Társoldalunk:
Hírlevél

Button nyerte az év versenyét Kanadában

2011.06.12., 18:52

Mindig azt hisszük, hogy a legutóbbinál izgalmasabb verseny már nem lesz, de a négy óra hosszú Kanadai Nagydíj, amelyen kis híján Michael Schumacher is felállhatott a dobogóra, az összes eddigin túltett. A Forma-1 talán még sohasem volt ilyen jó...

|

A legvadabb elképzeléseket is felülmúlta a maratoni hosszúságú Kanadai Nagydíj, amelyen Jenson Button az utolsó körben vette át a vezetést a legfontosabb pillanatban hibázó Sebastian Vetteltől. A McLaren versenyzője 6 boxkiállás és 4 óra 4 perc 39.537 másodperc után nyerte meg a heves esőzés miatt két órára megszakított futamot.

Pedig végig úgy tűnt, hogy a káoszban is nyugodt Vettel bezsebeli idei hatodik győzelmét, végül azonban nem bírta a száradó aszfalton hozzá rohamléptekben közeledő Button nyomását, és a döntő pillanatban lecsúszott a pályáról. A dobogó legalsó fokára Mark Webber állhatott fel, aki a rajt után a Lewis Hamiltonnal való ütközés miatt még alaposan visszaesett.

A nap nagy vesztese a 4. helyen befutó Michael Schumacher lett, aki a száradó pályán parádés versenyzést bemutatva egészen a 2. helyig menetelt, az utolsó körökben slick gumikon azonban már hősies küzdelme ellenére sem tudta feltartóztatni Buttont és Webbert. Mögöttük Vitalij Petrov, Felipe Massa, Kamui Kobajasi - utóbbi kettő fej-fej mellett haladt át a célvonalon -, Jaime Alguersuari, Rubens Barrichello és Sébastien Buemi zárta a pontszerzők során.

Az élmenők közül Lewis Hamilton és Fernando Alonso nem tudta befejezni a versenyt, a mclarenes a Safety Car mögött rajtoló mezőny elengedését követően csapattársával ütközött. Mint utóbb kiderült, feleslegesen adta föl a futamot, a wokingi gárdánál ugyanis azt hitték, eltörött a futóműve. A Ferrari spanyolja szintén Buttonnal akaszkodott össze, a sportfelügyelők mindkét esetet vizsgálják még a verseny után.

A hosszú futam ütközéseit, sportfelügyelői vizsgálódásait és safety caros periódusait szinte összeszámolni sem lehet, többek között Button, Paul di Resta és Adrian Sutil is kapott áthajtásos büntetést, végül 17-en jutottak el a kocás zászlóig. Vettel 161 pontjával továbbra is fölényesen vezeti a világbajnoki tabellát, Button azonban feljött a 2. helyre Webber elé.

A versenyről élőben írt, részletes összefoglalónkat az eredménylista alatt olvashatják.

23:07 |

Button 6 kiállással nyert

A McLaren szerelői tombolnak, önfeledten ölelgetik a versenyzőt. Vettel gratulál a győztesnek.

23:05 |

70. kör Button nyeri a flúgos futamot

Vettel 2.7 másodperces hátránnyal ér célba, Schumacher végül csak 0.3 másodperccel marad le Webber mögött. Petrov az 5., Massa és Kobajasi között csak a célfotó dönt, a brazil végül centikkel ellenfele előtt szeli át a célvonalat. Mögöttük Alguersuari, Barrichello és Buemi zárja a pontszerzők sorát.

23:01 |

70. kör Vettel hibázik, Button vezet

Button újabb leggyorsabb kört fut... és Vettel hibázik! A német kicsúszik, Button átveszi a vezetést a kaotikus futam utolsó körében.

23:00 |

67. kör Webber megelőzi Schumachert

A németnek nem volt esélye a DRS-sel támadó Red Bull ellen. 3 kör hiányzott a dobogóhoz...

22.59 |

66. kör Button már Vettelt üldözi

1.6 másodpercre közelítette meg a németet, és újabb leggyorsabb kört futott: 1:17.967.

22:57 |

65. kör Webber majdnem ütközik Buttonnal

Az ausztrál újra levágta a sikánt, és ahogy visszajött a pályára, a McLaren alig tudta kikerülni. Most Button lohol Schumacher nyakában, aki foggal-körömmel védekezik. A McLaren azonban könnyedén elmegy mellette DRS-sel... és megfutja a verseny leggyorsabb körét: 1:18.886.

22:54 |

64. kör Webber megelőzi Schumachert

Simán elmegy mellette a DRS segítségével, de levágja a sikánt, így vissza kell adnia a pozíciót. Meg is teszi, büntetéstől tarva. Még 6 kör van hátra...

22:48 |

60. kör Elrajtol a mezőny

Vettel simán eljön, Webber üldözi Schumachert, Button is a nyakukban van. A németnek nem lesz egyszerű dolga, ha fel akar állni a dobogóra...

22:46 |

58. kör Button előnye elveszhet

Részben abból származott, hogy az első között váltott slick-ekre, ezért a gumijai mostanra már jól bemelegedtek - ez az előnye azonban a Safety Car alatt elvész.

22:43 |

57. kör Újra beküldik a Safety Car-t

Heidfeld összetörte a Renault-t: először Kobajasinak ment neki, az ütközés következtében letörött az első szárnya, majd beszorult az autó alá, amelynek első kerekei elemelkedtek az aszfalttól, így a német már csak utas volt a kocsiban. A pálya tele van törmelékkel, és behívják a Safety Cart - már megint.

22:41 |

55. kör Webber tolja le Schumachert

Az ausztrál meg is futja a leggyorasbb kört, Button azonban még nála is gyorsabb: 1:20.513.

22:40 |

55. kör Massa megcsúszott

Elvesztette az uralmát a Ferrari felett, egy pillanatra neki is koccant a korlátnak, azonban folytatni tudta, de be kellett jönnie a boxba egy új orrkúpért. Schumacher nyakán közben már ott lohol Webber...

22:39 |

53. kör Vettel is a boxban

Kobajasi is bejön.

22:37 |

53. kör Schumacher bejött a boxba

Slick gumikat kap, akárcsak Massa. Ez tűnik a jó döntésnek, Webber ugyanis épp megfutotta a leggyorsabb kört a slick gumikon: 1:24.626-tal.

22:36 |

Schumacher már a második

A német parádésan teljesít, Massát és Kobajasit is megelőzte.

22:34 |

51. kör Webber slick gumira vált!

Webber és Barrichello bejön a boxba, és felteszik a szuperlágy slick gumikat az ausztrál autójára! Di Resta áthajtásos büntetést kap.

22:31 |

48. kör Schumacher a leggyorsabb

1:27.575-es körével mindenkinél gyorsabb, kmár csak 2.9 másodpercre van Massától - és 9.6-ra Vetteltől... Rosberg 1.5 másodperccel lassabb nála. Közben Sutil és Rosberg ütközésést is vizsgálják a sportfelügyelők.

22:30 |

47. kör Schumacher szárnyal

Abszolút első szektort futott, köre csak 1 tizeddel volt lasabb Vettelénél, és egyetlen kör alatt 1.2 másodpercet hozott Massán.

Előző
Következő

Kapcsolódó anyagok: