Társoldalunk:

Így magyarázkodott Hamilton a borzalmas eredményei után

2023.09.22. 10:46

A Forma–1-es Japán Nagydíj nem a Mercedes tervei szerint kezdődött, hiszen a pénteki szabadedzéseken a helyezéseket tekintve nagy lemaradásban volt a csapat két pilótája a riválisoktól.

Az első gyakorláson George Russell a 13., Lewis Hamilton a 16. helyen zárt nagyjából két másodperces lemaradásban, noha ekkor még egyiküknek sem tette fel a Mercedes a lágy keverékű abroncsokat. A második szabadedzésen aztán Russell ugyan 5.-ként végzett, már az ő lemaradása is 640 ezred volt, Hamilton pedig 1,141 másodperc lemaradással a 14. pozícióban zárt.

A hétszeres világbajnok a kerékvetőkön egyszer a padlólemezt is csúnyán megütötte, Russell pedig a túlzott gumikopásra panaszkodott, így bőven van tennivalója a Mercedesnek a folytatásra.

Lewis Hamilton nem kezdte jól a szuzukai versenyhétvégétForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

„Nagy kihívásokkal teli nap volt számunkra. Nem bíztam az autóban, és ez hozzájárult a szenvedéshez: nehéz volt megtalálni a megfelelő egyensúlyt, és az FP2 végére sem sikerült a legjobban teljesítenünk. A gumik túlmelegedtek, és emiatt eléggé nagy lett a lemaradásunk – mondta Hamilton a második edzés után a Sky Sports F1-nek. – Tudjuk, hogy ma este nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy felvegyük a tempót, hiszem azonban, hogy tudunk javítani. Volt már hasonló péntekünk ebben a szezonban, és akkor szombaton erősebben tértünk vissza. Holnap meglátjuk, megtesszük-e még egyszer."

Russell elsősorban a tapadás hiányára panaszkodott, és a Ferrari-McLaren páros váratlanul jó tempóját emelte ki, de ő is a reményét fejezte ki a szebb folytatásban.

A Japán Nagydíj programja szombaton a harmadik szabadedzéssel folytatódik, az időmérő edzést pedig - magyar idő szerint - 8.00-tól rendezik.

Az 53 körös futam vasárnap, közép-európai idő szerint 7.00-kor rajtol a szuzukai pályán.