Társoldalunk:

A problémás F1-es pályák repülhetnek a naptárból

2023.10.10. 13:31

Az FIA elnöke, Mohammed ben Sulayem egyértelműen kijelentette: ha nem oldják meg a helyszínek a pályahatárokkal kapcsolatos gondokat, repülhetnek a naptárból.

A Katari Nagydíjon a négykerekes pályaelhagyásokat elhomályosította Max Verstappen harmadik vb-címe, na meg a hőség miatti rosszullétek. Így nem volt akkora botrány belőle, mint néhány hónapja az Osztrák GP-n. Aprobléma ettől még valós és létező, és ezt látja Mohammed ben Sulayem, az FIA elnöke is, aki jelezte, hogy azok a helyszínek nem orvosolják az időről időre felmerülő pályahatáros problémáikat, azok repülhetnek az F1-es versenynaptárból - írja a formula.hu.

Az Oszták Nagydíj a pályaelhagyásokról lett híresForrás: AFP/Joe Klamar

„Ausztriában ugyanez volt a probléma, ott 1200 kihágás történt. És gratulálnom kell a felügyelőknek, mert kiszúrták őket. De ez a megoldás? Nem. A megoldás az, hogy javítsanak magán a pályán. Tudom, hogy néhányan ellenállnak, de hogy kimondjam az igazságot: ha nem teszik meg, nem lesz ott verseny. Ez ilyen egyszerű. Nem engedhetjük ezt meg magunknak" – jelentette ki Ben Sulayem a Motorsportnak.

A Nemzetközi Automobil Szövetség vezetője arról is beszélt, hogy milyen megoldásokon gondolkodnak a helyzet orvoslására:

Dolgoznunk kell egy megoldáson. Az egyik megoldás, hogy csúszóssá tesszük, ahol leszaladhatnak. Senki sem állíthatja meg a pilótákat saját magukon kívül. Gondolkozhatunk a kerékvetők magasságán. De nem sérülnek-e meg tőle az autók? Vagy esetleg lehetséges lenne sóderágyat rakni oda, de azzal óvatosnak kell lennünk. Milyen mély legyen a kavicságy? Mert azt nem akarjuk, hogy bárki ott ragadjon. És milyen nagy legyen a sóderágy? Mert azt sem akarjuk, hogy megsérüljenek az autók. Meg kell találni az egyensúlyt" – fogalmazott Ben Sulayem, hozzátéve: sürgősen intézkedni fog, mert már a következő szezonban alkalmazni akarják a megoldást.