Kiderült, ezért válthatott csapatot Lewis Hamilton

auto-prix Horizontal COMBO PHOTO LOGO
(COMBO) This combination of file pictures created on February 1, 2024, shows Mercedes' British driver Lewis Hamilton attending a press conference ahead of the Las Vegas Grand Prix in las vegas on November 15, 2023, and the logo of Team Ferrari seen on the first day of Formula One pre-season testing at the Bahrain International Circuit in Sakhir on February 23, 2023. (Photo by ANGELA WEISS and Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Mercedes és Lewis Hamilton együttműködése a Forma-1 történetének egyik legsikeresebb kapcsolata volt. A brit a McLarentől érkezett a Mercedeshez, akkor is sokakat meglepett a váltás, de Hamiltonnak végül igaza lett. 

Hamilton összesen hat világbajnoki címet szerzett a Mercedesszel, de 2021 vége óta nem nyert futamot, ami biztosan komoly szerepet játszott a döntésében. Hamilton most már évek óta figyeli, ahogy a Red Bull vagy néha a Ferrari tud nyerni, sőt csapattársa, George Russell is több futamot nyert az elmúlt két évben, mint ő. Hamilton belülről érzi és látja, hogy mennyire lehet messze a csapata attól, hogy újra futamot vagy bajnokságot tudjon nyerni. A türelem fontos erény egy versenyzőnél, hiszen nem nyerhet mindig ugyanaz, de az idő már nyilván nem Hamilton oldalán van.

Lewis Hamilton 2025-től a Ferrari versenyzője lesz Forrás: AFP/Angela Weiss

A 39 éves Hamilton egy utolsó nagyot kockáztat a pályafutásában, ugyanis 40 éves kor felett nem éppen nyerni szoktak a versenyzők. Mostanában Fernando Alonso bizonyítja, hogy nem minden a kor, de legutóbb Jack Brabham nyert 40 fölött vb-címet 1966-ban.

Hamilton döntésében fontos szerepe lehetett annak, hogy a Ferrarinál egy régi ismerős vár rá, ugyanis a csapatfőnök, Fred Vasseur már volt a csapata vezetője még juniorkorában, és azóta is remek a kapcsolatuk.

Hamilton megszerzése a Ferrarinak is nagyon fontos volt, ugyanis az olasz az egyetlen csapat, amely a kezdetektől része a száguldó cirkusznak és

csak két olyan igazán nagy legenda volt, aki nem ült be az olasz autóba: Ayrton Senna és Lewis Hamilton.

Ez is azt mutatja, hogy mekkora presztízst jelen még mindig a Ferrarinál versenyezni, ezt pedig a jelek szerint Hamilton sem szerette volna kihagyni. Eddig ellenállt a kísértésnek, de a jelek szerint nem akart úgy visszavonulni, hogy nem versenyzett a Ferrarival.

Hamilton az F1 jelenlegi legnagyobb sztárja, csak Michael Schumachernek van szintén hét világbajnoki címe, a távozása nagy érvágás a Mercedesnek, hiszen nemrég hosszabbított két évre, de a szerződése értelmében egy év után ezt felmondhatta.

Hamilton 2012-ben már húzott egy váratlant, amikor az előjelek ellenére a Mercedeshez ment a McLarentől, de akkor neki lett igaza. Abban biztosak lehetünk, hogy a szabályváltozások előtt álló Forma-1-ben már a 2026-tól érvényes előírásoknak megfelelően zajlanak a fejlesztések és Hamilton tudja, hogy ebben minden bizonnyal jól állnak az olaszok, különben nem ugrana fejest az ismeretlenbe.

És még egy ok a végére, 2025-ben a Ferrari kötelékébe igazol Loic Serra is, aki a Mercedes fejlesztői csapatának fontos szereplője volt és állítólag időben figyelmeztetett, hogy a 2022-re és 2023-ra tervezett autó nem lesz igazán versenyképes.