Társoldalunk:

Forma-1-es versenysorozat indul női tehetségeknek

2023.04.27. 13:19

Új versenysorozattal támogatják a női pilóták fejlődését a Forma-1 irányítói.

Az F1 Academy elnevezésű széria pénteken rajtol az ausztriai Spielbergben három futammal, és az év során további hat helyszínen kerül sor 3-3 versenyre. A szezonzárót októberben, az Egyesült Államok Nagydíjával párhuzamosan rendezik meg a texasi Austinban. A női sorozatban öt csapat vesz részt 3-3 pilótával, az F1 autónként 150 ezer eurót biztosít a költségekre.

"Ez a kezdeményezés lehetőséget kínál arra, hogy a női tehetségek eljussanak az autósport elitkategóriájába" - jelentette ki a sorozat igazgatója, Susie Wolff, korábbi F1-es tesztpilóta és egyben a Mercedes-csapatfőnök Toto Wolff felesége.

Forma-1-es versenysorozat indul női tehetségeknekForrás: AFP

Stefano Domenicali, a Forma-1 ügyvezetője is bízik benne, hogy az F1 Academy révén hamarosan női pilóta kerülhet a száguldó cirkuszba.

"Ez a projekt azért jött létre, mert hiszünk abban, hogy egy napon koedukált lesz az F1" - mondta az olasz sportvezető.

A Forma-1-ben eddig két nő szerepelt versenykörülmények között 1950 óta: Maria Teresa de Filippis az 50-es években három nagydíjon indult, míg a szintén olasz Lella Lombardi 12 futamon vett részt, és 1975-ben hatodik lett egy félbeszakított spanyolországi futamon.