Társoldalunk:

Lázadásra biztatja a versenyzőket a korábbi F1-es világbajnok

2023.10.15. 19:01

A Katari Nagydíj fizikailag elképesztő próbatételt jelentett a legtöbb versenyző számára, a rekkenő hőségben megrendezett futam során többen is rosszul lettek. A korábbi F1-es világbajnok Jenson Button szerint a pilótáknak ki kell állniuk az érdekeikért, ha változást szeretnének a helyzet megoldásával kapcsolatban a jövőben.

A döbbenetes hőség és pára a pilóták fizikai tűrőképességének határát feszegette az idei Katari Nagydíj idején. Logan Sargeantnek hőguta miatt ki kellett állnia a versenyből, Esteban Ocon belehányt a sisakjába, Lance Stroll pedig elmondása szerint többször is elájult pillanatokra.

"Én a múltban számos nagyon meleg versenyen vettem részt, de szerintem a legnagyobb probléma, hogy olyan magas G-erő (nehézségi gyorsulás) hatott a testükre oldalról, olyan sokáig, hogy az ember egyszerűen nem tud lélegezni, nem jut el az oxigén a vérbe, ez a legnagyobb probléma" - mondta a 2009-ben Forma-1-es világbajnok Jenson Button, aki szerint ez ellen nem lehet védekezni, hiszen klímát furcsa lenne beszerelni nyílt versenyautókba.

Jenson Button szerint a pilótáknak fel kell szólalniuk, ha változást akarnakForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Chris Graythen

A motorsport.com megírta, hogy a 43 éves egykori pilóta szerint a versenyzőknek ki kell állniuk magukért, különben semmi sem fog változni ezzel a kellemetlen helyzettel kapcsolatban.

Amíg a pilóták fel nem szólalnak, semmi sem fog változni. Emlékszem, a Forma-1-ben, Malajziában, amikor eltört a vizespalackom, nagy problémáim voltak. Először elkezdesz reszketni, majd nem látsz rendesen. Ekkor már veszélyes a dolog, szóval éreztem már, hogy milyen borzasztó lehet" - árulta el Button.