Társoldalunk:

Pilótákat hátráltató szabályváltozást vezet be az F1 a Monacói Nagydíjon

2023.05.24. 20:03

A monacói versenyhétvégétől kezdve a pilótáknak jobban vissza kell venniük a sebességüket, amikor egy biztonsági autós fázis alatt dupla sárga zászlós jelzés van érvényben.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a biztonság érdekében hozta meg a futamokra ezt a szabályt, amit eddig a szabadedzéseken és az időmérőkön használtak elsősorban a versenyzők. A versenyeken azonban eddig egy-egy lemaradást a safety car mögött büntetlenül be lehetett hozni a tempó növelésével, ám ezentúl a pályák bizonyos részein lesz egy előre meghatározott sebességkorlát, amelyet nem szabad túllépni SC-fázis alatt.

Már a Monacói Nagydíjon életbe lép a szabályváltozásForrás: AFP/Sebastien Bozon

Emiatt kevésbé lehet előnyt szerezni majd a biztonsági autós időszak alatt annak, aki alapból nagy lemaradásban van, de az FIA szerint ezzel a pályán dolgozók és a pilóták számára is nagyobb biztonságot adnak.
„Ha egy pilóta áthajt egy dupla sárga zászlós szakaszon, ám egy másikon nem, akkor hátrányba kerül. Az FIA számára azonban a biztonság az elsődleges, és amikor veszély van a pályán, és pályabírók vannak rajta, mindentől függetlenül minimalizálni kell a kockázatokat" nyilatkozta Olivier Hulot, az FIA F1-es elektronikával foglalkozó részlegének vezetője.