Társoldalunk:

Új típusú gumikat vet be a Pirelli a nagyobb igénybevétel miatt

2023.05.12. 08:32

A szezon felénél, a július 9-i Brit Nagydíjtól kezdve a Forma-1 abroncsszállítója, a Pirelli egy új típusú keverékkel fogja ellátni a csapatokat. 

A hírt az olasz beszállító és a Nemzetközi Autosport Szövetség (FIA) is megerősítette. A Pirielli elmondása szerint bár minden szezonra úgy készülnek, hogy az autók gyorsabbak és erősebbek lesznek, ezáltal a gumikra is nagyobb terhelés vár, az idei előrelépés mégis meglepte őket.

Valóban, eddig mind az öt versenyen nagyobb volt a tavalyinál az átlagos tempó, a hétvégi Miami Nagydíjon pedig ebben is szintet lépett a mezőny: a pole pozícióhoz 2 másodperccel jobb idő kellett, mint egy évvel korábban.

Extrém terhelésnek vannak kitéve a gumik az idei szezonbanForrás: AFP/William West

Így aztán a Pirelli lépett, és július 9-én a Brit Nagydíjon már az új keveréket tudják majd használni a csapatok, amelyik ellenállóbb lesz az extrém igénybevétellel szemben. 

Az FIA jelezte, nincsenek biztonsági aggályai az év közbeni változtatás kapcsán, teljes mértékben megbíznak az olasz cégben. A Pirelli számára fontos az új fejlesztés, ami egyben a 2024-es keverék lesz,