Társoldalunk:

Lewis Hamilton elárulta, hol szeretne versenyezni a jövőben

2023.05.06. 16:20

Már jó ideje szó van arról, hogy az F1-nek vissza kéne térnie az afrikai kontinensre, és ezt az ötletet többek között a Mercedes hétszeres pilótája, Lewis Hamilton is támogatja.

A versenynaptár az elmúlt években fokozatosan bővült, az Amerikai Egyesült Államokban idén például már három F1-es versenyt is rendeznek, márpedig arra, hogy egy ország háromszor is vendégül lássa egy idényen belül a száguldó cirkuszt csupán egyszer volt példa a sportág történetében, az is kényszerűség miatt. Lewis Hamilton a Miami Nagydíj előtt arról beszélt, hogy neki kifejezetten tetszik az az irány, amin halad jelenleg a sportág, mert szeret új pályákon versenyezni, éppen ezért reményét fejezte ki, hogy az F1 hamarosan visszatér az afrikai kontinensre is.

"Sokakhoz hasonlóan már régóta itt vagyok. Szeretem a változatosságot és izgalmas, hogy a világ különböző részein, különböző pályákon versenyezhetünk. Afrikán kívül az összes kontinensen jártunk már, ezért remélem, hogy hamarosan eljutunk oda is. Az ottani kultúra miatt csodálatos élmény lenne az egész sportág számára. Egy mérnök, vagy egy pilóta számára pedig mindig kihívást jelent új helyekre menni"mondta a Mercedes pilótája.

Afrikában legutóbb 1993-ban rendeztek F1-es futamot, de 1967 és 1985 között folyamatosan része volt a bajnokságnak a Dél-afrikai Nagydíj.

Lewis Hamilton legszívesebben Afrikában versenyezneForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Eva Marie Uzcategui T

Mivel a széria szeretne minden kontinensen legalább egy futamot rendezni, ezért már régóta lehet hallani pletykákat és információkat a lehetséges visszatéréséről. A tervek szerint az F1 már 2024-ben visszatérne az afrikai kontinensre, és ha sikerül megállapodni, akkor továbbra is Kyalami tűnik a legvalószínűbb helyszínnek, de a Forma–1 utóbbi években látott városi terjeszkedése miatt Fokváros is a lehetséges opciók között van.

A Mercedes brit sztárja arról is beszélt, hogy az új helyszínek mellett a régi, történelmi versenypályákra is szüksége van a sportágnak, mert szerinte azok azok jelentik a Forma-1 DNS-ét.

"Mindig a régi pályák lesznek azok, amelyek közelebb fognak állni hozzám. Talán 20 vagy 30 év múlva néhány gyerek majd történelminek fogja tekinteni az itteni pályát Miamiban, de számunkra nagyon új. Viszont az olyan régi klasszikusok, mint a Hungaroring, Silverstone, Zandvoort vagy Monza, mindig különlegesek lesznek. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy továbbra is szerepeljenek a versenynaptárban, hogy a jövőben is megőrizze a Forma–1 a DNS-ét. Amennyire én tudom, Stefano (Domenicali) nem tervezi, hogy a jövőben megszabadul ezektől a futamoktól, szóval szerintem az a jó, ha az újak és a régiek egyensúlyban vannak" – fogalmazott a brit versenyző.