Társoldalunk:
Hírlevél

Webber Alonsót előzte meg Spában

2011.08.26., 13:57

A Belga Nagydíj péntek délutáni szabadedzésének közepén majdnem teljesen száraz volt a pálya, de az utolsó fél órára ismét eleredt az eső, így Mark Webber korábbi köridejét senki nem tudta lepipálni.

|

Mark Webber ragadta magához kezdeményezést a Belga Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, amelyen legalább rövid időre slick gumikat használhattak a versenyzők, felkészülve a várhatóan már száraz időmérőre.

Miután délelőtt végig zuhogott az eső, és csak a két Mercedes tudott mért kört megtenni száraz körülmények között, ezúttal nem esett, amikor megkezdődött a szabadedzés. Így is időbe telt, amíg felszáradt az aszfalt, ezért eleinte mindenki az intermadiate Pirelliket használta tovább, de 35 perc után Fernando Alonso már slickeken merészkedett ki a pályára, azonnal 5 másodpercet verve az addig az élen álló Webberre.

Innentől kezdve felpörögtek az események, s bár 16 perccel később újra eleredt az eső, addig mindenkinek volt alkalma mért kört menni. A 10. helyezett Sebastian Vettelt leszámítva végül az élmezőny összes tagja a lágy keverékű slickeken érte el a legjobb köridejét, beleértve Alonsót is, aki alig 0,140 másodperccel maradt le Webbertől. Mögötte a két McLaren végzett, majd Felipe Massa és Nico Rosberg következett a listán, míg a huszadik jubileumát ünneplő Michael Schumacher előzőleg hiába tanyázott sokáig az élbolyban, épp akkor javított volna, amikor ismét zuhogni kezdett.

Forrás: Red Bull

Az edzésből hátralévő bő félórában a versenyzők csak elvétve merészkedtek ki a közkedvelt Spa-Francorchamps-i pályára. A legtöbben meg sem tettek mért kört, és a körülmények annyira leromlottak, hogy Webber is csak 2:17-es eredményt tudott elérni.

Drámai esemény néhány jelentéktelen kicsúszáson kívül nem történt az edzésen, és az autóját délelőtt összetörő mindkét versenyző, Bruno Senna és Paul di Resta is részt tudott venni a munkában.

15:34 |

A rajtot gyakorolják

A versenyzők felálltak a rajtrácsra, hogy egyenként elvégezzenek egy-egy próbarajtot. Valószínűleg remélik, hogy vasárnap kedvezőbbek lesznek a látási viszonyok...

15:30 |

Az edzésnek vége

Nem túl meglepő módon már senki sem javított. Hamarosan bővítjük a cikket a teljes eredménylistával.

15:28 |

Egyre többen ruccannak ki fürdeni

Az utolsó percekben többen belekóstolnak a vizes pályaviszonyokba, az élen álló Webber viszont mára végleg kiszállt Red Bulljából, és a versenymérnökével cseveg a garázsban.

15:26 |

Senna megint lesodródik

Most legalább nem törte össze a Renault-t: a Bus Stop bukóterébe csúszott ki a féktávon, majd azonnal bement a bokszba.

15:24 |

Heten köröznek

Webber, Rosberg, Schumacher, Maldonado, Alguersuari, Buemi és Senna vannak a pályán, de Rosberg be sem fejezte a körét, azonnal visszatért a bokszba.

15:23 |

27 másodperccel lassabb a pálya

Webber csak 2:17.615 alatt tudja teljesíteni a körét, annyira vizes a pálya.

15:19 |

A McLaren főnöke színvak...

Ezt az érdekes és meglepő részletet Martin Whitmarsh most árulta el a BBC-nek. Az eső is jó valamire!

15:18 |

Glock megpördül

Az eső nem maradt hatástalan: a Virgin nagy vízfüggönyt húzott maga után, mielőtt a Pouhonban megforgott. Webber és Senna is kigurult a bokszból.

15:14 |

Glock a pályán

A Virgin kiküldte a pályára a német versenyzőt, aki egyedül merészkedett ki az esőbe, természetesen intermediate gumikon. De Kobajasi is követi.

15:08 |

Button Hamiltonnal beszélget

Kiszállt a McLarenből, és odahajolt Hamiltonhoz, aki még a sisakját sem vette le, és az autójában üldögél. Valamit jókedvűen magyaráz neki.

15:05 |

A nézők vidámak

Nem zavarja őket, hogy üres a pálya: néhány gyerek nevetve integet a kamerába, amikor észreveszik, hogy őket mutatják a tévében. Liuzzi a Hispania garázsában üldögél, Webber aggodalmasan mered a monitorra a Red Bull pilótafülkéjében. A közönség egy része azért már levonta a következtetést, hogy vége a mai műsornak, és hazaindult.

15:01 |

Végig eső várható

Az időjárási radarkép azt sugallja, hogy az edzés végéig kitart az eső, bár nem túl hevesen. Míg sokan már ki is szálltak az autójukból, Hamilton a pilótafülkében ülve nézegeti a telemetriát. Néhány néző esernyővel integet a kamerának.

14:55 |

Mindenki a bokszban

Már senki nincs a pályán. Hamilton egy pillanattal az előtt szelte át a célvonalat, megkaparintva a 4. helyet, hogy rákezdett az eső. Schumacher viszont hiába volt kint, már nem tudott javítani. A legtöbb kört, 21-et, eddig a két Toro Rosso és Ricciardó tette meg.

14:53 |

Újra esik!

Alonso le is sodródik a Bus Stopnál, ahogy a beígért eső megérkezik. Elképzelhető, hogy ez konzerválni fogja a sorrendet az edzés végéig. Webber jelenleg 1:50.321-es idővel vezet, mögötte Alonso, Button, Hamilton, Massa, Rosberg és Pérez következik. Az autók sorban menekülnek ki a bokszba az eső elől.

14:51 |

Már Webber az első

31 ezredet ver Alonsóra. Most csak három autó van a bokszban, mindenki más igyekszik kihasználni az eső előtti utolsó pillanatokat.

14:48 |

Rosberg utoléri Vettelt

A célvonal előtt beragadt a Red Bull mögé, de így is jobb időt ment, egy pillanatra megkaparintva a vezetést. Csakhogy Alonso még gyorsabb volt, és 1:50.461-es körével az élre állt.

14:43 |

Vettel megelőzi Rosberget

Az ideje 1:51.794. Ő nyitott hátsó szárnnyal tudott átszáguldani a Blanchimont-on, ahol a Mercedeseknek a kisebb leszorítóerő miatt muszáj volt lecsukniuk a DRS-t. Vettel a lágy slickeken érte el az idejét, de így is csak 1 tizedet vert Schumacherre, aki közben megelőzte Rosberget.

14:42 |

További esőt várnak

Az előrejelzés 14:55-re ígéri a következő, tíz perces záport. D'Ambrosio közben már a lágy gumikon van a pályán.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

Kapcsolódó anyagok: