Társoldalunk:

Összetörte a Ferrarit, mégis Leclerc nyerte a történelmi sprintkvalifikációt Bakuban

2023.04.29. 11:26

Az Azeri Nagydíj sprintkvalifikációján a pénteki időmérőhöz hasonlóan a két Red Bull előtt Charles Leclerc volt a leggyorsabb, így a szombat délutáni sprintfutamon is ő indulhat az első rajtkockából. A sprintkvalifikációról készült élő szöveges tudósításunkat ide kattintva olvashatják el.

A lerövidített és különleges szabályokkal tarkított időmérőnek megfelelő sprintkvalifikáció első szakaszának végén Logan Sargeant törte össze a Williamsét, amely miatt idő előtt befejeződött az SQ1.

A második etapban így az amerikai nem tudott elindulni, így is nagy versengés volt a 10 továbbjutó helyért, ám végül az esélyesek mind ott lehettek az SQ3-ban.

A hajrában aztán Leclerc nagyszerű kört autózott elsőre, ami elégnek bizonyult a rajtelsőséghez annak ellenére, hogy az utolsó gyors körén összetörte a Ferrariját. Ezáltal a pályán mögötte haladó csapattársa, Carlos Sainz már nem tudott javítani, míg a két Red Bull hiába gyorsult, a monacói idejére nem voltak veszélyesek. Végül az időmérőtől eltérően Max Verstappen a csapattársa, Sergio Pérez mögött végzett, míg a két Aston Martint a Williamsszel remeklő Alexander Albon is megelőzte.

A 100 kilométeres versenytávú, 17 körös sprintfutamot szombaton 15:30-tól rendezik, annak a győztese 8, a második 7, a harmadik 6, a negyedik 5, az ötödik 4, a hatodik 3, a hetedik 2, a nyolcadik pedig 1 világbajnoki pontot szerez.

Az 51 körös Azeri Nagydíjra vasárnap 13 órától kerül sor.