Társoldalunk:

Leclerc az első dobogója után alig jutott szóhoz a megdöbbenéstől

2023.04.30. 15:13

A Forma–1-es Azeri Nagydíjon a Red Bull kettős győzelmet aratott, miután Sergio Pérez nyerte a futamot Max Verstappen előtt. A dobogó harmadik fokára a Ferrarival Charles Leclerc állhatott fel. Lássuk, hogyan látták az 51 körös versenyt az érintettek!

Pérez az első pilóta lett, aki két vasárnapi futamot is nyerni tudott Azerbajdzsánban, ráadásul a mexikói a szombati sprintfutamon is győzött, így 6 pontra csökkentette a hátrányát az összetett élén.
Minden jól alakult nekünk, [a verseny elején] sikerült nyomás alá helyezni Maxot, kevésbé koptak a gumijaim, aztán a kemény keverékeken is minden rendben volt – mondta Pérez a leintés után. – Nagyon közel volt egymáshoz a tempónk, mindketten a határon autóztunk, de sikerült irányítás alatt tartanom a dolgokat. Egyszer a falhoz is hozzáértem, ott szerencsém volt, hogy nem történt komolyabb baj."

Verstappen hamar az élre állt, ám ezután a kerékcseréje után közvetlenül következett egy biztonsági autós fázis, így Pérez került az első helyre, és ezután már nem is tudta őt megelőzni a holland.

A 2023-as Azeri Nagydíj dobogósaiForrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Próbáltam közel maradni Checóhoz, de a gumik túlmelegedtek, én pedig emiatt szenvedtem velük és az autó egyensúlyával. Az utolsó 10 körben jobb lett a helyzet, de akkor már késő volt. Mindenesetre ma is sokat tanultam a versenyből, és ez egy jó eredmény a csapatnak. – nyilatkozta Verstappen. – Ez egy hosszú szezon, ez pedig egy teljesen más pálya volt a többihez képest, úgyhogy ebből is tanultunk valamit. Fárasztó verseny volt, és többször hozzáértem a falhoz is, de ez az utcai pályák sajátossága."

Leclerc az előzetesen jósoltaknak megfelelően nem tudta tartani a lépést a Red Bull versenytempójával, ám a hátránya így is megdöbbentette őt. A harmadik helyet viszont meg tudta őrizni Fernando Alonsóval szemben, így megszerezte a Ferrari első dobogóját a szezonban.
„Ők [a Red Bull] teljesen más ligában játszanak, ez ma is látszódott. Hiába futottam jó kört az időmérőn, a versenyen esélyem sem volt. Akkora a lemaradásunk, hogy biztosan találtak valami olyat, amit mi még keresünk, de ezáltal van miért küzdeni, hogy azt mi is megleljük. Mindenesetre jobb érzés vezetni az autót, mint korábban, de van egy olyan érzésem, hogy ők még mindig nem mutatták meg a valós erejüket, így nem tudom, mekkora a valós hátrányunk – mondta Leclerc, aki ezután Alonsót is dicsérte. – De a ma is erős Aston Martint legalább sikerült legyőzni, úgyhogy jobb egy kicsit a helyzet, de attól még van min dolgozni."