Társoldalunk:

Alonso és Hamilton is megelőzte Vettelt délután

2011.06.24., 13:55

Az első négy helyen négy különböző csapat, a Ferrari, a McLaren, a Red Bull és a Mercedes autói végeztek, majd a következő négy helyen is ugyanilyen sorrendben követték egymást az Európa Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén.

|

Forrás: AFP
Kattintson a képre a pénteki galériához!

Nagy örömet okozott pénteken hazai szurkolóinak Fernando Alonso, mert a leggyorsabbnak bizonyult az Európa Nagydíj délutáni szabadedzésen. A spanyol legjobb ideje 1:37.968 volt lágy gumikon, ez 1,3 másodperccel gyorsabb a tavalyi legjobb pénteki időnél, és 0,2 másodperccel Hamilton második helyet érő mostani eredményénél.

Az egész pénteki napra jellemző volt a rengeteg elfékezés és kicsúszás, ami az utcai pálya porosságának tudható be, de ez nem érte váratlanul a csapatokat, hozzá vannak szokva itt, Valenciában.

Sebastian Vettel délelőtt még a Silverstone-ra tervezett, forró befújás nélküli új diffúzorüzemmódot próbálgatta, de délután már a köridők lefaragására koncentrálhatott. Sokszor állt az élen, végül azonban csak a harmadik helyen végzett 1:38.265-tel, alig fél tizeddel megelőzve a remek kanadai formáját megtartó Michael Schumachert.

Felipe Massa fél másodperccel maradt el csapattársától, de így is az ötödik helyen végzett, ami bíztató lehet a Ferrari számára. A hatodik helyezett Button túlkormányzottságra panaszkodott a gyors kanyarokban, így nem tudott mindent kihozni McLarenjéből.

Mark Webber számára csalódást keltő lehet a hetedik helyezés, mögötte pedig Rosberg végzett, akinek Schumacherhez képesti jelentős lemaradásában szerepe van annak is, hogy korábban kapta meg a lágy gumikat, amikor még nem volt túl jó a pálya állapota.

Kilencedik lett a balanszproblémákra panaszkodó Nick Heidfeld a Renault-val, pedig amikor - az elsők között - feltette a lágy gumikat Renault-jára 40 perccel az edzés vége előtt, még a tabella élére is felkerült pár percig.

Két versenyző nem, vagy csak alig vett részt a péntek délutáni edzésen. Jaime Alguersuari Toro Rossójában a Ferrari motor romlott el, ráadásul úgy, hogy sokáig a probléma okát sem tudták feltárni, holott a Ferrari motormérnökével is hosszasan konzultáltak.

Paul di Resta csak kevéssel járt jobban Alguersuarinál, mert csupán tíz perccel a második szabadedzés vége előtt készült el a Force India, amelyet délelőtt Hülkenberg tört össze.

15:33 |

Az edzésnek vége

Alonso maradt az élen. Hamarosan bővítjük a cikket a teljes végeredménnyel.

15:29 |

Vettel és Liuzzi majdnem ütközött

A világbajnok a 12-es kanyarnál utolérte a Hispaniát, és megelőzte épp a forduló előtt. Nagyon rövid féktávot kellett vennie, közben ráment a hátsó kereke a rázókőre, és megcsúszott. Liuzzi követte őt az aszfaltozott bukótérbe.

15:27 |

Fangio ma lenne 100 éves

Ma ünnepelné 100. születésnapját a Forma-1 ötszörös világbajnoka, Juan-Manuel Fangio. A legendás versenyző 1995-ben hunyt el.

15:21 |

Di Resta megfutotta első körét

Végre megjavították a törött futóműves Force Indiát a szerelők, és Paul di Resta megkezdhette a körözést Valenciában. Első köre 1:41.192 volt lágy gumikkal.

15:13 |

Di Resta autója lassan elkészül

Délelőtt Nico Hülkenberg összetörte Paul di Resta Force Indiáját, a szerelők aztóta dolgoztak az autón. Lassan elkészülnek, így a skót talán mehet néhány kört pénteken.

15:12 |

Sokan már a versenyszimulációt végzik

Rosberg és Massa is magas üzemanyagszinttel, lágy gumikon rója a köröket, előbbi már 23-at ment ugyanazzal a szett gumival.

15:05 |

Alonso újra javított

Fernando Alonso az első pilóta, aki be tudott menni 1:38 alá. Ideje 1:37.968, amely már csak két tizeddel lassabb Vettel tavalyi pole pozíciójánál, amely a valaha futott leggyorsabb kör volt ezen a pályán.

15:02 |

Schumacher a harmadik helyre jött föl

Schumacher autójából is kiszívták a sok benzint, így a hétszeres világbajnok a lágy gumikon harmadiknak jött föl 1:38.315-tel. Egy gumihűtő kör után most idmét gyors kört kezdett meg.

15:01 |

Alonso átvette a vezetést

Hamilton remek, 1:38.195-ös körét pár másodperccel később már meg is verte Alonso, a spanyol ideje 1:38.184.

14:59 |

Egy ferraris mérnök a Toro Rossónál

Valószínűleg Alguersuari motorhibája a téma a Toro Rosso bokszában, ahol hevesen gesztikulál sok kék és egy piros ruhás mérnök. Nem tudják, hogy mi a gond a Ferrari motorral.

14:55 |

Már Vettel vezet

A világbajnok ideje 1:38.265, közel három tizeddel jobb csapattársáénál.

14:52 |

Már Webber a legjobb

Nico Rosberg a könnyű autóval, lágy gumikkal átvette a vezetést 1:39.012-vel. Egyedül az utolsó szektorban vesztett időt, ahol nagy az átlagsebesség, és gyorsak a kanyarok. Pár másodperccel később azonban már le is szorult a második helyre, amikor Webber is befejezte a körét. Az ausztrál ideje 1:38.531. Ez az idő bő hét tizeddel jobb annál, amellyel tavaly a második valenciai szabadedzést megnyerte Alonso. 

14:49 |

Heidfeld átvette a vezetést

A Renault jó formában van eddig Valenciában: lágy gumikkal Nick Heidfeld 1:39:040-es kört futott, ami a hétvége eddigi legjobbja.

14:40 |

Vettel tovább javított

Eddig is ő tartotta a hétvége legjobb körét, de Sebastian Vettel további 81 ezredet faragott le, így legjobb ideje már 1:39.709. Mögötte a sorrend: Webber, Alonso, Massa, Maldonado, Heidfeld, Petrov, Hamilton, Barrichello, Sutil.

14:38 |

Button autója túlkormányzott

Button a csapatrádión panaszkodott arra, hogy a gyors kanyarokban nagyon túlkormányzott az autója, kicsi a tapadás a hátsó tengelyen.

14:36 |

Massa keresztbe állt

Felipe Massa alatt a 10-es kanyarban keresztbe állt a Ferrari, de a brazil könnyedén korrigált.

14:33 |

Feljött a műfű a 10-es kanyarban

A pálya állapota egyrészt javul, mert már tisztább, és jobb a tapadás rajta, másrész romlik is, mert a műfű feljött a 10-es kanyarban.

14:31 |

Liuzzi lement a pályáról

A Hispania olasz versenyzője elfékezte magát, és a kettes kanyarban lement a pályáról, az aszfaltozott bukótérben megfordult, és visszatért. Közben Barrichello és Kobajasi is elfékezte magát.

Előző
  • 1
  • 2
Következő