Társoldalunk:

Hamilton már a mesterséges intelligenciát is bevetné Verstappen ellen

2023.09.27. 07:48

Lewis Hamilton nem először bizonyítja, hogy ő aztán nem az a fickó, aki könnyen belenyugszik egy vélt igazságtalanságba.

A hétszeres világbajnok brit pilóta most a szeptember 17-i Szingapúri Nagydíjon történtek miatt háborog immár tizedik napja. Legújabb megszólalásában ötletet adott a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) a versenyeken elkövetett hibák kivizsgálására. Hamilton ugyanis nehezen emészti meg, hogy az összetett éllovasa, a világbajnoki címvédő Max Verstappen nem kapott rajtbüntetést, miután az időmérőn látványosan feltartotta a japán Cunoda Jukit. A holland megúszta egy megrovással, ami Hamilton szerint nagyon nincs rendben.

A britnek pedig ötlete is van a megoldásra: cseréljék le a vétségeket ellenőrző és a büntetéseket kiszabó stewardokat mesterséges intelligencia alapú szoftverekre, amelyek egészen biztosan elfogulatlan döntéseket hoznának.

Mennyit kell még várnunk vajon? Évek óta változatlanok egyes szabályok. Szerintem éppen itt lenne az ideje megnézni, nem-e többre mennénk MI alkalmazásával. Én legalábbis kíváncsi lennék, hogy jobb döntéseket hoznának-e - okoskodott a brit veterán.

Lewis Hamilton szerint ideje lenne haladni a korralForrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Egyébiránt az ügyben főszereplő steward maga is elismerte, hogy hibázott, ahogy Verstappen sem tagadta ennek a tényét. A stewardok döntései már korábban is keltettek némi vihart, amik a Haas csapatfőnöke, Guenther Steiner kelt ki ellenük versenyzője, Nicko Hülkenberg monacói büntetése miatt.

A stewardok nem állandóak, minden versenyen változik, részben azért, mert a négyfős panel egyik tagját mindig a futamot rendező ország motorsport szövetsége adja, míg a további három tagot az FIA jelöli ki, akik közül az egyik minden esetben egy korábbi versenyző kell, hogy legyen.