Társoldalunk:

Ezután a Verstappen-nyilatkozat után nehéz elhinni, hogy nem ő nyeri meg a vasárnapi futamot

2023.10.22. 06:03

A Forma–1-es Amerikai Nagydíj sprintfutamát Max Verstappen nyerte a mercedeses Lewis Hamilton és a ferraris Charles Leclerc előtt. Lássuk, hogyan értékelték az austini miniversenyt a legjobbak a leintés után!

Max Verstappen az idei öt sprintfutamból harmadszor tudott diadalmaskodni, a vasárnapi főversenyen azonban csak a hatodik helyről indulhat, így fontos volt tapasztalatot szereznie szombaton is.

„A rajt után szoros volt Charles-lal, de szerencsére az egyes kanyarban sok hely van, ami segített. Utána tudtam koncentrálni a saját versenyemre, és a végén élveztem, hogy szabadon nyomhattam. Lewis ugyan egy ideig közel volt, de tudtam kontrollálni, a DRS-távolság sem okozott gondot, majd onnan eltávolodva el tudtam lépni, mert az autó tempója kiváló volt – mondta Verstappen a sprintfutamot követően. – Remélem, a futamon is ilyen jó lesz a tempó, mert a hatodik helyről szükségem lesz rá. Más verseny lesz tehát, de ez csak érdekessé teszi, és nyerni szeretnék!"

A budapesti atlétikai vb-n két aranyérmet nyerő sprinter, Sha'Carri Richardson adta át a győztesnek járó díjat VerstappennekForrás: AFP/Jim Watson

Az amerikai közönség által is támogatott Lewis Hamilton idén először tudott egy sprintfutamon a legjobb háromban zárni. A második helyet a rajt után szerezte meg, miután a Verstappent előzni próbáló Leclerc rossz kigyorsítását kihasználva megelőzte a monacóit.

„Nagyon élvezetes futam volt, jól sikerült a rajt és az egyes kanyar, aztán jót csatáztam. Maxot is próbáltam befogni, de a tempója elképesztő, utolérhetetlennek tűnik. Örülök, hogy egy ideig közel voltam hozzá, de még hosszú út áll előttünk, hogy elérjük az ő tempójukat – nyilatkozta a vasárnap harmadik helyről rajtoló Hamilton. – A versenyen biztosan segít majd a mai tapasztalat, jó csatában bízok Landóval és Charles-lal szemben. Ha Maxot magunk mögött tudnánk tartani, az maga lenne a csoda, de ha nem sikerül, az sem akkora baj."

A főversenyen a pole pozícióból induló Charles Leclerc második helye a rajt után úszott el, amiért túlságosan az első helyért harcolt, ám a monacói nem bánja a próbálkozást.

„Megvolt a lehetőség, meg kellett próbálni, noha Lewisszal szemben végül pozíciót buktam. De a Mercedes versenytempója ma amúgy is jobbnak tűnt, úgyhogy dolgoznunk kell azon, hogy ezt megfordítsuk holnapra" – értékelt Leclerc, aki kiemelte azt is, hogy csapattársa, Carlos Sainz lágy abroncsokon szerzett tapasztalata előnyt jelenthet számukra a versenyre.

Az austini versenyhétvége a magyar idő szerint vasárnap 21 órakor kezdődő, 56 körös futammal zárul.