Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel kezdett az élen, Schumacher kicsúszott Monacóban

2011.05.26., 9:58

A Monacói Nagydíj csütörtök délelőtti szabadedzésébe nem annyira Sebastian Vettel 1. helye, mint inkább egy komikus vízszivárgás, valamint Tonio Liuzzi és Michael Schumacher kicsúszása csempészett izgalmakat.

|

Forrás: Red Bull
Vettel kezdett az élen

Sebastian Vettel a normális kerékvágásban kezdte a Monacói Nagydíjat, az élre repítve Red Bullját a csütörtök délelőtti szabadedzésen, csapattársa, Mark Webber azonban váltóhiba miatt a tabella ellenkező végére került, miután egyetlen mért kört sem tudott megtenni.

Vettel az utolsó pillanatban futotta meg 1:16.619-es körét, amely durván 7 tizeddel maradt el Fernando Alonso egy éve ilyenkor elért legjobbjától. A Ferrari spanyol versenyzője ezúttal is gyorsnak bizonyult, mindössze 0.113 másodperces hátránnyal szorulva a 2. helyre, Vettel mögé. Az edzést a képzeletbeli dobogó alján záró Nico Rosberg hátránya azonban már fél másodperc volt, bár Felipe Massát és a két McLarent így is sikerült megelőznie a Mercedesszel.

Az edzést 40 perccel a leintés előtt egy vízszivárgás zavarta meg: a célegyenesben kis tócsa keletkezett, mert az egyik csatornafedél alatt kinyílhatott egy csap. A versenyigazgató ezért megszakítást rendelt el, s közben a helyszínre siető munkások kijavították a hibát.

Történt két, töréskárral járó kicsúszás is. Először Tonio Liuzzi pördült meg nagy sebességgel az alagút utáni féktávon, és a korlátnak ütközve leszakította Hispaniájának első vezetőszárnyát. Az utolsó pillanatokban pedig Michael Schumacher állt keresztbe a célegyenes végén, s mivel túl későn próbált kimenekülni a bukótérbe, a szemközti falnak koccant, ezért már nem maradt alkalma javítani.

Részletes élő tudósításunkat az eredmények alatt olvashatják.

11:30 |

Vettel végez az élen

Alonso 1:16.732-vel annak ellenére átveszi a vezetést, hogy az utolsó métereken beszorult Rosberg Mercedese mögé, de Vettel visszavág, s ahogy meglengetik a kockás zászlót, 1:16.619-es körével beállítja végeredményt. Mögöttük Rosberg, Massa, Hamilton végez. Hamarosan jelentkezünk a teljes eredménylistával.

11:28 |

Vettel 1:17 alá szorítja a köridőt

Bár Alonso és Rosberg is javított, s az utóbbi egy pillanatra át is vette a vezetést, Vettel egy 1:16.781-es körrel odavágott. Button közben jelenti a rádión, hogy nem működik a KERS-e.

11:23 |

Schumacher összetöri a Mercedest

Bizarr baleset: Schumacher az első kanyarban, a Ste. Devote-ban a korlátnak ütközik. A visszajátszásból nagyon furcsának tűnik az eset, mert úgy tűnik, mintha elkezdett volna rendesen jobbra fordulni, de aztán úgy döntött, kimenekül a bukótérbe, balra tekerte a kormányt, s bár nagyon lassan ment, így is a korlátnak koccant. Lehet, hogy műszaki hiba történt, bár az sem kizárt, hogy egyszerűen elfékezte magát. Valószínűleg épp egy gyors körnek akart nekivágni, mert az előzőben javított volna, a Tabacnál azonban feltartották.

11:22 |

Petrov alulkormányzottságra panaszkodik

Ez Monacóban állandó problémát jelent. Éppen az a legfőbb beállítási feladat, hogy semlegesítsék az alulkormányzottságot.

