Társoldalunk:

Verstappen megmagyarázta a Red Bull érthetetlennek tűnő döntését

2023.07.29. 18:46

A Forma–1-es Belga Nagydíj sprintfutamát Max Verstappen nyerte Oscar Piastri és Pierre Gasly előtt. Lássuk, hogyan értékelte a legjobb három pilóta a 15 helyett végül 11 körös verseny eseményeit!

Max Verstappen a felvezető körök végén a 10 riválisától eltérően nem ment ki a bokszba azonnal átmeneti esőgumikért, így viszont az ő kerékcseréje után Oscar Piastri megelőzte. Ám a Fernando Alonso miatt beküldött biztonsági autó segített neki, és az újraindítás után visszaelőzte az ausztrált, és ezután magabiztosan nyerte meg a sprintfutamot. 

Ez volt a biztonságos döntés, mert ha kijövök elsőre, más autók feltarthattak volna, és akkor egy biztonsági autós fázissal sokat veszíthettem volna. Úgyhogy nem bántam, hogy kint maradtam, mert így csak egy pozíciót buktam, és tudtuk, hogy gyorsak vagyunk, az intermediate-ekkel pedig szárnyaltunk is – nyilatkozta Verstappen a leintés után, aki a fékproblémái ellenére fölényesen nyert végül. – A futamon a hatodik helyről indulva a legnagyobb kérdés az első kör lesz. Ha ott kimaradok minden csatából, akkor jó esélyünk lehet."

A spái sprintfutam legjobbjaiForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Oscar Piastri a második helyről indulva egy ideig a vezetést is átvette, de végül nem volt esélye a sikerre. Így is elégedetten értékelt az első F1-es dobogója után.

„Nagoyn boldog vagyok, a legjobbunkat próbáltuk nyújtani, pláne, amikor az élen haladhattam. Sosem fogom elfelejteni azokat a köröket! Max ellen esélytelen voltam, de őt nem számítva nagyon jó volt a tempó, úgyhogy hálás vagyok a csapatnak – mondta Piastri, aki bízik benne, hogy előbb-utóbb a győzelemért is csatázhat. – Mondhatnám, hogy ez az első dobogóm a Forma–1-ben, de nem tudom, hogy annak számít-e, úgyhogy csak próbálom kiélvezni az első top 3-as helyezésemet."

Pierre Gaslyt szintén az első kör előtt kihívta az Alpine kerékcserére, amivel ő nyerte a legtöbbet, hiszen a harmadik pozícióba lépett előre, amit Lewis Hamilton előtt sikerült is megtartania. A francia először zárt a legjobb háromban az idei szezonban.

„Csodálatos érzés ez, különösen, hogy épp Spában sikerült a legjobb háromban zárni, ami szinte hazai pálya így, hogy nincsen Francia Nagydíj. Nagyon nehezek voltak a körülmények, de jókor álltunk ki kerékcserére, és sikerült magunk mögött tartani Lewist a verseny végéig – értékelt Gasly. – Az egész csapat miatt is nagyon boldog vagyok, mert a nehéz szezonkezdet után látszik, hogy sikerült összerakni a dolgokat."