Itt a hivatalos bejelentés: Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazol

F1 Grand Prix Of USA USA United States of America Formula 1 fia cota Circuit of the americas 2022 motorsport Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Mercedes AMG Petronas Formula One Team F1 Grand Prix United States The Americas Circuit October Austin Texas
Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas Formula One Team, portrait during the F1 Grand Prix of United States of America USA at Circuit of The Americas from October 20th to 23rd, 2022 in Austin, Texas. (Photo by Gongora/NurPhoto) (Photo by Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtök este hivatalosan is bejelentette a Forma-1-ben szereplő Mercedes csapata, hogy a hétszeres világbajnok és a csapat útjai 2025-től elválnak. A 2024-es lesz az utolsó szezon, amikor Lewis Hamilton a csapat versenyzője lesz, ugyanis a brit élt a szerződésében szereplő opcióval és 2024 végén felbontja azt.

Hivatalos: Lewis Hamilton a Ferrarihoz igazol

Előbb a Mercedes jelentette be a közösségi oldalain, hogy 2024 végén távozik a csapatól Lewis Hamilton, aki hiába kötött új, két évre szóló szerződést a csapattal 2023-ban, él az opciós jogával és felbontja azt a 2024-es szezon végén.

Nem sokkal később a Ferrari is bejelentést tett, az olaszok boldogan közölték, hogy a hétszeres világbajnok 2025-től a Ferrari versenyzője lesz.

Az olaszok azt is közölték, hogy Hamilton több évre szóló szerződést köt az istállóval, azaz ha csak két évet versenyez még a Ferrarival, akkor is 41 éves lesz már a második szezonban.

"Csodálatos tizenegy év ez a csapattal, büszke vagyok mindarra, amit közösen elértünk. A Mercedes 13 éves korom óta az életem része, a hely, ahol felnőttem, így arról határozni, hogy elhagyom, a legnehezebb döntések közé tartozik, amelyeket valaha meg kellett hoznom. Ugyanakkor ez a megfelelő idő, hogy megtegyem ezt a lépést és izgatottan várom az új kihívásokat" - idézte a Mercedes honlapja csütörtökön a hétszeres világbajnok brit pilótát, aki megígérte: mindent megtesz, hogy utolsó közös évükben igazán emlékezetes teljesítményt nyújtson.

„Tudtuk, hogy a kapcsolatunk valamikor véget ér, ez a nap pedig eljött. Elfogadjuk Lewis döntését, miszerint egy új kihívásra vágyik, a mi ehetőségeink a jövőre nézve izgalmasan alakulhatnak. Most azonban arra koncentrálunk, hogy a maradék közös egy évünket a legsikeresebben teljesítsük" – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapafőnöke.

Carlos Sainz távozik az olasz istállótól

A Forma-1 hivatalos oldalán egy közös képet tett közzé Hamiltonnal és Leclerc-rel, ugyanis a brit a spanyol Carlos Sainz helyére érkezik majd az olaszokhoz.

Közben a közösségi oldalán Carlos Sainz is bejelentette, hogy távozik a Ferraritól az év végén, de megígérte, hogy ebben az évben még mindent meg fog tenni a csapatért és a szurkolóiért.

Hamiltonnak a Ferrari lesz a harmadi csapata, 2007 és 2012 között a McLarennél, majd később a Mercedesnél versenyzett. Előbbinél egy, utóbbinál hat világbajnoki címet szerzett. A Ferrari 2007 óta nem nyert egyéni vb-címet.

Csütörtökön robbant az utóbbi évek legnagyobb átigazolási bombája Lewis Hamilton csapatválásával kapcsolatban, estére pedig tehát be is bizonyosodott, hogy létrejön az utóbbi évek legizgalmasabb csapatváltása.

A sajtóban már azt találgatják, ki lehet Hamilton utódja, és arról is írtunk, mik lehettek az okok, miközben a brit utolsó mercedeses évére készül 2024-ben.