Társoldalunk:

71 éves rekordot dönthet meg Max Verstappen

2023.10.30. 08:50

A már háromszoros világbajnok Max Verstappen sorra dönti a Forma-1 rekordjait, és minden bizonnyal még egyet, a talán légrégebb óta fennálló mellé is a saját nevét írja be a szezon végére.

Mexikói győzelmével a holland az idei szezonban a 16. sikerét aratta, amivel átírta saját korábbi 15-ös rekordját. Egyúttal megszerezte az 51. Nagydíj-győzelmét, amivel pedig beérte a franciák négyszeres világbajnokát, a legendás Alain Prostot.

De az idénynek még nincs vége, azaz az van még mód rekordot dönteni! Ha a következő három futamból csak egyet is megnyer, az azt jelenti, hogy a 22 futamos idény versenyeinek több mint háromegyedén diadalmaskodott, ami még soha senkinek nem sikerült az F1 történetében.

A rekordot Alberto Ascari tartja az F1 hőskorából: az olasz versenyző 1952-ben a nyolcból hat futamot megnyert, ami 75 százalékos mutató, és természetesen világbajnoki cím lett a jutalma. A vb-cím már Verstappennek is megvan, és, ha egy majdnem háromszor annyi futamot felvonultató idényben megdönti Ascari rekordját is, akkor már végképp beírja magát az Forma-1 történelmébe. 19 futam után még az olaszon is túltesz, hiszen a 16 győzelem 84,2 százalékt jelent. Az sem lenne meglepő, ha még ezen is tovább tudna javítani.