Vágólapra másolva!
Az AlphaTauri korábbi pilótája, a 2023-as Magyar Nagydíj előtt kirúgott Nyck de Vries komoly adósságot halmozott fel, amit a bírósági döntés értelmében haladéktalanul vissza kell fizetnie.

Sok pénzt kell visszafizetnie az F1-ből kirúgott pilótának

Nyck de Vries és édesapja ellen tavaly januárban nyújtott be keresetet egy holland befektető, Jeroen Schothorst, aki évekkel korábban 250 ezer eurót (95 millió forintot) adott az akkor Forma-2-ben versenyző pilótának. De Vriesnek erre az összegre 3 százalék kamatot kellett fizetnie, valamint a Forma-1-es tevékenységéből származó jövedelmének 50 százalékát is át kellett volna utalnia hitelezője számára, és ezt a kölcsönt csak akkor engedték volna el, ha a pilóta 2022-ig nem jut szóhoz az F1-ben.

Nyck de Vriest (balra) a Brit Nagydíj után rúgták ki az AlphaTauritól Forrás: ANP via AFP/Sem Van Der Wal

A 28 éves holland sokáig csak tesztpilótaként dolgozott a száguldó cirkuszban, azonban 2022-ben az Olasz Nagydíjon szerepet kapott, tavaly pedig az AlphaTauri pilótája volt, majd a Magyar Nagydíj előtt kirúgták a csapattól.

2023 februárjában az amszterdami bíróság a gyorsított eljárás során még de Vries javára döntött az ügyben, ám most más ítélet született.

Ennek értelmében a holland pilótának a teljes, 250 ezer eurós összeget a kamatokkal együtt, valamint az AlphaTaurival kötött szerződéséből befolyt összeg 50 százalékát vissza kell fizetnie

Schothorstnak és a befektetési cégének. A korábbi F1-es versenyző komoly adósságot halmozott fel, mert mindemellett még a személyes szponzori megállapodásából származó jövedelmét is el kell utalnia hitelezőjének.