Társoldalunk:

Részben jól vizsgázott a biztonsági protokoll a Brazil Nagydíjon

2023.11.07. 07:24

Részben jól vizsgázott a biztonsági protokoll, az úgynevezett Sao Pauló-i Nagy Fal-program sporteseményekre vonatkozó műveleti része a hétvégi Forma-1-es Brazil Nagydíjon, többek között tíz, körözés alatt álló személyt is elkaptak, akik megpróbáltak bejutni az interlagosi pályára.

"Nagy győzelem volt, mivel ez volt az első alkalom, hogy a programot nagy nemzetközi eseményen teszteltük" - mondta Guilherme Derrite, Sao Paulo szövetségi állam közbiztonsági minisztere.

Hozzátette: a hatóságok és a viadal szervezői közötti adatmegosztás révén sikerült a rendőrségnek felderítenie a szökevényeket. Ezen kívül az Interpol is információkkal szolgált, hogy segítsen azonosítani potenciális nemzetközi bűnelkövetőket, azonban a letartóztatottak kivétel nélkül brazilok voltak. 

Részben jól vizsgázott a biztonsági protokoll a Brazil NagydíjonForrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Stringer

A szervezők ígéretet tettek, hogy - okulva az idei hibából - jövőre a szurkolók már nem tudnak bejutni a pályára a futam leintése előtt.A versenyhétvégét helyi rekordot jelentő 267 ezren tekintették meg a helyszínen, ez 13 százalékos növekedés 2022-höz képest.

Interlagos az egyik legjobb hangulatú pálya a Forma-1-ben, ugyanakkor korábban számos biztonsági probléma akadt itt. Például a 2009-es világbajnok brit Jenson Button 2010-ben fegyveres támadás célpontja volt, de senki sem sérült meg, míg 2017-ben a Mercedes csapat tagjait rabolták ki, és ezért több istálló lemondta az ide tervezett tesztjét.