Társoldalunk:

Verstappen mindenkin átgázolt és győzött Miamiban

2023.05.07. 23:26

A holland világbajnok Max Verstappen csak azért nem aratott rajt-cél győzelmet Miamiban, mert a 9. helyről rajtolt az USA GP-n. Majd mindenkin átgázolva nem sokkal a rajt után az élre állt, s a vezetést nem is engedte át másnak. A Red Bull elképesztő fölényben autózott ezen a versenyen.

Elképesztően izgalmas versenyre volt kilátás a Miamiban rendezett F-1-es futamon, hiszen már az időmérő edzésen is rendkívüli események történtek. Tény, hogy a világbajnokság összetett versenyében vezető holland Verstappen a 9., Lewis Hamilton pedig a 13. helyről rajtolhatott, ami önmagában nagy versenyt ígért.

A rajt pillanata MiamibanForrás: AFP/Angela Weiss

A nagy felfordulás elmaradt, a rajt teljesen tiszta volt. Verstappen elképesztő tempóban kezdte meg a vágtát a 9. helyről és a 3. körben egyszerre két autót is megelőzött. Az élen Pérez haladt, mögötte Alonso volt a második. Lewis Hamilton a 13. helyen vergődött a mezőnyben. A holland világbajnok folyamatosan futotta a leggyorsabb köröket, nem véletlen, hogy már a verseny elején három kocsit előzött meg. 

Verstappen a hatodik helyen nehéz szituációban találta magát, mert az előtte lévő autókat már nem tudta könnyedén megelőzni. Tú nagy volt a forgalom. Leclerc közben teljesen visszaesett, a 8. körben a 8. helyen állt. Russell és Gasly sem tudta tartani a hollandot, Verstappen a 9. körben már a negyedik helyen autózott. 

Max Verstappen nagyszerűen versenyzett, itt éppen Russellt előziForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mark Thompson

A 15. körben a két Red Bull háziversenyévé alakult át az USA GP. Verstappen játszi könnyedséggel előzte meg Alonsót és a második helyen autózott. Előtte Pérez haladt, a kettejük közötti különbség 3 másodperc volt. Hamilton is megkezdte a felzárkózást és a 9. helyig nyomult előre. 

A 18. körnél kezdődtek meg a kerékcserék, folyamatosan jöttek ki a pilóták kereket cserélni. A két Red Bull közül Pérez jött ki elsőnek, s amikor visszaállt, a negyedik helyen autózott. Verstappen pedig az elsőn, azaz átvette a vezetést, igaz, ő még nem volt kint kereket cserélni. Igazi izgalmakat csak az okozott, hogy az 5. helyen autózó Sainz 5 másodperces büntetést kapott, mert túl gyorsan hajtott a boxutcában. Pérez feljött a harmadik helyre, Alonsót támadta innentől fogva.

Max Verstappen a verseny felénél már átvette a vezetéstForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Jared C. Tilton

A 25. percben jött ki Alonso a boxba, majd az ötödik helyre érkezett vissza. A versenyben vezető Verstappen még nem járt kerékcserén, de hamarosan ennek is eljött az ideje. A holland mögött a második helyen Pérez autózott, de a különbség 16 másodperc volt kettejük között.

Ocon egy ideig tudta csak tartani a 3. helyet, de jött Alonso és megelőzte őt. Csendesen csordogált a verseny, elmaradtak az izgalmak. Már csak azt vártuk, hogy a versenyben vezető Verstappen mikör jön ki kereket cserélni. Amíg erre vártunk, a középmezőnyben nézhettünk pár jófajta előzést - például Magnussen részéről. A Ferrarit vezető Leclerc versenye teljes talány volt ezen a napon - borzalmasan gyenge formát futott az olaszok piros kocsija.

Mivel az élen autózó holland már csaknem 17 másodperccel vezetett, ez akkora előny volt, hogy egy kerékcserét is simán túlélhetett anélkül, hogy elvesztette volna a vezető helyét. Ráadásul Verstappen a 40. körben is azokkal a gumikkal száguldott, amivel elkezdte a versenyt.

Max Verstappen űrlényként száguldott MiamibanForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mark Thompson

Miközben a holland kerékcseréjére vártunk, Hamilton a hatodik helyről a kilencedikre esett vissza. Alonso magabiztosan tartotta a harmadik helyet, a 45. körben pedig a Verstappen kijött kereket cserélni. A 46. körben néhány pillanatig Pérez vezetett, de ez csak két körön át tartott. Legalább ebben a két körben láttunk némi autóversenyt, mert amúgy ezen a Miamiban rendezett futamon nem sok ilyenben volt részünk.

Innentől kezdve Verstappennek nem volt nehéz dolga, csak arra kellett vigyáznia, hogy nehogy valami óriási hibát kövessen el. Nem történt ilyen, így a holland simán nyerte meg ezt a futamot is. Sokat kellett ezért tennie, mert a 9. helyről rajtolt, sokat kellett előznie, s számára a gumikezelés is tökéletesen sikerült.

A Miamiban rendezett USA GP-t tehát a holland Max Verstappen nyerte, második helyen csapattársa, Sergio Pérez végzett, míg a harmadik Fernando Alonso lett. Lewis Hamilon - a kezdeti gyenge versenyzése után - a hatodik helyen végzett.