Társoldalunk:

Megváltoznak az időmérő szabályai a Japán Nagydíjon

2023.09.22. 06:40

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és Niels Wittich versenyigazgató bejelentette, hogy a Forma–1-es Olasz Nagydíj kvalifikációján látotthoz hasonlóan a szuzukai időmérőn is bevezetnek egyfajta időkorlátot.

Monzában Wittich megszabott egy konkrét időt, amelyen belül kellett teljesíteniük a pilótáknak minden egyes kört – ezzel megakadályozva azt, hogy szándékosan közlekedjenek nagyon lassan a kivezető körön, a megfelelő pozíciót keresve. Szingapúrban ez nem történt meg, így pedig például Max Verstappen és Logan Sargeant is majdnem összeütközött a holland nagyon lassú tempója miatt.

Monzában már láthattuk az "időkorlátos" szabálytForrás: AFP/Ben Stansall

Ennek is köszönhető, hogy Wittich már csütörtökön bejelentette, hogy Szuzukában ismét életbe lép az olaszországi kvalifikáción látott időkorlát az alábbi módon:
„Az esemény biztonságos és rendezett teljesítése érdekében a sportfelügyelők által elfogadott kivételes körülményektől eltekintve, ha a második és az első safety car-vonal között bármely versenyző túllépi a meghatározott maximális köridőt, méghozzá bármely körben az adott kvalifikációs szakasz során és annak végét követően, beleértve a bokszba befelé és onnan kifelé teljesített köröket, azt indokolatlanul lassú vezetésnek ítélhetik."

Azt, hogy mi lesz a "meghatározott maximális köridő", Wittich a második szabaedzést követően közölte a csapatokkal: 1:54,000 lesz ez a limit. Aki ezt nem teljesíti, és nincsen rá jó oka (mint a Ferrarinak volt Monzában az, hogy a gyorsabb autók elengedése miatt voltak az előírtnál lassabbak), arra vizsgálatok és büntetések várhatnak.

Forrás