48,599-es körét nem tudták megdönteni. Mögötte a legjobb tíz sorrendje: Vettel, Webber, Alonso, Button, Massa, Sutil, Schumacher, Di Resta, Rosberg.

13:31 |

Tele vannak a bokszok

A Red Bull szerint több ember van a bokszokban ma, mint bármelyik másik idei versenyhétvége péntekjén.

13:29 |

Sokan mennek még mért kört

Szinte minden élversenyző gyors körön.

13:27 |

Három perc maradt

Három percre újraindították az első szabadedzést a kerékvető kiszedése után.

13:22 |

Leállították az edzést, piros zászló

A hetes és a nyolcas kanyarban ismét feljött a kerékvető, és egy szög is kiáll belőle. Massa átment ezen, és utána már nem is tudott befordulni a következő kanyarba. Lehet, hogy defektet kapott.

Javítják a pályát, kiszedik a hibás műanyag kerékvetőt.

13:21 |

Ismét Hamilton az élen

1:48,599-cel vette át ismét a vezetést a brit.

13:17 |

Hamilton, aztán már Vettel vezet

Lewis Hamilton állt az élre 1:49,515-tel, de Vettel azonnal visszavette tőle a vezetést, fél másodpercet verve a McLarenre.

13:16 |

Alguersuari majdnem súrolta a falat

A spanyol Toro Rosso pilóta nagyon közel került a betonfalhoz, a kerékvető a kocsi közepénél volt az egyik kanyar kijáratánál.

13:14 |

Érdekes adatok Szingapúrról

23 kanyar van a pályán, csak Valenciában van több a szezonban. Egy körben 82-szer kell sebességet váltani, míg Monacóban csak 52-szer. A hetedik fokozatot csak háromszor lehet használni egy körben.

13:12 |

Vettel az élen

A világbajnok ideje 1:50,082. Kezd tisztulni a pálya.

13:11 |

Rosberg nem lát a pályán

A német pilóta arra panaszkodik, hogy túl sötét a sisakrostélya. Ennek ellenére nem ő, hanem csapattársa, Schumacher vágott át egy sikánt.

13:07 |

Glock már nem megy ki

Ütközése után már nem küldik ki a pályára, hogy spóroljanak egy szett keményebb gumit a második szabadedzésre.

13:05 |

Újraindították az edzést

Zöld zászló, lehet menni. Továbbra is Massa áll az élen. Egyre inkább már a lámpák és nem a nap szolgáltatják a fényt az utcai pályán.

12:59 |

Kigyulladt Kovalainen autója

A Lotus bel első fékje túlmelegedett, és az alagút előtt kezdett el lángolni. A tűzoltók poroltóval oltották el, a finn versenyző ezután saját kezűleg próbálta meg letolni az autót a pályáról. Piros zászlóval azonnal megállították az edzést. Nem véletlen a sok fékprobléma a szabadedzésen, ez a pálya veszi a legjobban igénybe őket a szezon összes pályája közül.

Kovalainen autója tavaly is kigyulladt itt: emlékezetes volt, amikor a bokszok előtt saját maga oltotta a Lotust a Williams szerelőitől kapott tűzoltő készülékkel.

12:57 |

Webber és Glock ütközött

Érthetetlen, miért nem tudták ekerülni egymást a pályán. Webber a bokszkijáratnál belement hátulról Glockba. Előbbinek letört az első szárnyából egy darab, utóbbinak bal hátsó defektje lett.

12:55 |

Vettel egyelőre a harmadik

A világbajnok ideje 1:53,252.

12:52 |

Még sok a por a pályán

Közel hét másodperccel lassabb az eddigi legjobb kör a tavalyi pole pozíciónál.

12:50 |

Massa átvette a vezetést

A brazil 1:52,043-as kört repesztett, mögötte a sorrend: Webber, Di Resta, Sutil, Petrov, Schumacher, Kovalainen, Maldonado.

Előző
Következő

Kapcsolódó anyagok: