Társoldalunk:

A Forma-1 első embere elmondta, mit gondol a Red Bull lelassításáról

2023.06.15. 17:16

Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy nem fogják szabályváltoztatásokkal manipulálni a szezon küzdelmeit, hogy véget vessenek a Red Bull egyeduralmának a száguldó cirkuszban.

A kétszeres világbajnok Max Verstappen az előző szezonban magabiztosan nyert védte meg a vb-címét, ugyanis a pontversenyben 146 ponttal előzte meg a Ferrari pilótáját, Charles Leclerc-t. A holland pilóta az idei szezonban is brillírozik a Red Bull volánja mögött, az eddig megrendezett hét futamból ötöt megnyert, mellette pedig begyűjtött két második helyet, ezzel pedig már 53 pont előnnyel vezet a csapattársa, a mexikói Sergio Pérez előtt. 

Verstappen uralja az idei szezontForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Rudy Carezzevoli

Amikor nem Verstappen végzett az élen, akkor Pérez nyert, így kijelenthető, hogy az idei szezon teljességgel a Red Bull dominanciájáról szól, a rajongók pedig sokszor úgy érzik, unalomba fullad az idény.

Stefano Domenicali, a Forma-1 első embere azonban úgy gondolja, nem lenne tisztességes, ha év közben változtatnának a szabályokon, csak azért hogy lelassítsák a Red Bullt.

„Szerintem nem fair ezt mondani. Nem korrekt, mert nem tekinthetnek ránk manipuláció részeként. Meg sem fordul a fejemben efféle hozzáállás" - mondta az olasz szakember az F1 Beyond The Grid című podcastműsorban.

Domenicali szerint jobb, ha nem változtatnak a szabályokon, mert így az ellenfelek nagyob eséllyel fel tudnak fejlődni a Red Bullhoz.

„Szerintem ez a jó hozzáállás, már csak azért is, mert nem olyan régen változtak a szabályok. Az Forma-1 mindig olyan sport volt, ahol jelen voltak ciklusok, voltak nagyon domináns csapatok, és aztán mások is bekerültek az egyenletbe. A célunk az kell, hogy legyen – ha a stratégiai megközelítést nézzük –, hogy megbizonyosodjunk arról, ezek a ciklusok a jövőben rövidebbek lesznek" - folytatta a Forma-1 elnök-vezérigazgatója.

Stefano Domenicali és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnökeForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato

Domenicali hangsúlyozta, bár a Red Bull előnye ugyan tetemes, mögötte azonban rendkívül kiélezett verseny zajlik a csapatok között.

„El kell ismernünk, hogy a Red Bull hihetetlen munkát végzett. Igaz, hogy nagynak tűnik az előnyük, de körültekintőnek kell lennünk, mert tudjuk, hogy nagyon gyorsan fordulhat a kocka. A többiek nagyon-nagyon szorosan vannak. Meggyőződésem, hogy a többi csapat most azt figyeli, hogyan tudna felzárkózni a fejlesztések révén a költségplafon alatt. Érdekes lesz látni, hogy a jelenleg élen álló csapat fejlesztési üteme lelassul majd, mert alapvetően jobb munkát végeztek rövid távon. Kíváncsi vagyok, hogyan alakul a helyzet pár hónap múlva" - tette hozzá Stefano Domenicali.