11:21 |

Már Vettel az első

Összesen 7 ezreddel előzi meg Massát. Az ideje 1:17.309, így az első három helyezettet csak 41 ezred választja el egymástól. Vettel Red Bulljára az imént egy új orrkúpot szereltek, tehát alighanem újfajta első szárnyat tesztel.

11:18 |

Kovalainen motorján dolgoznak

A Renault szerelői. A finn az előkelő 13. helyen áll, olyanokat megelőzve, mint Kobayashi és Heidfeld. A McLarennél kisebb beállítási változtatásokat végeznek, többek között a kormányon.

11:15 |

Vettel a 4. helyen

A Red Bull hátrafelé irányított belső kamerájából látszik, hogy a versenyzők milyen elképesztően közel kerülnek a korlátokhoz, és mennyire lágyra van hangoléva a futómű: a kerék folyamatosan fel-le mozog a hepehupás pályán.

11:13 |

Massa megelőzi Hamiltont

34 ezredet ver a McLarenre, az eredménye 1:17.316. Közben Sutil is beférkőzik az 4. helyre, Button elé. A Force Indiánál most a két versenyző vezet, a tesztpilóta, Daniel Ricciardo csak a Toro Rossónál kapott lehetőséget a vezetésre, Jaime Alguersuari helyét foglalva el.

11:08 |

Hamilton ismét az élre repíti McLarenjét

Ezúttal 1:17.350 a körideje, ami 0.142 másodperccel jobb Alonsóénál. Közben Massa is feljött a 3. helyre, csapattársa mögé. Rosberg áll a 4. helyen, megelőzve Buttont és Schumachert.

11:07 |

Alonsónak spéci sisakja van

Egy különleges, aranyszínű sisakkal versenyez a hétvégén, amit később egy alapítvány javára el fognak árverezni.

11:04 |

Liuzzi összetöri a Hispaniát

Liuzzi elfékezte magát az alagút kijáratánál, és a sikán baloldali korlátjának koccant, ami beforgatta Hispaniáját. Pörögve csúszott be a bukótérbe, az autójáról letört az első szárny. Balszerencse, mert sok időt veszít ezzel.

11:03 |

Alonso átveszi a vezetést

Most már Alonso 1:17.169-es ideje az etalon. Tavaly is ő volt a leggyorsabb.

11:02 |

Már Rosberg van elöl

Felpörögtek az események: Rosberg 1:17.991-gyel átveszi a vezetést Hamiltontól a Mercedesszel. De a brit revansra készül...

11:01 |

Hamilton vezet

1:18.136-ra javít, csaknem fél másodpercet verve Massára. Alonso a harmadik, Schumacher ötödik, de Rosberg gyors körön van.

10:59 |

Volt már víz a pályán...

...az Autosport emlékeztet rá, hogy az 1981-es Monacói Nagydíj előtt kigyulladt a Loews hotel konyhája, és a tűzoltófecskendőkből ömlő víz teljesen elárasztotta az alagutat! Jópofa...

10:57 |

Nyomjelző festékkel kenik be a Red Bullt

Vettel Red Bullját bekenték a szokásos zöld nyomjelző festékkel, ami kirajzolja a lágáramlat útját a karosszéria-borításon. Webber autóját viszont teljesen szétszedték. Második mért körével Hamilton a 2. helyet kaparintotta meg, 0.188 másodperces hátránnyal.

10:55 |

Zöld zászló!

35 perccel a vége előtt újra elindították az edzést. Néhányan, köztük Hamilton és Rosberg, azonnal munkához is láttak. A sorrend jelenleg Massa, Sutil, Vettel, Kobayashi, Barrichello, Maldonado, Buemi, Trulli.

10:53 |

Megpróbálnak véget vetni a szivárgásnak

Néhány öltönyös ember jelent meg a célegyenesben, és egy csőkulccsal megpróbálták elzárni azt a csapot, amiből valószínűleg folyt a víz. Az edzést azonnal újraindítják.

Előző
  • 1
  • 2
Következő