Társoldalunk:

Massa ismét megszólalt a jogi útra terelt, ellopott világbajnoki címről

2023.05.23. 17:07

Felipe Massa, a Ferrari egykori pilótája újra megszólalt azok után, hogy április elején jogi lépéseket tervezett a 2008-as szingapúri futam miatt, ami nagyban közrejátszott abban, hogy elbukta a világbajnoki győzelmet Lewis Hamilton ellen.

Az F1 korábbi vezére, Bernie Ecclestone a szezon előtt nyilatkozott arról, hogy már 2008-ban értesültek arról, hogy a Renault el akarta csalni a Szingapúri Nagydíjat. Nelson Piquet szándékosan a falnak csapta magát, így csapattársa, Fernando Alonso óiási előnybe került a friss bokszkiállása miatt, és megnyerte a futamot. A biztonsági autós fázis alatt az addig élen autózó Felipe Massának a Ferrari elrontotta a kiállását, így pont nélkül zárt – miközben Hamilton harmadik lett, ez pedig sorsdöntőnek bizonyult a végül egypontos különbséggel záruló vb-pontversenyben. Massa az Eccslestone-megszólalás után is kifejtette a véleményét, ám a közelmúltban a brazil Esportelandiának újra nyilatkozott az ügyről.

Lewis Hamilton szingapúri harmadik helye sokat jelentett a 2008-as vb-cím megszerzésébenForrás: AFP/Roslan Rahman

„Akkoriban volt egy olyan szabály, amely kimondta, hogy ha a díjat már átadták a versenyzőnek és a csapatnak, nem lehet változtatni az eredményen. Bernie Ecclestone viszont azt mondta, hogy ő, az FIA-elnök és mindenki tudott róla már 2008-ban, mégsem akartak semmit tenni, nehogy csorba essen a Forma–1 nevén. Úgyhogy ez megmutatja, hogy teljes mértékben megkárosítottak abban az évben azzal az ellopott versennyel. Ez arra késztetett, hogy megpróbáljam kiharcolni az igazságot. Nem vagyok jogász, de mindenki tudja, hogy egyértelműen kárt szenvedtem, és szerintem az igazságért való harc is a küzdelmünk része. Az egy ellopott verseny volt. Manipulációról volt szó, ami roppant súlyos dolog, nem csak egy szimpla motorhibáról volt szó mondta Massa, aki azt szeretné elérni, hogy eltöröljék a szingapúri eredményeket, és ezzel őt hirdessék ki a 2008-as világbajnoknak. –  Amikor 2007-ben a McLaren megszerezte a Ferrari dizájnját és lemásolta az autót, kizárták őket a világbajnokságból, megbüntették őket. 2008-ban nem volt büntetés. A labdarúgásban és más sportágakban is sok minden történt, amikor utólag korrigálták az eredményt."