Társoldalunk:

A Mercedes főnöke teljesen belezavarodott a sprinthétvége lebonyolításába

2023.11.04. 10:55

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke nem csinál belőle titkot, hogy ki nem állhatja a sprinthétvégéket. Az osztrák sportvezető még az elnevezésekkel sincs tisztában, a lebonyolítással meg pláne.

Az idény utolsó sprinthétvégéjét rendezik a Sao Paulo-i Nagydíjon, de Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke még mindig nem tud kiigazodni a lebonyolítás rendszerében. A 2021-ben bevezetett sprinthétvégéket a kezdetek óta sok kritika éri, és hiába a változtatások, van, aki képtelen megbarátkozni a rendszerrel. Ilyen például Toto Wolff is, aki a pénteki szabadedzés után adott nyilatkozatában nyílt lapokkal játszott.

Az osztrák csapatvezető elmondta, folyamatosan tárgyalnak a Forma-1 irányítóival az újabb átalakításokról, melyek közül a legfontosabb az lenne, hogy péntekre hoznák a sprint időmérőjét, szombat délelőttre a sprintfutamot, szombat délutánra pedig a vasárnapi verseny időmérő edzését.

Toto Wolff kénytelen elviselni a sprintfutamokat, amíg az F1 pénzt lát belőlükForrás: NurPhoto via AFP/Danilo Di Giovanni/NurPhoto/Danilo Di Giovanni

"Valóban beszélünk errpl Stefanóval Domenicalival, de végső soron ez az ő döntése lesz. De tény, hogy ezzel a lebonyolítással jobban lehetne azonosulni. Először teljesíted a sprintidőmérőt... vagy hogy is hívják. Sprintszétlövést. Aztán jön a második időmérő edzést a versenyre, ami szombaton délután kettőkor lenne. Ez egy ismert időpont, nem lenne annyi zűrzavar" - mondta Wolff elárulva, hogy azt sem tudja, hogy hívják az egyes felvonásokat (valószínű, hogy nincs ezzel egyedül a mezőnyben).

Wolff szerint hatalmas káosz az egész a kétféle időmérő (a futam előtt időmérőt, a sprint előtt szétlövést rendeznek) és a kétféle futam miatt.

Igen, talán sprintidőmérőnek és nagydíjidőmérőnek kéne hívni őket. Ez könnyebb lenne. Ami a formátumot illeti, én már azt sem tudom, mi következik most. Azt hiszem, az időmérő a nagydíjra, ugye?

A Mercedes főnöke végül nyíltan kimondta, hogy nem szereti  formátumot, de tisztában van vele, hogy a nézettség miatt szükség van rá. 

A Sao Paulo-i Nagydíj sprintszétlövését magyar idő szerint szombaton 15 órakor, míg magát a sprintfutamot 19.30-kor rendezik Interlagosban.