Társoldalunk:

Egy lángba borult autó miatt járt pórul a teljes mezőny az azeri időmérő előtt

2023.04.28. 12:37

Az Azeri Nagydíj első és egyetlen szabadedzésén Pierre Gasly lángoló Alpine-ja több mint tízperces piros zászlós fázist eredményezett, így a reméltnél is kevesebb ideje volt a pilótáknak a tesztelésre az időmérő előtt. Végül a sokat hibázó, de váratlanul gyors Ferrari előtt Max Verstappen volt a leggyorsabb a gyakorláson, amelyről az élő szöveges tudósításunkat ide kattintva olvashatják el.

A 25 éves pilóta mögött a monacói Charles Leclerc zárt másodikként a Ferrarival, míg a harmadik köridőt Verstappen csapattársa, a mexikói Sergio Pérez futotta meg.

Leclerc többször is lecsúszott a szűk pályáról a gyakorlás közben, de az autója mégis épen maradt és az edzés hajrájában váratlanul gyors köröket tudott teljesíteni. Akárcsak csapattársa, Carlos Sainz, aki a szabadedzés elején súrolta a falat a bal első kerekével, de így is a negyedik leggyorsabb tudott végül lenni.

Az edzés az első negyedóra után Pierre Gasly kigyulladt és hatalmas füsttel égő autója miatt 12 percre félbeszakadt, ezzel szinte egyszerre pedig csapattársa, Esteban Ocon Alpine-ja is a bokszban ragadt és Kevin Magnussen Haasa is meghibásodott, így ők hárman már nem tértek vissza később a pályára.

A bakui verseny az idei naptár első sprintfutamos hétvégéje, ennek a lebonyolítása azonban a csapatokkal történt egyeztetést követően módosult. Az új rendszerben szombaton délelőtt külön időmérő edzésre kerül sor, mely a délutáni rövidebb, 100 kilométeres versenytávú viadal rajtsorrendjét határozza meg. A sprintfutamon az első nyolc helyezett szerez világbajnoki pontokat, a győztes 8, a második 7, a harmadik 6, a negyedik 5, az ötödik 4, a hatodik 3, a hetedik 2, a nyolcadik pedig 1 pontot.

A vasárnapi futam rajtsorrendjéről döntő időmérő edzést 15 órától rendezik.