Társoldalunk:

Keményebb büntetést követelnek a Pérez-féle ámokfutóknak

2023.09.30. 10:13

Az elmúlt napokban többen is kifejtették véleményüket az ügyben, miszerint a Forma-1 irányítóinak és a Nemzetközi Autómobil Szövetségnek (FAI) is keményebben kellene fellépnie a versenybalesetek okozóival szemben.

Az azt követően került igazán előtérbe, hogy a Red Bull mexikói versenyzője, Sergio Pérez rövid időn belül két komolyabb incidensben is főszerepet játszott. Szingapúrban Alex Albon, míg Japánban Kevin Magnussen versenyének vetett véget a meggondolatlan mexikói. A szabályok szerint mindkét eset után megkapta az ötmásodperces időbüntetést, amit viszont sokan elégtelennek tartanak.

Köztük van a Renault korábbi versenyzője, Jolyon Palmer is.

Az ötmásodperces büntetésnek is megvan a maga helye és szerepe, de véleményem szerint azok ellen, akik tönkreteszik mások versenyét, sokkal keményebben kellene fellépni - fejtette ki a brit, hozzátéve, vannak esetek, amikor lehet vitatkozni, hogy szimpla versenybaleset történt-e, és vannak a fentebb említett esetek, amikor "nagyon nehéz érvet találni Pérez mellett".

"Az ötmásodperces büntetésnek is van hatása, bár a nagy csapatok jellemzően könnyedén visszahozzák a pályán ezt az időt, miközben a kisebbeknek marad a sebeik nyalogatása."

Palmer a kritikák mellett ugyanakkor elismerte, hogy Pérez látványos stílusa még hasznot is hajthat.

"Láttunk egy-két nagyszerű jelenetet, amikor Pérez a kerék a kerék ellen harcolt a pályán, például, amikor a mezőny végéről indulva első GP-győzelmét aratta 2020-ban Szahírban, vagy, amikor a Hamilton elleni csatában a csapattársát segítette ki egy 2021-es futamon. Biztos vagyok benne, hogy ez egy hét pihenő jót fog tenni Checónak, mert Katarban nagyot kell mennie, hogy megőrizze a második helyét az összetettben" - mondta Jolyon Palmer.