Társoldalunk:

Az eddigi legrosszabb hétvégéjét élte meg, mégis történelmet írt a Red Bull pilótája

2023.05.06. 23:52

A Miami Nagydíj időmérőjét drámai végjáték után Sergio Pérez nyerte Fernando Alonso és Carlos Sainz előtt. Lássuk, hogyan értékelték a pilóták a szombaton történteket!

Sergio Pérez számára a szabadedzéseken semmi nem sikerült, alig érzett rá a pályára, és nagy lemaradásban volt csapattársához, Max Verstappenhez képest. Ennek ellenére sikerült megszereznie az első rajtkockát, de a mexikói is érezte, hogy ez nem az ő hétvégéje volt eddig.
Az időmérőt nem számítva eddig ez volt a legrosszabb hétvégém a szezonban. Ezelőtt nem volt meg az önbizalmam ebben az autóban ezen az aszfalton, ilyen időjárási körülmények között. Nagyon sokáig tartott rájönni, hogy miként rakjak össze egy jó kört, és hol veszítek tizedmásodperceket a Ferrarihoz és Maxhoz képest. Mind ezen dolgoztunk, sokat változtattunk az időmérőre, és ott minden egyre jobban működött, amikor pedig számított, akkor összeraktam egy igazán jó kört – nyilatkozta Pérez a leintés után, aki a karrierje során először indulhat pole-ból Szaúd-Arábián kívülről. –  Holnap egy újabb lehetőség van a győzelemre a pole-ból, sok veszítenivalóm van, de próbálom majd élvezni ezt a nagyszerű hangulatú versenyt."

Három spanyolul beszélő pilóta indulhat a miami verseny élérőlForrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Mark Thompson

Fernando Alonso számára hasonlóan rosszul alakultak a gyakorlások, az Aston Martin ráadásul az időmérő első szakaszában el is vesztette Lance Strollt. Ezután azonban a spanyol megtáltosodott, és a Q2-ben, majd a Q3-ban is nagyszerű kört autózott, ami végül a szerencsének is köszönhetően egy első soros rajtpozíciót jelentett a számára.
„A harmadik edzés során voltak problémák a beállításokkal, de a csapat jól dolgozott, és sikerült egy jó autót összerakni az időmérőre. Az autó egyensúlya is tökéletes, minden kört élveztem, jó volt vezetni, főleg a lassú kanyarokban – mondta Alonso. – Nagyon örülök a második helynek, kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek innen. Nagyon szűk az ideális ív, amit már felgumiztunk, viszont azon kívül nagyon csúszós a pálya. Ráadásul az időjárásra is kell figyelni, mert lehet, hogy jön az eső, és akkor bármi megtörténhet majd."

Alonso autóján jól dolgoztak a szerelőkForrás: AFP/Chandan Khanna

Carlos Sainz helyezése mondható a leginkább papírformának, ami a miami időmérőt illeti, ugyanis a spanyol a Ferrarival az egész hétvégén esélyese volt a top 3-nak, de a pole pozíciónak kevésbé. Sainz ugyan nem teljesített tökéletes kört a Q3 elején, kevésbé rontotta el, mint Charles Leclerc vagy Max Verstappen, így jól jött ki a végjátékból.
„Nagyon nehéz időmérő volt, küzdöttünk azzal, hogy megtaláljuk a megfelelő tempót ezeken a gumikon. Könnyű volt hibázni, és a szél is megerősödött, ami szintén befolyásolta a vezetést, de összességében ez a harmadik hely megfelel az előzetes céljainknak, még ha lehetett is volna jobb – nyilatkozta a Ferrari pilótája, aki szerint a második gyors körével biztosan javított volna a Q3-ban. – Nem tudjuk, hogy fog teljesíteni az autó ilyen melegben versenykörülmények között, amiben gyengébbek vagyunk. Igyekszem jobb munkát végezni, mint legutóbb, és akkor a dobogó talán meglehet. A Red Bull túl gyors, de Fernandóval és akár a Mercedesekkel jókat csatázhatunk majd, még ha utóbbiak hátrébb is vannak most."