Társoldalunk:

Verstappen totális borzalomról beszélt, több pilóta is értetlenkedett

2023.11.05. 16:02

Sok pilóta kritizálta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által a Forma–1-es Sao Pauló-i Nagydíj időmérőjén alkalmazott szabályt.

A kvalifikáción több kérdéses eset is akadt a feltartásból, ami a bokszutca kijáratánál történt. A versenyigazgató a hétvége előtt megtiltotta, hogy a bokszutca végén megálljanak a pilóták, ezért sokan a bokszból már kihajtva, a pályára vezető szűk részen haladtak lassan a megfelelő pozíció megtalálása érdekében. Ha ezt a sáv bal oldalán tették volna, azzal betartották volna az FIA hétvégére vonatkozó szabályát, ám néhányan középen maradtak, így a mögöttük haladó versenyzők legfeljebb a fűre hajtva tudtak (volna) csak elmenni mellettük. George Russell és a két Alpine-pilóta ezért 2-2 helyes rajtbüntetést is kapott a vasárnapi futamra.

A szombati sprintkvalifikáción már jobban figyeltek a versenyzők, Verstappen így is részben a fűre hajtva előzött meg több autót az SQ3-ban, majd a sprintfutam megnyerése után értetlenségét fejezte ki a szabály kapcsán.Totális borzalom volt ez az egész. Itt hosszú a bokszutca kijárata, falak övezik, miközben más pályákon ezzel a megoldással nagyon lassan hajtunk ki olyan egyenesbe, ahol 300 km/h feletti sebességgel érkeznek a többiek. Ez rendkívül veszélyes – mondta Verstappen. – Szerintem ez egyáltalán nem működik, csak sokkal több problémát jelent, ahogy mindenki a fűre ment velem együtt előzés céljából. Óriási a kavarodás minden időmérőn, 6-8 autót mindig vizsgálnak,akik nem érnek körbe a megadott idő alatt. Nem tudom, mit akarnak elérni ezzel."

Verstappen véleményével egyetértett a változást sürgető Christian Horner, a büntetését szigorúnak érző George Russell, és a szombaton a lassú kivezető köréért megrovást kapó Lando Norris is.

„Két autó volt előttem, az egyik átszelte már a biztonsági autós vonalat, a másik pedig akkor jött ki a bokszból. Nem előzhettem, hiszen egyébként versenyeznem kéne az időmérős körömön, ami hülyeség. Vissza kellett tehát vennem, emiatt elmaradtam a minimumidőtől, és kaptam érte egy megrovást érte. Ez egyszerűen butaság – értékelt Norris. – Nem a bírók hoztak rossz döntést, csak a szabálynak nem ilyennek kéne lenniük véleményem szerint, mert semmi rosszat nem csináltam. Nem blokkoltam senkit, nem álltam senkinek útját, csak nem előztem, és nem mentem bele egy versenybe az időmérős körön. Ezért kaptam megrovást, de ezek butaságok."