Társoldalunk:

Verstappen és Hamilton szerint sem ugrották meg a Forma-1 színvonalát

2023.10.24. 15:15

Az Amerikai Nagydíj után több pilóta, köztük Max Verstappen és Lewis Hamilton is kritizálta az austini aszfaltcsík hepehupásságát.

Az egyenetlen pályának is köszönhető, hogy Hamilton Mercedesén (és Charles Leclerc Ferrariján) annyira elkopott a padlólemez, hogy az már szabálytalannak számított, így mindkét pilóta a kizárás sorsára jutott.

„Újra kell aszfaltozni, mert jelenleg úgy tűnik, hogy [a pálya] jobban illik egy raliautóhoz, annyit pattogtunk nyilatkozta az 50. Forma–1-es futamgyőzelmét szerző Verstappen a verseny utáni sajtótájékoztatón. – Egy F1-es autón ezt talán nem látni annyira a nagy leszorítóerő miatt, de néhol már túlzásnak tartottam az ütéseket és ugrálásokat. Ez már nem felel meg az F1-es színvonalnak, hiába imádom a pályát és a vonalvezetést, de muszáj lenne sokkal simább felületűnek lennie a következő években. Már néhány éve felszólaltunk ez ügyben, de nem igazán történt változás."

Verstappen és Hamilton egyetértett abban, hogy változásra van szükség az austini pályánForrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

„Egyetértek Maxszal, a buckák egyfajta karaktert adna a pályának, de itt már túl sok van belőle. A pilóták szakszervezetével, a GPDA-val együtt nyitottak vagyunk megbeszélésre, hogy segítsünk nekik minél gazdaságosabban felújítani, hiszen például a célegyenes simának mondható" – mondta Lewis Hamilton, még mielőtt kiderült, hogy kizárták.

Az austini pályának jelenleg 2026-ig van szerződése a Forma–1-gyel, de tavaly Miami, idén pedig Las Vegas is csatlakozott hozzá az amerikai helyszínek közé, így nem lesz egyszerű a naptárban maradnia, ha nem tesznek lépéseket. A pálya elnöke, Bobby Epstein szerint azonban előnyök is szólnak a COTA mellett, hiszen a három aszfaltcsík közül Austinban a legalacsonyabbak a jegyárak és az üzemeltetési költségek, így nem tart attól, hogy akár már jövőre kikerül a szezonbeli versenyek közül a texasi hétvége.