Társoldalunk:

Az imolai eső egy történelmi eltiltást is elmosott az F1-ben

2023.05.20. 15:14

Azáltal, hogy eltörölték a hétvégére tervezett Emilia Romagna Nagydíjat, a büntetőpontok által leginkább veszélyeztetett Pierre Gasly megúszta, hogy egy esetleges büntetéssel eltiltsák a Monacói Nagydíjról.

Az Alpine francia pilótája jelenleg 10 büntetőpontnál jár, amivel listavezető ebben a rangsorban, és 12 pont szükséges az egyversenyes eltiltás kiváltásához – ilyen büntetést a rendszer bevezetése óta még senki nem kapott. Gasly már a tavalyi Mexikóvárosi Nagydíj óta komoly veszélyben volt, és az idei melbourne-i versenyhétvégén úgy tűnt, eltiltják az Azeri Nagydíjról, de végül nem kapott büntetést

Pierre Gasly eltiltása egyre valószínűtlenebb, miután Monacóban csökken a büntetőpontjainak a számaForrás: AFP/Paul Crock

Az eltiltás veszélye azonban csökken, ugyanis az első pontjai május 22-ével elévülnek (tavaly ugyanis ezen a napon okozott balesetet a Spanyol Nagydíjon), így a jövő heti Monacói Nagydíjra már csak 8 büntetőponttal érkezik.

Gaslynak július 10-én további 3 pontja évül el, majd októberben a maradék 5 is eltűnik, így hacsak nem követ el súlyos szabálytalanságot, valószínűtlen, hogy eltiltással kell szembesülnie a közeljövőben.

Gasly fölényesen vezeti a büntetőpontok ranglistáját, a második helyen 5-5 ponttal Lance Stroll és Alexander Albon áll.

Forrás