Társoldalunk:

Hamilton a mezőny puhányságáról beszélt a katari dráma után

2023.10.20. 17:35

Lewis Hamilton már az első kanyarban kiesett a Katari Nagydíjon, ám így is határozott véleményt mondott arról, hogy több pilótatársa is rosszul lett a loszaíli hőségben.

A Mercedes brit pilótája a csapattársával ütközött az egyes kanyarban, majd nem tudta folytatni a versenyt október 8-án, így neki nem kellett végigszenvednie az 57 körös futamot. Többen is majdnem elájultak, hányingerrel és súlyos kiszáradással küzdöttek, emiatt később felvetették, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) és a Forma–1-nek tennie kéne valamit, mert ez már életveszélyes volt.

A körülményeket meg nem tapasztaló Hamilton azonban az Amerikai Nagydíjat megelőzően csatlakozott néhány korábbi F1-es pilótához, akik szerint nem kellene változtatni a szabályokon, hiszen évtizedekkel ezelőtt még nem lett volna probléma ebből, mert akkor még nem voltak ilyen "puhányok" a versenyzők.

Lewis Hamilton számára hamar véget ért a Katari Nagydíj, így őt nem viselte meg a hőségForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

„Én nyilván nem teljesítettem a versenyt, szóval nem éreztem azt a fájdalmat, amit a többi versenyző, de már elég régóta itt vagyok. Malajzia sokkal melegebb verseny volt, és tudom, hogy milyen négy vagy még több kilót veszíteni egy versenyen, miközben alig bírsz felállni is utána. Az a véleményem, hogy ez itt egy extrém sport. Nem látsz olyan maratonfutókat, akik elájulnak egy maratoni után, majd azt mondják, rövidíteni kéne a távon. Ez egy extrém sport, és jól megfizetnek minket a munkánkért. Amikor én nem éreztem magam jól a verseny végén, mentem, és csak keményebben edzettem. Nálam ez így ment" – idézte az M4 Sport a Sky Sportsnak nyilatkozó Hamiltont.

„Nem szeretném, hogy rövidítsék le a versenyeket és könnyebbé tegyék őket számunkra – folytatta a brit pilóta. – Szeretném, ha extrém maradna. Szeretném érezni a különbséget, érezni a fájdalmat a testemben. Szeretném, hogy azzal az extra edzésmunkával, amit beleölsz, az extra elszántsággal extra kört lehessen teljesíteni, és meg lehessen nyerni vele a versenyt. Ez erről szól. Óvatosnak kell lennünk a változtatásokkal. Itt vannak a pályahatárok, ezekkel a nagy bukóterekkel. Ayrton Senna idejében átmentél a kerékvetőn, és fű volt ott, és büntetett. Szóval ne váljunk túl puhánnyá! Természetesen ha én is teljesítettem volna a versenyt, én is alig tudtam volna kiszállni az autóból. De én szeretem ezt. Ez hozza közelebb ahhoz, ami régen volt, amikor Mansell elájult az [1984-es dallasi] verseny után, ehhez a szélsőségességhez. Mi elit sportolók lennénk, és ahhoz, hogy elitek legyünk, muszáj a határokat feszegetnünk."