Társoldalunk:

Folytatódik az óriási botrány: kirúgták a német lap főszerkesztőjét az ízléstelen Schumacher-interjú miatt

2023.04.23. 08:12

Ahogy arról beszámoltunk, óriási botrány tört ki Németországban, miután egy magazinban megjelent egy mesterséges intelligencián (AI) keresztüli interjú a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett Michael Schumacherrel. Az interjú nagy port kavart a Forma-1 közösségében, így nem is annyira meglepő, hogy a Die Aktuelle bocsánatot kért a Schumacher-családtól, és azonnali hatállyal kirúgták a főszerkesztő Anne Hoffmannt.

A világtól elzártan élő német autóversenyzőről a baleset óta csak annyit lehet tudni, hogy súlyos agyi sérülése miatt nem képes az önálló életre. Ehhez képest a Die Aktuelle című magazin hétfőn címlapon hozta a szenzációt: "Az első interjú" - harsogták nagy betűkkel a vidáman mosolygó bajnok portréja mellett. Az önmagában szenzációnak számító tényt, miszerint Schumacher közel tíz év után megszólalt leszámítva az interjú aztán sablonkérdésekre adott sablonválaszokból állt. Azt a tényt, hogy az interjút egy mesterséges intelligencia csinálta meg, a lap munkatársai csupán a cikk legvégén tüntették fel.

A lap most bocsánatot kért Michael Schumacher családjától, véleményük szerint ennek a cikknek "igazából soha nem kellett volna megjelennie." Az eset miatt azonnali hatállyal kirúgták a főszerkesztő Anne Hoffmannt, aki egyébként 2009 óta látta el ezt a feladatot a német lapnál.

A Die Aktuelle igazgatója, Bianca Pohlmann hozzátette, hogy „a cikk egyáltalán nem felel meg az általuk jónak látott újságírás normáinak".

Michael Schumacher-interjúval próbálta átverni a német lap az olvasóitForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Vladimir Rys

Itt azonban még nem ért véget a történet, biztosan lesz folytatása, mivel a Schumacher-család már jelezte, hogy jogi lépéseket terveznek a német magazin ellen az álinterjú megjelenése miatt.