Társoldalunk:

Veszélyben a világ első Forma-1-es versenyének a helyszíne

2023.10.14. 09:41

Több népszerű, sőt legendás Forma-1-es pálya jövője is bizonytalan a folyamatosan változó versenynaptár és a jogtulajdonos üzleti érdekeltségei miatt.

Míg Melbourne-nek 2035-ig, Spielbergnek 2032-ig, a Hungaroringnek pedig 2030-ig van élő szerződése a Forma-1 jogtulajdonosával, valamint Las Vegas és Miami is szóbeli ígérettel bír a 2025-ig szóló szerződésük meghosszabbítására, addig több pálya sorsa is bizonytalan.

Miután a Forma-1-et keretek közé szorító ún. Concorde-szerződés 24 versenyben maximalizálja a megrendezhető futamok számát, a jelentkezőkből pedig évről évre egyre több van, akik ráadásul hajlandóak egyre többet fizetni a jogdíjakért, több legendás pálya sorsa a levegőben lóg.

És ezek jellemzően európai helyszínek. Az F1 történetének első nagydíjának otthont adó Silverstone szerződése a következő idény végén lejár (ahogy Szuzukáé is), és még nincs megegyezés a hosszabbításról, ráadásul tény, hogy a pályára ráférne egy nagyon komoly felújítás.

A Belga Nagydíjnak otthont adó ugyancsak legendás Spa Francorchamps-i pálya szerződését most hosszabbították meg, de az, hogy csak 2025-ig van helye a naptárban, nem túl biztató jel. És ugyanez igaz a Holland Nagydíjra, és Zandvoortra, ahol pedig elképesztő hangulat van már évek óta. De ugyancsak 2025-ben jár le a kínai, a mexikói, a brazil, a két olasz (Monza és Imola) és monacói pálya licence is.

A Közel-keletről pedig folyamatos az érdeklődés újabb és újabb versenyek iránt, és bármilyen összeget képesek megadni a rendezési jog elnyeréséért.